A Harry Potter házimanójáról neveztek el egy földimalacot

A Harry Potter házimanójáról neveztek el egy földimalacot

A Harry Potter-sorozat popkulturális hatását mi sem mutatja jobban, minthogy az egyes szereplők az élet minden területén inspirálóak lehetnek: legutóbb egy ciklont neveztek el Dudleyról, Harry Potter kiállhatatlan unokatestvéréről, egy friss hír szerint pedig egy angliai állatkertben született földimalac kapta az egyik HP-szereplő után a nevét.

ro |
J.K. Rowling
Harry Potter és a titkok kamrája
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 336 oldal
-

A Harry Potter-sorozat házimanójáról, Dobbyról nevezték el az év elején a chesteri állatkertben született földimalacot - írja a Telex, hozzátéve, hogy az Afrikában őshonos földimalac fogságban egészen ritkán szaporodik, Európában mindössze 66, a világ állatkertjeiben pedig összesen 109 földimalac él.

Dave White, az állatkert egyik vezető állatgondozója szerint Dobby születése valódi mérföldkő az állatkert történetében, már csak azért is, mert az állatkert 90 éves története során most először született náluk földimalac. Az intézmény dolgozóit amúgy valószínűleg a kisállat lógó fülei ihlették meg, így kaphatta a Dobby nevet.

A házimanó a széria második kötetében (Harry Potter és a titkok kamrája) bukkan fel. Dobby a Malfoy családnál szolgál, és mindent megtesz, hogy Harry ne jusson el Roxfortba - ezzel pedig nem egyszer bajba is sodorja a varázslótanoncot. A második könyv egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor Harry Potter csellel elintézi, hogy Dobby kapjon egy zoknit, ezzel pedig felszabaduljon, és elhagyhassa végre a Malfoy családot.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dudley viharosan tér vissza

A Harry Potter-könyvek Dudley-ja önző, elkényeztetett és könnyen dühbe gurul. Talán nem véletlen, hogy pont róla nevezték el a ciklont, ami viharos szelet, szokatlan meleget és zivatart hoz ma az országba. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban

A karantén éve nagyszerű lehetőség volt arra, hogy újra elővegyem a Harry Potter- könyveimet, és minden elolvasott kötet után megnézzem az abból készült filmadaptációt is. Most a legfontosabb különbségeket gyűjtöttük egybe a 20. évfordulóra.

...
Hírek

Harry Potter szobrot kapott Londonban

Bronz szobrot állítottak a kis túlélőnek, azaz Harry Potternek a londoni Leicester téren, ahol a varázslóról mintázott műalkotás több más híres filmszereplő alakjához csatlakozott

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.