Future Talks, Grecsó fivérek, Anilogue, Pető Péter [PROGRAMAJÁNLÓ]

Future Talks, Grecsó fivérek, Anilogue, Pető Péter [PROGRAMAJÁNLÓ]

Érkezik az Anilogue, ami ismét a világ animációs filmgyártásának legjavát hozza Budapestre. Meghallgathatjuk a Grecsó fivéreket, töprenghetünk Szendrey Júlia sorsán vagy a közéleti nyilvánosság helyzetéről a Facebook korában. Ezeket a programokat ajánljuk ezen a héten.

sa |

Pető Péter: Gyilkos lájkok - könyvbemutató

-

A sajtószabadság elleni támadásokról való beszéd idehaza erősen fókuszál Orbán Viktorra. A bírálatok alapja erős, mivel a magyar miniszterelnök sokat tett azért, hogy a független média helyzete mind rosszabbá váljon. Ám ha minden energiáját e célra fordítja, akkor sem lenne képes annyi kárt okozni a szabad nyilvánosságnak, mint a Facebook. Ez a szöveg arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, a liberális demokrácia mély belső ellentmondásai miként ágyaztak meg a legsúlyosabb fejleményeknek a Facebook médiaroncsolásától a fake news világhódító útjáig. A kötet ugyanakkor vidám disztópia: bár sötétre festi a nagy képet, egyúttal állítja, hogy a mindennapok valósága világos, mert az újságírás tartja magát. Még nem hitte el mindenki, hogy nincs igazság. Vendég: Gulyás Márton.

Mikor? november 18. 18:00 Hol? Lumen Kávézó

Részletek erre >>>

MVM Future Talks 2021 / Mai adataink digitális barlangrajzok? Interaktív talk show sztárszakértőkkel

-

2021 novemberében ismét sor kerül az év legnagyobb, jövőorientált beszélgetésére, ahol a legfontosabb szakértőket hozzuk el Magyarországra, hogy Budapesten vitassák meg a jövő legfontosabb kérdéseit, ez az MVM Future Talks. A jelenkor egyik legfontosabb kérdése, hogy ha világunk nagy része ma már adatként, valamilyen adathordozón létezik, akkor évszázadok vagy -ezredek múlva ezeket tudják-e majd értelmezni az utánunk jövő generációk. Mi lehet az ókori leletek, kódexek alternatívája, ha valaki a mi jelenünket akarná megérteni a jövőben? Fennmaradnak adataink, mi magunk, zenéink és filmjeink? A talk showban az adatmegmaradással, -tárolással és -biztonsággal kapcsolatos legfontosabb és legidőszerűbb kérdések kerülnek terítékre.

Akik a kérdéseket körüljárják: Neil deGrasse Tyson - világhírű asztrofizikus; Andy Weir - amerikai író, A marsi című regény szerzője (A marsiról itt írtunk, interjúnkat a szerzővel itt olvashatod, új regényéről itt írtunk); Zeynep Tufekci - szociológus, író, egyetemi tanár; Jamie Woodruff - etikus hacker, kiberbiztonsági szakértő; Meskó Bertalan - orvosi jövőkutató; Balogh Péter - az NNG társalapítója, startupper, befektető; A műsor házigazdái: Ördög Nóra és Szirmai Gergely.

Mikor? november 18. 18:00 Hol? online itt: https://mvmfuturetalks.hu

Részletek erre>>>

Többet magunkról - A Grecsó fivérek estje

-

A Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukcióval jelentkezik, a Grecsó fivérek előadásában, Többet magunkról címmel. Az est különös átmenet az irodalmi pódiumest és a színházi, zenés, táncos előadás között. Az előadás gerincét új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták képezik, amelyet az improvizatív jazz zene, a pillanat szülte kortárs balett és Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad a produkciónak. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est kihasználva a Grecsó fivérek művészetét és nyitottságát.

Mikor? november 20. 19:00 Hol? Várkert Bazár

Részletek erre >>>

Anilogue 2021 - Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

A világ animációs termésének legjava idén is látható Budapesten. Ajánljuk például a Farkasok népét, ami a Tomm Moore által készített Oscar-jelölt Kells titkai (2009) és A Tenger dala (2014) című filmek után az ír folklór trilógia harmadik része. Vagy a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című rajzfilmet, amiben Mamoru Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. Hosoda a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A programok közt találsz egész estés alkotásokat, valamint rövid és ultrarövid animációkat, illetve gyerekfilmeket is.

Mikor? november 24. és 28. között Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház

Részletek erre >>>

Lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek?

-

Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése nemzedékekről, a nők helyzetéről az irodalomban ma és régen. Ellenségek, riválisok, lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek az előző generációk női szerzői? Milyen hatással vannak egymásra a női írók nemzedékei? Mi változott? Mi jelent még ma is nehézséget? Akit megidéznek: Szepes Mária. Moderátor: Hidas Judit. Az esten hangköltészeti előadások is hallhatók majd a két szerzőtől. A Ms. Columbo Live! új évada a nemzedékekkel foglalkozik. Minden esten három női generáció elevenedik meg a színpadon. Egy fiatal szerző választ maga mellé egy előtte járó, példaképnek tekintett pályatársat, a példakép pedig megidéz egy őt megelőző, akár már nem élő példaképet.

Mikor? november 21. 17:00 Hol? Jedermann

Részletek erre >>>

ZENE SZÓVAL - Szabadulógyakorlataink - Gyimesi Emese és Szabó T. Anna irodalmi estje

-

„Az ifjúság és szerelem korában / Rózsákkal hintett pályatér helyett/ Én a tövises ösvényt választám” így vall az irodalom nehéz útjáról Szendrey Júlia, az első modern író-páros női tagja. Aki ma szenvedélyesen olvas és ír, annak jó, ha van kihez viszonyulnia és van hová visszanyúlnia, ám a magyar irodalomtörténet szinte csak férfi alkotókat kanonizált, az alkotó nők legfeljebb csak múzsák lehetnek mellettük. Emiatt egyre fontosabb lesz, hogy a olvasók elé lassanként ismét oda- vagy visszakerüljenek azok a névről épp hogy ismert, vagy teljesen elfeledett női szerzők, akik jelentős életművet hagytak hátra, és/vagy különleges életpályát futottak be. Gyimesi Emese irodalomtörténészi érdeklődésének homlokterében elsősorban a tizenkilencedik századi írónők, és különösen Szendrey Júlia írásai állnak, úgyhogy jól ismeri a korabeli „tövises ösvény” szúrásait, nehézségeit, az akár máig húzódó-ismétlődő irodalmi és társadalmi vitákat (interjúnkat itt olvashatod vele). Szabó T. Anna alkotóként a mai író nő kihívásait éli, de intenzíven foglalkoztatja a női irodalmi hagyomány története és az újabb kori írópárok dinamikája is. Kettejük beszélgetése a szövegek és szerepek újraértelmezésre és újbóli átélésre hív, és miközben a mindenkit érintő problémákról szól, ismeretlen területekre is elkalauzol, tanulságos és izgalmas kalandozásra hív a tüskés-illatos irodalmi rózsalugasba.

Mikor? november 25. 18:00 Hol? Márai Sándor Művelődési Ház

Részletek erre >>>

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Greta Gerwig írja az új Hófehérke-film forgatókönyvét

Élőszereplős Hófehérke-film készül a Disney-nél, amelynek a friss hírek szerint a forgatókönyvét nem más, mint Greta Gerwig írja.

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Szórakozás

Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Mindössze 72 óra történetét sűríti össze a Spencer című film, amelyben Diana hercegnő nemcsak boldogtalan házasságával, de a királyi családdal is kénytelen szembenézni. Három könyvet ajánlunk, amelyek lazán kapcsolódnak a filmhez.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Szórakozás

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

Tavaly ősszel a második hullám elsodorta a kortárs irodalom, a színház és a képzőművészet egyik legizgalmasabb összművészeti találkozóját, a 2020-as Textúrát. Bár vígaszdíjul megnézhettük a streamelt verziót online, de lássuk be, ennek a programnak épp a felfedezős, múzeumban bolyongós, kincskeresős hangulatát szeretjük igazán, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy bepótoljuk. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól