Húsvét a művészetben, Simon Márton, gyerekirodalom-kutatás [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyönyörűen komponált film a festészetben visszatükröződő húsvéti történetről, versek a szabadságról és a gyerekirodalom-kutatás legfrissebb eredményei az e heti programajánlónkban. 

fk |

Irányok a gyerekirodalom-kutatásban (Helikon-lapszámbemutató)

-

A gyerekirodalom kutatása az utóbbi évekig nem tartozott a magyar irodalomtudomány legfontosabb feladatai közé. Sokáig nem volt olyan intézmény, amely a gyűjteményezéssel, a pedagógiai felhasználhatósággal, a gyerekirodalmi alkotók életművének feltárásával, az írói kultuszokkal vagy akár csak a magyar gyerek- és ifjúsági irodalom történetének feltárásával foglalkozott volna. Közben az európai, illetve a nyugati irodalomtudományi intézményrendszerekben más-más tudománytörténeti háttérrel ugyan, de szinte a 19. századi kezdetektől léteznek ilyen gyakorlatok.

A kelet-európai irodalmakban a gyerekirodalom 20. századi, ideológiai kisajátítása hozta meg paradox módon a gyerekirodalom tudományos igényű feltárásának igényét: a politikai ellendiskurzusaként működő esztétikai ideológiai gondolkodás megjelenése és az ideologikus gyerekirodalmi hagyományokkal való szembenézés értelmezői szándéka. A Helikon 2021/4. száma a gyerekirodalom angol-amerikai, francia, német és orosz kutatóműhelyeinek legújabb eredményeiből ad válogatást.

A beszélgetés résztvevői:
Hermann Zoltán, Kalavszky Zsófia (a szám szerkesztői),
Józan Ildikó, Katona Alexandra

Moderál: Major Ágnes
A beszélgetést felvezeti: Földes Györgyi

Mikor? Április 19. 18:00 Hol? Kelet Kávézó. Facebook-esemény ITT.

Szabadságaink - költészet napi beszélgetés Simon Mártonnal

-

Az Egyenes Labirintusban ezúttal Simon Mártonnal ünnepelték az idei költészet napját - a beszélgetés április 16-án lesz meghallgatható. A műsorban két vers hangzik el a szerző tolmácsolásában, a Szabadságaink (az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni kötetből) és a Terms & conditions (a Rókák esküvőjéből). Ezek apropóján a szabadságról és más fontos dolgokról beszélt a költő.

Mikor? Április 16. 17:30. Hol? A műsor neten a Tilos Rádió weboldalán hallgatható vagy rádión a 90.3 MHz-en. Facebook-esemény ITT.

A szépíró olvas - irodalmi beszélgetéssorozat: Németh Zoltán

-

A szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat vendége ezúttal Németh Zoltán költő, irodalomtörténész lesz, akivel Juhász Tibor költő, író beszélget majd. A részvétel díjtalan!

Mikor? április 20. 19.00 Hol? Debreceni Irodalom Háza - udvar (Debrecen, Péterfia u. 28.) Facebook-esemény ITT. 

Words & Music 13. Szöveg és Zene / Deres-Horváth-Kustos / Bolcsó-Márkos-Szőcs

-

A Words & Music 13. Szöveg és Zene legújabb estjén a szöveget Deres Kornélia, Horváth Benji és Kustos Júlia, míg a zenét Szőcs Márton (hegedű), Márkos Albert (cselló) és Bolcsó Bálint (élő elektronika) szolgáltatja majd. A performance előtt, 7-től könyvbemutató. Závada Péter beszélget az írókkal. 

Mikor? Április 15. 19:00 Hol? Nyitott Műhely. Facebook-esemény ITT.

Exhibition: A Húsvét a művészetben

-

Krisztus halálának és feltámadásának története a nyugati kultúrára az elmúlt kétezer évében döntő hatással volt. Talán ez a legjelentősebb bibliai esemény, amelyet az evangéliumok nyomán a különböző korok művészi alkotásaikban megjelenítettek. A gyönyörűen komponált film a festészetben oly sokszínűen visszatükröződő húsvéti történet nyomába ered, és bemutatja megjelenését a művészetben a korai keresztények idejétől a jelenkorig. A felvételek Jeruzsálemben, az Egyesült Államokban és Európa különböző helyszínein készültek. Lenyűgözően részletgazdag felvételek többek közt Leonardo, Michelangelo, Caravaggio, Tiziano, El Greco, Rembrandt, Rubens és Salvador Dalí műveiről, csak április 15-17. között az Uránia műsorán.

Részletek ITT.

Hírlevél feliratkozás  
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Art deco plakátok, bútorok és alkotások árasztották el a Nemzeti Galériát

Mintegy 250 plakáton, bútoron, öltözéken, iparművészeti alkotáson és más műtárgyon keresztül idézi meg az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének vizuális kultúráját a Magyar Nemzeti Galéria  Art Deco Budapest - Plakátok, tárgyak, terek címmel mától látható kiállítása – írta az MTI.

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

...
Szórakozás

Már magyarul is elérhető a Legendás állatokhoz készült dokumentumfilm

Fantastic Beasts: A Natural History című félig tudományos, félig szórakoztató dokumentumfilm bemutatja, Rowling hogyan mintázta a mitológiai szörnyekől és a mi világunk állatairól a könyveiben felbukkanó varázslatos lényeket.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről