Kiterjesztett jelen, Szabó T. Anna, Budapest Ritmo, Költészet napja [Programajánló]

Szabó T. Anna, Dés András, Tarr Béla, Fehér Renátó és még sokan mások az e heti programajánlónkban. 

fk |

Kiállításmegnyitó: Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok

- Ma délután tartják a Ludwig Múzeumban a Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című kiállítás megnyitóját. A kiállítás a napjainkra mind globális, mind személyes szinten megtapasztalható állandósult átmenetiség kérdését járja körül. A kiállított művek a jelen pillanatának megragadásával és totálissá tételével mutatnak fel lehetséges alternatívákat a folytonos jelleggel újraíródó mindennapjaink tükrében.

Köszöntőt mond: Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója.

A kiállítást megnyitja: Huoranszki Ferenc, filozófus

Performansz: Felsmann István: Családi porcelánkészlet

Közreműködik: Németh Juci

A kiállítás 2022. szeptember 4-ig tekinthető meg.

Mikor? április 7. 18:00 Hol? Ludwig Múzeum. Facebook-esemény ITT.

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák

-

A történet egy magyar alföldi kisvárosban játszódik. Csikorgó, igazi hideg van - hó nélkül. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor körül, hogy végre megláthassák az attrakciót, egy bálna kitömött tetemét. Jönnek mindenfelől. A környező tanyákról, az Alföld különböző zugaiból és az ország egészen távoli vidékeiről is. Néma, arctalan, rongyokba burkolódzó tömeg követi az otromba szörnyet.

Ez a furcsa állapot - az idegenek megjelenése és a rendkívüli fagy - megzavarja a kisváros békésnek amúgy sem nevezhető rendjét. Az emberi viszonyok felborulnak, a történet ambíciózus szereplői úgy érzik, kihasználhatják a helyzetet, az amúgy is passzivitásra ítélt emberek pedig még nagyobb bizonytalanságba zuhannak. Az elviselhetetlenségig fokozódó feszültséget a bálna mögött lapuló, arctalanságba burkolódzó Herceg figurája robbantja fel.

Puszta megjelenése is elegendő ahhoz, hogy elszabaduljanak a gyilkos indulatok. Nem kíméli a tudományosság mögé bújó kívülállást, sem a kamaszos lelkesedést, a kispolgári kényelemféltést, a családot - semmit, amit az európai kultúra az utóbbi évszázadokban magatartásformaként konzervált.

Mikor? Április 7. 20:30 Hol? Bem Mozi. Facebook-esemény ITT.

Világirodalom-koncepciók Közép-Európából nézve

-

A BTK Irodalomtudományi Intézet Közép- és kelet-európai osztálya 2022. április 8-án 13:00 órakor rendezi meg közép-európai szemináriumsorozatának újabb eseményét, ahol Világirodalom-koncepciók Közép-Európából nézve címmel Balogh Magdolna tart előadást. Az előadás ismerteti a világirodalom fogalmával kapcsolatos újabb kutatásokat, és megkísérli felmérni, hogyan alkalmazhatók megállapításai a közép-európai komparatisztikában. Pascale Casanova, Franco Moretti és David Damrosch világirodalom-koncepcióinak módszertani megfontolásait elemezve a nemzeti irodalom és a világirodalom fogalmát, a közvetítés módjait és a terjedés sajátosságait, valamint a kánonok szerepét vizsgálja, figyelembe véve a regionális megközelítés sajátosságait.

Helyszín: Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Irodalomtudományi Intézet, 1118 Budapest, Ménesi út 11-13., I. emeleti tanácsterem

Facebook-esemény ITT.

Teszteljük a gravitációt – Szabó T. Anna költő és Dés András ütőhangszeres zenész estje

- A Költészet Napjára harmincéves írói pályája állomásaiból válogat a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Szabó T. Anna. Az ünnep alkalmából a verset állítja a középpontba. Élete lassan ötven évében ez lesz az első alkalom, hogy visszatekint az eddigi munkáira, időrendben lépkedve végig tíz verseskötetén: a felolvasást vallomásokkal kíséri, felrajzolja az íveket, a versek hátterét és tétjét. Szó esik majd alkalmi szövegekről, dalokról, gyerekkötetekről, sőt, az álneveken írott, titkos, játékos versek is előkerülhetnek.

A felolvasásokat a kortárs zenei élet meghatározó ütőhangszeres előadóművésze, Dés András improvizációi kísérik végig, a ritmus tudat alatti sugallatát, írás és hang mély, izgalmas kapcsolódását jelenítve meg a színpadon, váratlan gesztusokkal új és új párhuzamokat teremtve a szöveg és a zene közt. Az előadás bátorság, az is kiderül, mennyire bíznak meg ők ketten, ott és akkor a művészi párbeszéd teremtő erejében.

A belépés díjtalan!

Mikor? április 9. 17:00 Hol? MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. Facebook-esemény ITT.

Borbély Szilárd: Bukolikatájban / Könyvbemutató

-

A Bukolikatájban. Idÿllek Borbély Szilárd posztumusz verseskötete. A szerző 2013-ban állította össze a 2009 után keletkezett verseiből, melyek az antik mítoszok alakjaival népesítik be a Nincstelenek című regényből ismerős világot. Emberi és isteni szenvedéstörténetek íródnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.

Résztvevők: Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész, Valastyán Tamás, esztéta
Közreműködik: Bakota Árpád, a Csokonai Színház Jászai-díjas színművésze

Mikor? április 10-én 17:00 Hol? Déri Múzeum. Facebook-esemény ITT.

Költészet napja / Fekete Vince és Fehér Renátó kötetének bemutatója

-

Az Időmérték sorozat két új kötetével ünnepli a Magvető a költészet napját. A szerzőkkel, Fekete Vincével és Fehér Renátóval Szegő János beszélget.

Fekete Vince Halálgyakorlatok című kötetéről:

„Nincs történet a buborékok mélyén” – írja az új kötet Alászállás című versében Fekete Vince. A Halálgyakorlatok költeményei egy közeli hozzátartozó elvesztésén keresztül a halál eseményszerűségét mutatják meg, a test tusáját és a lélek lehetőségeit, a gyász visszatükröződéseit, a két part – élet és halál – közötti hullámtöréseket, érzékcsalódásokat és horizont-összeolvadásokat; a kötetnek keretet is adó metaforákkal: az apályt és a dagályt. Hogy a halál közvetlen közelében az élet közvetett és hirtelen távoli lesz. Míg a halál fogalma fekete lyukként mintha elnémítaná a nyelvet, addig a kötetben a meghalás gyakorlata inkább feldúsítja azt, ekképpen lesz a variációkból létesülő versszólamokban meghatározó a nyelvi zajlás, a retorikai morajlás, a pontosító beszéd – mintha a megfelelő szavak a helyes sorrendben, ha meg nem is állítják, de talán lassítják és tompítják a zuhanást. Így lesznek a Halálgyakorlatok sűrű versei egyszerre metafizikus, bölcseleti költemények és a távozás valóságos mivoltát érzékeltető lírai naplójegyzetek.

Szegő János

Fehér Renátó Torkolatcsönd című kötetéről:

Mi van a nyelv előtt? Mi lehet a beszéd alatt? Szóra lehet-e bírni a csendet? A Torkolatcsönd lapjain Fehér Renátó arra a kérdésre keresi a választ, hogy mire és hogyan használja a nyelvet a társadalom. Egyáltalán kié a nyelv? És mi van azokkal, akiktől elvették a megszólalás lehetőségét Waldseetől Tatárszentgyörgyig? Fehér Renátó nem helyettük beszél, a rá jellemző szelíd radikalizmussal veti el a tolmácsolás, a más helyetti képviselet zavarbaejtő gyarmati hagyományát. A nemzedéki megszólalás lehetőségeit számbavevő első kötet (Garázsmenet) és a határsávokat, nem-helyeket konok kíváncsisággal meglátogató Holtidény után a Torkolatcsönd az afázia és az amnézia vidékein jár. A költő ezekre a terepekre kalauzol minket – adná magát a fülszöveges formula, csak éppen szembemenne a kötet tétjeivel, mert itt nincs iránytű és nincs kalauz (se bolgár, se magyar), és nincsenek bevett fordulatok sem; kivetett honfitársak, elfelejtett kortársak, kísérletek és kísértetek vannak, megtörtént esetek, elképzelt helyzetek és fordított mítoszok. Rutin helyett reflexek, nyelvjáték helyett ellenbeszéd.
A Torkolatcsönd a megszólalás előtti nyelv lehetőségeit keresi egy olyan társadalmi közegben, amikor a szavakat már sokan sokféle módon használták fel és ki. Ekképpen lehet maga a nyelv híd, kapaszkodó, korlát és rács. Lehet beszédes a hallgatás, és hallgatólagos a beszéd. Az örvénylő versek olvasása után mást jelent hallgatni, és talán másmilyen lesz megszólalni is.

Szegő János

Mikor? április 11. 17:00 Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Budapest Ritmo

-

A Budapest Ritmo immár 2016 óta a fővárosi fesztiválok üde színfoltja. Most három belvárosi helyszínen, az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először már a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. A kulturális találkozások ünnepén nemcsak izgalmas koncerteken vehetsz részt, a program részeként zenei és filmes szakmai találkozókat is szervezünk. Bemutatjuk a csodálatos hangú Deva filmjét Bajor Marcell rendező és Szemerey Bence operatőr tolmácsolásában, valamint bemutatjuk az Uljana Quartet zenés filmjét Korom Anna rendezésében. A nyertes koncepciókat mintegy harminc jelentkező közül választotta ki a zsűri. 

A program ebben az évben egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking eseménnyel bővül, ahol többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással.

Mikor? április 7-10. Hol? Akvárium, Szimpla, Toldi. A rendezvény Facebook-oldala ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Június 9-én jön a mozikba az új magyar kémfilm, A játszma

Köbli Norbert forgatókönyvíró a főszereplő Kulka János sztrókját is beleírta a filmbe.

...
Szórakozás

Bödőcs Tibor egy kis türelmet kér

A NER működését már bemutatta, az ellenzéket unja.

...
Szórakozás

Így ünnepel az Örkény Színház [Örkény 110]

Előadásokkal és virtuális kiállítással ünnepli névadója születésének 110. évfordulóját az Örkény Színház.

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?