Future Talks, Grecsó fivérek, Anilogue, Pető Péter [PROGRAMAJÁNLÓ]

Future Talks, Grecsó fivérek, Anilogue, Pető Péter [PROGRAMAJÁNLÓ]

Érkezik az Anilogue, ami ismét a világ animációs filmgyártásának legjavát hozza Budapestre. Meghallgathatjuk a Grecsó fivéreket, töprenghetünk Szendrey Júlia sorsán vagy a közéleti nyilvánosság helyzetéről a Facebook korában. Ezeket a programokat ajánljuk ezen a héten.

sa |

Pető Péter: Gyilkos lájkok - könyvbemutató

-

A sajtószabadság elleni támadásokról való beszéd idehaza erősen fókuszál Orbán Viktorra. A bírálatok alapja erős, mivel a magyar miniszterelnök sokat tett azért, hogy a független média helyzete mind rosszabbá váljon. Ám ha minden energiáját e célra fordítja, akkor sem lenne képes annyi kárt okozni a szabad nyilvánosságnak, mint a Facebook. Ez a szöveg arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, a liberális demokrácia mély belső ellentmondásai miként ágyaztak meg a legsúlyosabb fejleményeknek a Facebook médiaroncsolásától a fake news világhódító útjáig. A kötet ugyanakkor vidám disztópia: bár sötétre festi a nagy képet, egyúttal állítja, hogy a mindennapok valósága világos, mert az újságírás tartja magát. Még nem hitte el mindenki, hogy nincs igazság. Vendég: Gulyás Márton.

Mikor? november 18. 18:00 Hol? Lumen Kávézó

Részletek erre >>>

MVM Future Talks 2021 / Mai adataink digitális barlangrajzok? Interaktív talk show sztárszakértőkkel

-

2021 novemberében ismét sor kerül az év legnagyobb, jövőorientált beszélgetésére, ahol a legfontosabb szakértőket hozzuk el Magyarországra, hogy Budapesten vitassák meg a jövő legfontosabb kérdéseit, ez az MVM Future Talks. A jelenkor egyik legfontosabb kérdése, hogy ha világunk nagy része ma már adatként, valamilyen adathordozón létezik, akkor évszázadok vagy -ezredek múlva ezeket tudják-e majd értelmezni az utánunk jövő generációk. Mi lehet az ókori leletek, kódexek alternatívája, ha valaki a mi jelenünket akarná megérteni a jövőben? Fennmaradnak adataink, mi magunk, zenéink és filmjeink? A talk showban az adatmegmaradással, -tárolással és -biztonsággal kapcsolatos legfontosabb és legidőszerűbb kérdések kerülnek terítékre.

Akik a kérdéseket körüljárják: Neil deGrasse Tyson - világhírű asztrofizikus; Andy Weir - amerikai író, A marsi című regény szerzője (A marsiról itt írtunk, interjúnkat a szerzővel itt olvashatod, új regényéről itt írtunk); Zeynep Tufekci - szociológus, író, egyetemi tanár; Jamie Woodruff - etikus hacker, kiberbiztonsági szakértő; Meskó Bertalan - orvosi jövőkutató; Balogh Péter - az NNG társalapítója, startupper, befektető; A műsor házigazdái: Ördög Nóra és Szirmai Gergely.

Mikor? november 18. 18:00 Hol? online itt: https://mvmfuturetalks.hu

Részletek erre>>>

Többet magunkról - A Grecsó fivérek estje

-

A Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukcióval jelentkezik, a Grecsó fivérek előadásában, Többet magunkról címmel. Az est különös átmenet az irodalmi pódiumest és a színházi, zenés, táncos előadás között. Az előadás gerincét új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták képezik, amelyet az improvizatív jazz zene, a pillanat szülte kortárs balett és Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad a produkciónak. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est kihasználva a Grecsó fivérek művészetét és nyitottságát.

Mikor? november 20. 19:00 Hol? Várkert Bazár

Részletek erre >>>

Anilogue 2021 - Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

A világ animációs termésének legjava idén is látható Budapesten. Ajánljuk például a Farkasok népét, ami a Tomm Moore által készített Oscar-jelölt Kells titkai (2009) és A Tenger dala (2014) című filmek után az ír folklór trilógia harmadik része. Vagy a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című rajzfilmet, amiben Mamoru Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. Hosoda a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A programok közt találsz egész estés alkotásokat, valamint rövid és ultrarövid animációkat, illetve gyerekfilmeket is.

Mikor? november 24. és 28. között Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház

Részletek erre >>>

Lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek?

-

Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése nemzedékekről, a nők helyzetéről az irodalomban ma és régen. Ellenségek, riválisok, lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek az előző generációk női szerzői? Milyen hatással vannak egymásra a női írók nemzedékei? Mi változott? Mi jelent még ma is nehézséget? Akit megidéznek: Szepes Mária. Moderátor: Hidas Judit. Az esten hangköltészeti előadások is hallhatók majd a két szerzőtől. A Ms. Columbo Live! új évada a nemzedékekkel foglalkozik. Minden esten három női generáció elevenedik meg a színpadon. Egy fiatal szerző választ maga mellé egy előtte járó, példaképnek tekintett pályatársat, a példakép pedig megidéz egy őt megelőző, akár már nem élő példaképet.

Mikor? november 21. 17:00 Hol? Jedermann

Részletek erre >>>

ZENE SZÓVAL - Szabadulógyakorlataink - Gyimesi Emese és Szabó T. Anna irodalmi estje

-

„Az ifjúság és szerelem korában / Rózsákkal hintett pályatér helyett/ Én a tövises ösvényt választám” így vall az irodalom nehéz útjáról Szendrey Júlia, az első modern író-páros női tagja. Aki ma szenvedélyesen olvas és ír, annak jó, ha van kihez viszonyulnia és van hová visszanyúlnia, ám a magyar irodalomtörténet szinte csak férfi alkotókat kanonizált, az alkotó nők legfeljebb csak múzsák lehetnek mellettük. Emiatt egyre fontosabb lesz, hogy a olvasók elé lassanként ismét oda- vagy visszakerüljenek azok a névről épp hogy ismert, vagy teljesen elfeledett női szerzők, akik jelentős életművet hagytak hátra, és/vagy különleges életpályát futottak be. Gyimesi Emese irodalomtörténészi érdeklődésének homlokterében elsősorban a tizenkilencedik századi írónők, és különösen Szendrey Júlia írásai állnak, úgyhogy jól ismeri a korabeli „tövises ösvény” szúrásait, nehézségeit, az akár máig húzódó-ismétlődő irodalmi és társadalmi vitákat (interjúnkat itt olvashatod vele). Szabó T. Anna alkotóként a mai író nő kihívásait éli, de intenzíven foglalkoztatja a női irodalmi hagyomány története és az újabb kori írópárok dinamikája is. Kettejük beszélgetése a szövegek és szerepek újraértelmezésre és újbóli átélésre hív, és miközben a mindenkit érintő problémákról szól, ismeretlen területekre is elkalauzol, tanulságos és izgalmas kalandozásra hív a tüskés-illatos irodalmi rózsalugasba.

Mikor? november 25. 18:00 Hol? Márai Sándor Művelődési Ház

Részletek erre >>>

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Greta Gerwig írja az új Hófehérke-film forgatókönyvét

Élőszereplős Hófehérke-film készül a Disney-nél, amelynek a friss hírek szerint a forgatókönyvét nem más, mint Greta Gerwig írja.

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Szórakozás

Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Mindössze 72 óra történetét sűríti össze a Spencer című film, amelyben Diana hercegnő nemcsak boldogtalan házasságával, de a királyi családdal is kénytelen szembenézni. Három könyvet ajánlunk, amelyek lazán kapcsolódnak a filmhez.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Könyvesblokk: A gyémántkereskedőtől a dopaminkorszakig

...
Hírek

Lejátszási lista készült Maksai Kinga thrilleréhez

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

...
Szórakozás

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

...
Zöld

Fagyott mamutbébit találtak Kanadában

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja