Kemény Zsófi, Mérő László, Farsangi lakodalom, Volt egyszer egy Hollywood [Programajánló]

Tarantino-filmet, online Mérő-előadást és koncertet is ajánlunk a következő napokra, de az is kiderül, miért hagyják el rengetegen a harmincas éveikre a művészeti pályát. 

fk |

Farsangi lakodalom

-

Közel száz éve, egészen pontosan 1924 decemberében mutatták be Poldini Ede Farsangi lakodalom című darabját, amely több mint 60 év után tér vissza az Opera repertoárjára. Az OPERA Eiffel Műhelyháza pár napja Almási-Tóth András művészeti igazgató átdolgozásában és rendezésében mutatta be az előadást. „A koronavírus-járvány akaratlanul is újabb jelentésréteggel bővítette a darabot” – írtuk a vígoperáról cikkünkben.

Mikor? február 27. 19:00 Hol? Eiffel Műhelyház. Részletek ITT.

A karantén teljesen új jelentésréteggel bővítette a Farsangi lakodalmat
A karantén teljesen új jelentésréteggel bővítette a Farsangi lakodalmat

Közel száz éve, egészen pontosan 1924 decemberében mutatták be Poldini Ede Farsangi lakodalom című darabját, amely több mint 60 év után tér vissza az Opera repertoárjára. A koronavírus-járvány akaratlanul is újabb jelentésréteggel bővítette a darabot.

Fotó: Kummer János (a képek a főpróbán készültek)

Tovább olvasok

Via Hrabal

-

Hrabal-emlékestet szervez a Bohemia Baráti Kör és a Cseh Centrum. A Via Hrabal 2022 egy beszélgetős, filmes rendezvény lesz. Az eseményen mutatják be a Csak és csakis a verőfényes napokra emlékezem című könyvet is. (A részvétel előzetes regiszrációhoz kötött.)

Vendégek: Tomáš Mazal és Václav Špale hrabalológusok

Moderátor és tolmács: G. Kovács László.

Mikor? március 3. 18:00 Hol? Cseh Centrum

Volt egyszer egy Hollywood

-

1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is….

Rendezte: Quentin Tarantino
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino

Mikor? Március 2. 20:30 Hol? Bem mozi. Facebook-esemény ITT.

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

Két évvel a Volt egyszer egy… Hollywood után Quentin Tarantino megjelentette első regényét, ami valami egészen más lett, mint amit a film alapján várnánk, de velejéig tarantinós is: lendületes, menő, agresszív, stílusos és lírai egyszerre. A Volt egyszer egy Hollywood elégia egy letűnő generációról és egy korszakváltásról, miközben szemérmetlen rajongással beszél a mozgóképről, moziról és tévéről egyaránt. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

Mezaliansz akusztik - Kemény Zsófi és Agócs Márton estje

-

Agócs Márton, az Aurevoir. frontembere és Kemény Zsófi, író, költő, slammer közös műsora.

Az est folyamán a népdaltól a slam poetry-ig számos stílust érinteni fognak, mindezt egyszál (illetve néha két szál) akusztikus gitárral, és kiderül az is, hogy mi történt Kádár János 2007-ben eltűnt fejével.

Jegyár elővételben: 1000 Ft, és a koncert napján: 1500Ft

Mikor? február 25. 19:00 Hol? Esernyős. Facebook-esemény ITT.

Késelés Villával: A művészeti pálya elhagyása

Nagy Kristóf és Szarvas Márton nemrég átfogó szociológiai dolgozatot írtak a pályakezdő művészek anyagi és intézményes lehetőségeiről, valamint az ezekhez kapcsolódó megküzdési stratégiáikról. Munkájuk fókuszában a NER kultúrpolitikája és az arra adott intézményes és egyéni alkotói válaszok állnak. Kutatásuk során a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjaival készítettek interjúkat, hogy felmérjék, milyen központosított, piaci vagy alternatív érvényesülési lehetőségek elé állítja fiatal alkotóit a kortárs művészeti mező.

Miért hagyják el rengetegen a harmincas éveikre a művészeti pályát? Hogyan tudnak elhelyezkedni a fiatal művészek, milyen intézményekbe tudnak belépni, milyen munkalehetőségek és karriermodellek állnak előttük? Mennyit ér a szimbolikus elismertség, és milyen fajtái vannak? Mi az egyéni érvényesülés titka, és milyen alternatív intézményi válaszokat lehet adni ezzel szemben? Hogyan viszonyul egymáshoz az “autonóm” művészeti mező, a művészeti piac és az állami kultúrpolitika? Ez a viszony milyen hozzáállást követel meg egy fiatal alkotótól? Melyik állami intézményeket bojkottálják a művészek és miért? Mi a művész társadalmi szerepe a NER-ben, és milyen más politikai, társadalmi és gazdasági folyamatokkal van ez összefüggésben?

Hogyan maradjunk pályán? És ha elhagyjuk, merre?

Az est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

Mikor? február 25. 20:00 Hol? Nyitott Műhely. Facebook-esemény ITT.

Mérő László: Intuitív gondolkodás - LIVE STREAMING

-

A logikus gondolkodás nagyon hatékony tud lenni, de sokszor túl lassúnak bizonyul. Az intuitív gondolkodás az, amelyik segítségével gyorsan, és többnyire helyesen el tudunk igazodni gyors döntést igénylő helyzetekben.

A pszichológia tudománya számára régi nagy kérdés, hogy miképpen működik az intuíciónk? Erről a kérdésről a legtöbbet az úgynevezett módosult tudatállapotok (álom, meditáció, hipnózis, stb.) vizsgálatával sikerült megtudnunk. De egyáltalán: tudunk valóban gondolkodni ezekben a módosult tudatállapotokban? Kiderült, hogy nagyon is tudunk, sőt, ezekből a kutatásokból váratlanul sok mindent megtudtunk az emberi intuíció működéséről is.

Előadás időpontja: február 28. 19.00
Jegyek elérhetőek ezen a linken.

Facebook-esemény ITT.

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés
Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

Különleges új kötettel jelentkezett a népszerű matematikus-pszichológus Mérő László. A dörzsölt szélkakas rövidebb írások gyűjteménye, amelyek négy nagy téma köré csoportosulnak: a Facebook, a gazdaság, Mérő saját tévedései és Orbán Viktor személyiségének alakulása. A könyvben szereplő írások egy része korábban már megjelent itt-ott, a négy nagyobb részt pedig többé-kevésbé összeköti a közéleti fókusz. Egyenként még egyikből sem lehetett volna önálló könyv, ezért Mérő inkább csokorba fogta, és így adta ki őket. Interjúnkban hasonló szabadsággal barangoltunk a témák között. Szóba került, miért tartja Mérő dörzsölt szélkakasnak Orbánt, és mit gondol arról, ha a miniszterelnököt tehetségesnek nevezik. Beszélgettünk arról, hogyan fordult matematikusként a pszichológia felé, hogy mit gondol Asimovról, vagy hogy szerinte mi a nagy különbség munka és játék között. 

Fotók: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Platon Karataev – duó koncert

Idén januárban jelent meg a Platon Karataev harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó, amelynek dalaiban a zenekar tovább merül, és a létezés magját igyekszik körbejárni: módosult tudatállapotokban bolyonganak, találkoznak a határtalannal, valamint szembenéznek önmagunkkal és az elmúlással is. A dalok ezúttal duó felállásban csendülnek fel, az új album számai mellett korábbi szerzemények is elhangzanak majd, de a készülő negyedik lemezbe is bepillantást nyerhetünk.

Mikor? Március 2. 19:00 Hol? Várkert Bazár. Facebook-esemény ITT.

Könyv is készült a Platon Karataev új lemezéhez
Könyv is készült a Platon Karataev új lemezéhez

A Partért kiáltó című kötet Balla Gergely szövegeit tartalmazza, melyeket a Platon Karataev zenekar dalaihoz készített: az azonos című, és szintén január végén bemutatásra kerülő új lemezének dalszövegeit.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

...
Szórakozás

Olivia Colman egy Dickens-adaptációban forgat

Március végén kiderül, hogy Olivia Colman vajon megkapja-e másodszorra is az Oscar-díjat (ezúttal Az elveszett lány főszerepéért jelölték), az viszont biztosnak látszik, hogy hamarosan egy újabb adaptáció kulcsszerepében láthatjuk viszont.

...
Szórakozás

A karantén teljesen új jelentésréteggel bővítette a Farsangi lakodalmat

Közel száz éve, egészen pontosan 1924 decemberében mutatták be Poldini Ede Farsangi lakodalom című darabját, amely több mint 60 év után tér vissza az Opera repertoárjára. A koronavírus-járvány akaratlanul is újabb jelentésréteggel bővítette a darabot.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.