Mágnás Miska, Ibsen, Homérosz és a legfiatalabb generáció személyes történetei a budapesti színpadokon
Szórakozás színház

Mágnás Miska, Ibsen, Homérosz és a legfiatalabb generáció személyes történetei a budapesti színpadokon

1959 óta a budapesti közönség az Ódry Színpad és az egykori Padlás előadásaira válthatott jegyet, ha szerette volna a kezdetektől nyomon követni fiatal színházcsináló diákok, pályakezdő színészek, rendezők, dramaturgok munkáit. Tavaly a Vas utcai épületnek búcsút kellett mondanunk, viszont most összeszedtünk pár olyan előadást és vizsgamunkát, amit érdemes látnia mindenkinek, aki kíváncsi a következő színházi generáció sokszor kifejezetten egyedi, formabontó és hihetetlenül izgalmas bemutatkozásaira.

Rezek Bori |

1. Henrik Ibsen: A nép ellensége (rendező: Antal Bálint, a Freeszfe Egyesület előadása)

-

(Fotó: Lázár Todoroff)

Hol? MU Színház

Mikor? 2022. január 24. 19:00

Ár? 2500 Ft

Szeretem a városom. A miénk. Közös a víz, a levegő, a szavak.

A víz mérgező, a levegő mérgező, a szavak is mérgezettek. A városunk egy mérgező mocsárra épült. Szivárog fel a mélyből, átitatja a talajt, szennyezi a forrásokat, a vizeket, a fákat, elönti az utcákat, befolyik az otthonokba, az ágy alá, beissza magát a koponyád belsejébe, megkeseríti a hétköznapokat, a hétvégi ebédet, elsodorja a barátaidat, elszínezi a jövődet, és az emberek pancsolnak. Nagyokat esznek, nagyokat isznak, te pedig levegő után kapkodsz. Ők fejest ugranak, lubickolnak, alámerülnek, felröhögnek, esznek-isznak, nagy levegőket vesznek. Te fulladozol, és az emberek pancsolnak. Messze innen, Norvégiában, 1882-ben.

Játsszák: Béres Bence, Cseke Lilla Csenge, Gloviczki Bernát, Kanyó Kata, Pásztor Dániel, Urbán Richárd, Ujvári Bors

2. Pass Andrea: Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon -  Z generációs pandémia paradigma

-

(Fotó: Győri Alíz)

Hol? Három Holló

Mikor? 2022. január 26. és február 28. 19:00

Ár? 3500 Ft

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek az életében a világjárvány egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat? A darab szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak.

A jelenetekből Pass Andrea rendezett előadást, a szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos, fiatal színészek. A diákok az írás folyamata során egyre mélyebbre ástak, máskor borzongató magaslatokig merészkedtek, érzékenyen felmutatva generációjuk közérzetét. Egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátás ez, a társadalmi igazságtalanságokra, az emberi méltóságot sértő gesztusokra fájdalommal reagáló, egymásra óvón figyelő karakterekkel és törékeny sorsokkal.

Írók: Kiskos Bíborka, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Kata, Tóth Klarissza

Játsszák: Georgita Máté Dezső, Kenéz Ágoston, Martinkovics Máté, Nagy Anna, Nagy Rebeka, Papp Mátyás, Tóth Zsófia

3. Kenéz Ágoston-Vass Alexandra: A háromfejű király

-

(Fotó: Éder Vera)

Hol? Jurányi

Mikor? 2022. január 29. 15:00

Ár? 2000 Ft

A Csodálatos Pitypangmezőnek nincs többé úrnője, hogy széppé varázsolja azt. Az étel ízetlen, a viccet nem követi nevetés, a palota falai csöndtől visszhangoznak. A Király önmagával folytatott harca és a Királynő elvesztése felett érzett fájdalom egyre nagyobb káoszba taszítja a birodalmat, amin csak a két gyermek, Porcsin és Mimóza segíthet. Elhatározzák, hogy visszaszerzik édesapjuk elveszett szívét és megmentik a királyságot.

Ez a vizuálisan is megkapó, bábos elemekkel dolgozó előadás a gyászfeldolgozás különböző fázisain keresztül kalauzolja a nézőt, és a mesei keret segítségével a gyerekek számára is emészthetővé tesz nagy súllyal bíró témákat. Sok humorral és érzékenyen beszél a szülő-gyermek kapcsolatról, arról, hogy mi történik, ha felcserélődnek a szerepek, és a megmentő felnőtt felelőssége a gyerekek vállára nehezül. Az előadást 6-11 éves korú gyermekeknek és családjuknak ajánljuk.

Játsszák:  Ács Petra, Fröhlich Kristóf, Lengyel Benjámin, Váradi Gergely, Major Erik / Horkay Barnabás, Rohonyi Barnabás, Tóth Zsófia, Bartha Bendegúz

4. Mohácsi testvérek: Mágnás Miska 

-

(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Hol? 6SZÍN

Mikor? 2022. január 29. és 30. 18:00

Ár? 3200-3800 Ft

Képzeljünk el egy egészen más világot. A régi Magyarországot, ahol a gazdag és politikailag befolyásos emberek bármit megtehetnek, nem vonják őket felelősségre. Ahol a gigantikus állami beruházások nem a lakosság, vagy ha úgy jobban tetszik, a nép, a haza, hanem a helyi kiskirályok érdekeit szolgálják. És amit még nehezebb, képzeljünk el egy olyan Magyarországot, ahol vannak megvesztegethető emberek, ahol egy jó svádájú, suttyó parasztfiúból egy este alatt ünnepelt mágnás lehet, és ahol nem az számít, hogy ki vagy, hanem hogy honnan jöttél. A színlap szerint Mohácsi János “szép nagy operetett” rendezett három felvonásban a negyedéves színészosztálynak, minket pedig arra kérnek, hogy öltözzünk ki szépen és nézzük meg az ő vizsgaelőadásukat. Az eredeti zenei anyagot pedig a rendező állandó alkotótársa, Kovács Márton és Geszti Péter varázsolták igazán maivá. 

Játsszák: Gloviczki Bernát, Jeney Luca, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár, Lelkes Botond, Mechle Christian, Mosolygó Sára, Pásztor Dániel, Szécsi Bence, Tóth Balázs, Ujvári Bors, Barna Lilla, Jordán Flóra, Kárász Emese

5. Homérosz művei alapján: Hová tűnt Odüsszeusz? (rendező: Bagossy Júlia, Freeszfe)

-

Hol? Pinceszínház

Mikor? 2022. január 31. 19:00

Ár? 3200 Ft

A hét alkalomra tervezett, beavatószínházi sorozat az Iliász és az Odüsszeia radikálisan új szempontokra épülő feldolgozását tűzte ki célul: az i.e. 8. században született, európai kultúránk alapját jelentő homéroszi eposzok mai olvasatát Karsai György vezetésével a Freeszfe Egyesület színházi rendező osztályának hallgatói állítják színpadra, a Freeszfe Egyesület és az SZFA színészhallgatói szereplésével. Minden részt más rendező készít el, a színpadra állítások a hallgatók tanulmányainak szerves részét képezik. Céljuk, hogy a nézőik számára Homérosz a minket körülvevő világgal kapcsolatos kérdésekre érvényes válaszokat megfogalmazó, élvezetes olvasmánnyá váljon, s így a "kötelező olvasmány" megnevezés helyét a jövőben a görög eposzok esetében az "élményt adó, élvezetes olvasnivaló" foglalja el. A homéroszi hősnők és hősök - például Kirké, Nauszikaá, Pénelopé, Akhilleusz, Odüsszeusz, Agamemnón, Télemakhosz - előadásaikban a mi "kortársainkká" válnak, (hős)tetteik, kalandjaik, szenvedéseik és örömeik rólunk (is) szóló történetekké válnak. Egyes részeknél a közönség is bekapcsolódik majd a soron lévő ének(ek) olvasásába, előadásába.

Az első részt Bagossy Júlia,  a Freeszfe harmadéves rendező hallgatója viszi színpadra. Az előadásból megismerjük közelebbről Odüsszeuszt, és megtudjuk azt is, hogy miként indul keresésére fia, Thélemakhosz, Pallasz Athéné közbenjárásával. Az eposz egy tizenéves srác szobájában elevenedik meg, akinek a tárgyai nem a megszokott módon kezdenek el viselkedni, és aki megpróbál saját zárt káoszából kikeveredni. 

Játsszák: ​​Messaoudi Emina, Kenéz Ágoston

6. Pass Andrea: Itt egy lány elásta magát

-

Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház alagsora

Mikor? 2022. február 1. 19:00

Ár? Az előadás férőhelye korlátozott számú, ezért regisztrációhoz kötött!

Álomrelé - az ötödéves bábszínész osztály vizsgaelőadása

Vajon mennyire állunk dialógusban a tudatalattinkkal? Időnk nyilvánvalóan nincs ilyesmire, meg kell felelnünk a hétköznapok logikájának, a minket felépítő elvárásoknak, amennyiben színházzal foglalkozunk, a vélt vagy valós nézői elvárásoknak, az éppen aktuális színházi trendeknek, félelmeinknek, szorongásainknak, mely álmainkban csúfos bukásunk horrorisztikus képeit vetíti elénk. Felhasznált szövegek: Andalúziai kutya (forgatókönyvrészlet), Hajas Tibor: Engesztelés, Szó-gettó

Játsszák: Ács Petra, Bánky Sára, Bartha Bendegúz, Bartos Ági, Csarkó Bettina, Hrisztov Toma, L. Nagy Attila, Podlovics Laura, Szekeres Máté

7. Ibsen művei alapján: A nagy Ibsen-vizsga avagy sehol sem jobb a szobalevegő (rendező: Tarnóczi Jakab)

-

Hol? Trafó

Mikor? 2022. február 4. 19:00

Ár? 2500 Ft

A negyedéves színészosztály Ibsen három családdrámáját dolgozza fel, ahol Alvingék, Solnessék és Borkmanék félhomályos szobáiba látunk be. Apák, fiúk, anyák és lányok viszonyaiba pillanthatunk be. A darabok nyersfordításait Boronkay Soma készítette, az izgalmas dramaturgiai megoldásokért Oláh-Bebesi Bori felel, a rendező pedig nem más, mint a 2020 őszén a Katona József Színházhoz szerződött fiatal alkotó, Tarnóczi Jakab, akinek rendezéseiről már mi is beszámoltunk korábban. 

Játsszák: Gloviczki Bernát, Jeney Luca, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár, Lelkes Botond, Mechle Christian, Mosolygó Sára, Pásztor Dániel, Szécsi Bence, Jakab Balázs, Ujvári Bors

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Szabadulj ki a budapesti színházbuborékból!

Novemberben olyan előadásokat ajánlunk a budapesti színházlátogató közönség számára, amiket más esetben csak hosszas utazások árán láthatnánk, most viszont csak a belvárosig kell elmennünk értük.

...
Szórakozás

Az örökbefogadásról szóló Kisrigók a Bábszínházba költözik

November 9-e az örökbefogadás világnapja. Október 30-án pedig a Budapest Bábszínház bemutatja Paulon Viktória Kisrigók – három gyerek hazatalál című meseregényének színpadi adaptációját. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg még 2017-ben, a darabot Gimesi Dóra adaptálta színpadra és Hoffer Károly rendezte.

...
Szórakozás

Esterházy, Szerb Antal, antik drámaírók és szürreális álmok a budapesti színházakban

Októberben sok izgalmas színházi premierre számíthatunk, elhoztunk most párat a budapesti kőszínházak kínálatából.

...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Szórakozás

Végre itt a színházi évad, jönnek a régóta várt új bemutatók

Ősszel rengeteg izgalmas új bemutatóra számíthatunk, amiknek egy részét már többször el kellett halasztani a járvány miatt. Most elhoztunk párat, amiket már szeptemberben láthatunk, ha időben lecsapunk a jegyekre.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?