Heinrich Böll Magyarországon töltött időszakáról rendez filmet Szederkényi Olga

Heinrich Böll Magyarországon töltött időszakáról rendez filmet Szederkényi Olga

A Nobel-díjas író 1944-ben sebesültként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, erről az időszakról szól a Böll közlegény megmentése című dokumentumfilm, amelyet Szenderkényi Olga rendez.

fk |

A készülő dokumentumfilm Heinrich Böll Magyarországon töltött, személyiségét formáló három hónapjáról szól. Böll 1939-től hat éven át szolgált tizedesként a náci Németország hadseregében, Franciaországot és a keleti frontot is megjárta, de élve tért haza 1945-ben. A dokumentumfilm 1944-ben veszi fel a későbbi Nobel-díjas író élete fonalát, és arra az időszakra koncentrál, amikor harctéri sebesülés után előbb Sepsiszentgyörgyre szállították, majd Debrecenben és Szentesen lábadozott katonakórházban. Böll első nagyregénye, az Ádám, hol voltál?, a magyarországi élményein alapul. Szederkényi Olga író-rendező a Filmhu-nak így mesélt a film történelmi hátteréről: „Ez egy eseménydús három hónap volt, partra szálltak Normandiában a szövetséges haderők, deportálták Magyarországról a vidéki zsidókat és Németországban merényletet kíséreltek meg Hitler ellen.”

Szederkényi azt is elmondta, hogy Böll egyik kimenőjén feleségül vette a menyasszonyát, akit aztán folyamatosan tájékoztatott hogylétéről a tábori postán keresztül. Böll a háború hat éve alatt több mint ezer levelet postázott, ennek körülbelül tizede íródott Magyarországon. Ezen levelek alapján egy monológra épülő, egész estés dokumentumfilmet raktak össze, amiben rengeteg fikciós jelenet is szerepel.

Böllt Áfra János költő alakítja a filmben, mivel a rendező egy Böllhöz hasonló habitusú bölcsészt akart felkérni a szerepre. A film fő vonulatát Böll 26 évesen írt sorai adják, így képet kaphatunk arról, Böll hogyan tudott túlélni ebben az időszakban. A dokumentumfilm Böll történetével párhuzamosan néha ki is nyílik, mert háborús rádiós híradások segítségével adja meg a szükséges kontextust, felidézve az 1944-es eseményeket. A film harmadik rétegét a nyolcvanas éveikben járó vagy annál is idősebb szemtanúk visszaemlékezései adják, ők mesélnek arról, hogyan élték meg 1944 nyarát, milyen kapcsolatuk volt a megszálló német katonákkal. Sepsiszentgyörgyön és Debrecenben készített interjúkat a rendező, többek között a holokausztot túlélő Fahidi Évával, A létezés eufóriája című dokumentumfilm főszereplőjével is beszélt.

A készülő filmről részletesebben ITT lehet olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Szórakozás

Hat ukrán dokumentumfilm megnézésével lehet támogatni a most Ukrajnában dolgozó filmeseket

Március 21. és 31. között a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hat ukrán dokumentumfilmet tesz elérhetővé online az előző évekből, amelyek segítenek megérteni a kortárs Ukrajnát, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán-orosz kapcsolat viszontagságait. 

...
Hírek

Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. 

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.