Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Az elmúlt másfél év finoman szólva nem kedvezett a kulturális eseményeknek, a Budapesti Őszi Fesztivál viszont kárpótol minket az elmaradt színházi évadokért, a bezárt mozikért és múzeumokért. A fesztivál szeptember 26. és október 10.  között látogatható, a több mint 150 programból most elhoztunk párat, amit nem szabad kihagyni. 

Rezek Bori |

IGENEK ÉS NEMEK / Fehér Ferenc: Schiele & Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?

-

Hol? Radnóti Tesla Labor

Mikor? 2021. szeptember 26. 19:00

Ár? 5200 Ft

Fehér Ferenc táncos, koreográfus és Néder Panni színházrendező két külföldön élő és alkotó fiatal művész, akik ezen az estén egymás után fogják itthon is bemutatni Németországban rendezett előadásukat. A két produkció témájukban kapcsolható össze, hiszen mindkettő a társadalmi nemek, az identitás, és a testképzavar problémáit járja körül. Az előbbi Egon Schiele képeiből indul ki, míg a másik magából az alkotóból. 

A  programról itt tudhatnak meg többet.

“NEM NAGY TRUVÁJ” - Technológia kísérletek az előadóművészeti tervezésben

-

(Végtelen dűne a Prágai Quadriennálén)

Hol? Palackozó (Margitsziget)

Mikor? 2021. szeptember 26 és október 10 között 

Ár? A belépés ingyenes

A kiállítás az előadóművészetek egyik legizgalmasabb szegmensébe enged betekintést, a szcenikai megoldások, makettek, jelmezek, installációk és innovatív díszlet- és látványelemek világába. A tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző művészeti ágak és a kreatív ipar közti együttműködés fontosságára. A kiállítás egyik fő attrakciója a Végtelen Dűne elnevezésű installáció, amely a 2019-es Prágai Quadriennálén elnyerte a legjobb kiállításért járó díjat az Országok és régiók szekcióban (Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András médiaművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.)

A kiállítás egy új helyszín megnyitója is egyben, az idelátogató közönség most láthatja majd először a Margitszigeti Palackozó gyönyörűen felújított épületét. A programot Závada Péter nyitja meg szeptember 26-án, 16 órakor. 

Kiállító művészek: Árvai György, Balázs Juli, Bányai Tamás, Bartha Máté, Benedek Mari, Bérczi Zsófia, Bobor Ági, Boros Lőrinc, Csík-Kovács Zoltán, Egyed Zoltán, Hajdu Gáspár, Halák László András, Horesnyi Máté, Huszár Dániel, Irina Moscu, Juhász András, Kálmán Eszter, Karcis Gábor, Keresztes Gábor, Klimo Péter, Korai Zsolt, Kovács Dorottya, Lévai Zsófi, LIMELIGHT, Lődi Áron, Maruscsák Dávid, Mezei Ildikó, Nagy Fruzsina, Nagy Gergő, Papp Gábor, Rancz András, Szatmári Bendegúz, Samu Bence, Sárosi Anita, Szirtes Attlia, Szűcs Edit, Taskovics Éva, Tihanyi Ildikó, Válics Péter, Varga Viktor, Varga Vince, Vicsek Viktor, XORXOR, Zeke Edit, Zérczi Attila, a Győri Nemzeti Színház technikus műhelye és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező szakos hallgatói

A “NEM NAGY TRUVÁJ” programjairól itt tudhatnak meg többet.

FREESZEMLE

-

Hol? Marczibányi Téri Művelődési Ház 

Mikor? 2021. szeptember 26 és október 10 között

Ár? A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek

A saját játszóhely nélkül maradt Freeszfe Egyesületnek a Marczibányi Téri Művelődési Ház ad otthont a fesztivál idejére, akik rengeteg izgalmas programmal készülnek, ezekből hoztunk el néhányat. 

Szeptember 27-én 19:00-kor láthatják Sándor Máté Dániel végzős hallgató Don Giovanni rendezését, fiatal színművészek és zeneakadémisták előadásában. 

(Játsszák: Rohonyi Barnabás, Vizi Dávid, Kronauer-Vida Anikó, Pál Botond, Takács Barbara, Bánki Mihály, Cseke Lilla Csenge)

Az operaelőadás után érdemes lesz még maradni, ugyanis 22:00 órától jókedvű virrasztást tartanánk az egyetemisták, aminek keretében megemlékeznek Jancsó Miklós filmrendezőről, aki aznap ünnepelné 100. születésnapját. Éjfélkor például a másodéves fizikai színházi rendező osztály szabadtéri előadását tekinthetjük meg Levegőt! címmel, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. (Koncepció: Regős Simon)

A program keretében több Jancsó-filmet is megnézhetünk, részt vehetünk izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken, például olyan neves művészekkel, mint Cserhalmi György, Gáspár Tibor, vagy Tóth Ildikó. 

-

Szeptember 29-én két Orlando feldolgozást is láthatunk. Fodor Orsolya vizsgamunkájáról írtunk már korábban, a másik Orlando adaptációt pedig a Dollár Papa Gyermekeinek köszönhetjük, amit augusztus végén a társulat fő játszóhelyén, a Trafóban mutattak be. Mindkét mű a színház és a film határán mozog és nagyon különleges helyszíneken jöttek létre, némileg kísérleti jelleggel. Izgalmas élmény egymás után megnézni a két alkotást, utána pedig lehetőség lesz beszélgetni is a hasonlóságokról és a különbségekről. 

-  

(Dollár Papa Gyermekei: Orlando)

Október 1-én 16 órától a Freeszfe Egyesület Tarr Béla kurzusának rövidfilmjeit láthatjuk. A világhírű rendező augusztus óta dolgozik együtt a diákokkal egy workshop keretében. A filmekhez mindenki a saját történetét dolgozta fel, a közös pont pedig mindegyikben a konyha lesz. 

-

(Részlet a Tarr Béla kurzusból. Fotó: Lázár Todoroff)

A FREESZEMLE cikkben megjelent és egyéb programjairól itt tudhatnak meg többet.

Schilling Árpád és alkotótársai: Éden panzió (a Zágrábi Ifjúsági Színház előadása)

-

(Részlet az előadásból)

Hol? UP Rendezvénytér

Mikor? 2021. október 8. 20:00

Ár? 4600-6200 Ft

Schilling Árpád 2018-as zágrábi rendezése egy megtörtént esetet, a hűtőkamionos embercsempész bűntettét dolgozza fel, miközben egy család titkokkal és hazugságokkal terhelt drámáját követhetjük végig. A szövegkönyvet a rendező, Jakab Juli és Zabezsinszkij Éva írták, a társulat improvizációival kiegészítve. A teljes drámaszöveg ITT olvasható magyarul.  

Játsszák: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini

Az előadásról többet itt tudhatnak meg.

Soharóza: TAKE-AWAY (pop-up koncert)

-

(Részlet a Dalok a kamrából című előadásból)

Hol? Bartók Béla út

Mikor? 2021. október 9. 18:00

Ár? ingyenes 

A Soharóza különleges látványvilágú és zeneiségű produkcióit nem győzzük méltatni, Az ügy című catwalk koncertjüket például az évtized legfontosabb előadásai közé válogattuk idén márciusban. Idén nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatták be a Dalok a kamrából című borkóstolóval egybekötött zenés gasztroszínházi show-jukat, most pedig egy 30 perces ízelítőt kaphatnak belőle azok, akiknek a teljes előadás még kimaradt. A koncertszínház ezúttal a karanténban kialakított evési, főzési, ételrendelési és egyéb gasztro szokásainknak állít emléket és egyben görbetükröt. Ehhez a produkcióhoz Halas Dóra zeneszerző és Nagy Fruzsina jelmeztervező a már megszokott alkotótársak mellett Mautner Zsófi gasztrobloggerrel egészült ki.

Játsszák: Bartos Dániel, Remes Zsófia, Sipos András, Szalontai Bálint, Zámolyi Eszter 

Az előadásról többet itt tudhatnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

...
Valuska László

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: A költözés (7.)

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.