Heinrich Böll Magyarországon töltött időszakáról rendez filmet Szederkényi Olga

Heinrich Böll Magyarországon töltött időszakáról rendez filmet Szederkényi Olga

A Nobel-díjas író 1944-ben sebesültként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, erről az időszakról szól a Böll közlegény megmentése című dokumentumfilm, amelyet Szenderkényi Olga rendez.

fk |

A készülő dokumentumfilm Heinrich Böll Magyarországon töltött, személyiségét formáló három hónapjáról szól. Böll 1939-től hat éven át szolgált tizedesként a náci Németország hadseregében, Franciaországot és a keleti frontot is megjárta, de élve tért haza 1945-ben. A dokumentumfilm 1944-ben veszi fel a későbbi Nobel-díjas író élete fonalát, és arra az időszakra koncentrál, amikor harctéri sebesülés után előbb Sepsiszentgyörgyre szállították, majd Debrecenben és Szentesen lábadozott katonakórházban. Böll első nagyregénye, az Ádám, hol voltál?, a magyarországi élményein alapul. Szederkényi Olga író-rendező a Filmhu-nak így mesélt a film történelmi hátteréről: „Ez egy eseménydús három hónap volt, partra szálltak Normandiában a szövetséges haderők, deportálták Magyarországról a vidéki zsidókat és Németországban merényletet kíséreltek meg Hitler ellen.”

Szederkényi azt is elmondta, hogy Böll egyik kimenőjén feleségül vette a menyasszonyát, akit aztán folyamatosan tájékoztatott hogylétéről a tábori postán keresztül. Böll a háború hat éve alatt több mint ezer levelet postázott, ennek körülbelül tizede íródott Magyarországon. Ezen levelek alapján egy monológra épülő, egész estés dokumentumfilmet raktak össze, amiben rengeteg fikciós jelenet is szerepel.

Böllt Áfra János költő alakítja a filmben, mivel a rendező egy Böllhöz hasonló habitusú bölcsészt akart felkérni a szerepre. A film fő vonulatát Böll 26 évesen írt sorai adják, így képet kaphatunk arról, Böll hogyan tudott túlélni ebben az időszakban. A dokumentumfilm Böll történetével párhuzamosan néha ki is nyílik, mert háborús rádiós híradások segítségével adja meg a szükséges kontextust, felidézve az 1944-es eseményeket. A film harmadik rétegét a nyolcvanas éveikben járó vagy annál is idősebb szemtanúk visszaemlékezései adják, ők mesélnek arról, hogyan élték meg 1944 nyarát, milyen kapcsolatuk volt a megszálló német katonákkal. Sepsiszentgyörgyön és Debrecenben készített interjúkat a rendező, többek között a holokausztot túlélő Fahidi Évával, A létezés eufóriája című dokumentumfilm főszereplőjével is beszélt.

A készülő filmről részletesebben ITT lehet olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Szórakozás

Hat ukrán dokumentumfilm megnézésével lehet támogatni a most Ukrajnában dolgozó filmeseket

Március 21. és 31. között a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hat ukrán dokumentumfilmet tesz elérhetővé online az előző évekből, amelyek segítenek megérteni a kortárs Ukrajnát, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán-orosz kapcsolat viszontagságait. 

...
Hírek

Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.