Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Az elmúlt másfél év finoman szólva nem kedvezett a kulturális eseményeknek, a Budapesti Őszi Fesztivál viszont kárpótol minket az elmaradt színházi évadokért, a bezárt mozikért és múzeumokért. A fesztivál szeptember 26. és október 10.  között látogatható, a több mint 150 programból most elhoztunk párat, amit nem szabad kihagyni. 

Rezek Bori |

IGENEK ÉS NEMEK / Fehér Ferenc: Schiele & Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?

-

Hol? Radnóti Tesla Labor

Mikor? 2021. szeptember 26. 19:00

Ár? 5200 Ft

Fehér Ferenc táncos, koreográfus és Néder Panni színházrendező két külföldön élő és alkotó fiatal művész, akik ezen az estén egymás után fogják itthon is bemutatni Németországban rendezett előadásukat. A két produkció témájukban kapcsolható össze, hiszen mindkettő a társadalmi nemek, az identitás, és a testképzavar problémáit járja körül. Az előbbi Egon Schiele képeiből indul ki, míg a másik magából az alkotóból. 

A  programról itt tudhatnak meg többet.

“NEM NAGY TRUVÁJ” - Technológia kísérletek az előadóművészeti tervezésben

-

(Végtelen dűne a Prágai Quadriennálén)

Hol? Palackozó (Margitsziget)

Mikor? 2021. szeptember 26 és október 10 között 

Ár? A belépés ingyenes

A kiállítás az előadóművészetek egyik legizgalmasabb szegmensébe enged betekintést, a szcenikai megoldások, makettek, jelmezek, installációk és innovatív díszlet- és látványelemek világába. A tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző művészeti ágak és a kreatív ipar közti együttműködés fontosságára. A kiállítás egyik fő attrakciója a Végtelen Dűne elnevezésű installáció, amely a 2019-es Prágai Quadriennálén elnyerte a legjobb kiállításért járó díjat az Országok és régiók szekcióban (Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András médiaművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.)

A kiállítás egy új helyszín megnyitója is egyben, az idelátogató közönség most láthatja majd először a Margitszigeti Palackozó gyönyörűen felújított épületét. A programot Závada Péter nyitja meg szeptember 26-án, 16 órakor. 

Kiállító művészek: Árvai György, Balázs Juli, Bányai Tamás, Bartha Máté, Benedek Mari, Bérczi Zsófia, Bobor Ági, Boros Lőrinc, Csík-Kovács Zoltán, Egyed Zoltán, Hajdu Gáspár, Halák László András, Horesnyi Máté, Huszár Dániel, Irina Moscu, Juhász András, Kálmán Eszter, Karcis Gábor, Keresztes Gábor, Klimo Péter, Korai Zsolt, Kovács Dorottya, Lévai Zsófi, LIMELIGHT, Lődi Áron, Maruscsák Dávid, Mezei Ildikó, Nagy Fruzsina, Nagy Gergő, Papp Gábor, Rancz András, Szatmári Bendegúz, Samu Bence, Sárosi Anita, Szirtes Attlia, Szűcs Edit, Taskovics Éva, Tihanyi Ildikó, Válics Péter, Varga Viktor, Varga Vince, Vicsek Viktor, XORXOR, Zeke Edit, Zérczi Attila, a Győri Nemzeti Színház technikus műhelye és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező szakos hallgatói

A “NEM NAGY TRUVÁJ” programjairól itt tudhatnak meg többet.

FREESZEMLE

-

Hol? Marczibányi Téri Művelődési Ház 

Mikor? 2021. szeptember 26 és október 10 között

Ár? A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek

A saját játszóhely nélkül maradt Freeszfe Egyesületnek a Marczibányi Téri Művelődési Ház ad otthont a fesztivál idejére, akik rengeteg izgalmas programmal készülnek, ezekből hoztunk el néhányat. 

Szeptember 27-én 19:00-kor láthatják Sándor Máté Dániel végzős hallgató Don Giovanni rendezését, fiatal színművészek és zeneakadémisták előadásában. 

(Játsszák: Rohonyi Barnabás, Vizi Dávid, Kronauer-Vida Anikó, Pál Botond, Takács Barbara, Bánki Mihály, Cseke Lilla Csenge)

Az operaelőadás után érdemes lesz még maradni, ugyanis 22:00 órától jókedvű virrasztást tartanánk az egyetemisták, aminek keretében megemlékeznek Jancsó Miklós filmrendezőről, aki aznap ünnepelné 100. születésnapját. Éjfélkor például a másodéves fizikai színházi rendező osztály szabadtéri előadását tekinthetjük meg Levegőt! címmel, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. (Koncepció: Regős Simon)

A program keretében több Jancsó-filmet is megnézhetünk, részt vehetünk izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken, például olyan neves művészekkel, mint Cserhalmi György, Gáspár Tibor, vagy Tóth Ildikó. 

-

Szeptember 29-én két Orlando feldolgozást is láthatunk. Fodor Orsolya vizsgamunkájáról írtunk már korábban, a másik Orlando adaptációt pedig a Dollár Papa Gyermekeinek köszönhetjük, amit augusztus végén a társulat fő játszóhelyén, a Trafóban mutattak be. Mindkét mű a színház és a film határán mozog és nagyon különleges helyszíneken jöttek létre, némileg kísérleti jelleggel. Izgalmas élmény egymás után megnézni a két alkotást, utána pedig lehetőség lesz beszélgetni is a hasonlóságokról és a különbségekről. 

-  

(Dollár Papa Gyermekei: Orlando)

Október 1-én 16 órától a Freeszfe Egyesület Tarr Béla kurzusának rövidfilmjeit láthatjuk. A világhírű rendező augusztus óta dolgozik együtt a diákokkal egy workshop keretében. A filmekhez mindenki a saját történetét dolgozta fel, a közös pont pedig mindegyikben a konyha lesz. 

-

(Részlet a Tarr Béla kurzusból. Fotó: Lázár Todoroff)

A FREESZEMLE cikkben megjelent és egyéb programjairól itt tudhatnak meg többet.

Schilling Árpád és alkotótársai: Éden panzió (a Zágrábi Ifjúsági Színház előadása)

-

(Részlet az előadásból)

Hol? UP Rendezvénytér

Mikor? 2021. október 8. 20:00

Ár? 4600-6200 Ft

Schilling Árpád 2018-as zágrábi rendezése egy megtörtént esetet, a hűtőkamionos embercsempész bűntettét dolgozza fel, miközben egy család titkokkal és hazugságokkal terhelt drámáját követhetjük végig. A szövegkönyvet a rendező, Jakab Juli és Zabezsinszkij Éva írták, a társulat improvizációival kiegészítve. A teljes drámaszöveg ITT olvasható magyarul.  

Játsszák: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini

Az előadásról többet itt tudhatnak meg.

Soharóza: TAKE-AWAY (pop-up koncert)

-

(Részlet a Dalok a kamrából című előadásból)

Hol? Bartók Béla út

Mikor? 2021. október 9. 18:00

Ár? ingyenes 

A Soharóza különleges látványvilágú és zeneiségű produkcióit nem győzzük méltatni, Az ügy című catwalk koncertjüket például az évtized legfontosabb előadásai közé válogattuk idén márciusban. Idén nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatták be a Dalok a kamrából című borkóstolóval egybekötött zenés gasztroszínházi show-jukat, most pedig egy 30 perces ízelítőt kaphatnak belőle azok, akiknek a teljes előadás még kimaradt. A koncertszínház ezúttal a karanténban kialakított evési, főzési, ételrendelési és egyéb gasztro szokásainknak állít emléket és egyben görbetükröt. Ehhez a produkcióhoz Halas Dóra zeneszerző és Nagy Fruzsina jelmeztervező a már megszokott alkotótársak mellett Mautner Zsófi gasztrobloggerrel egészült ki.

Játsszák: Bartos Dániel, Remes Zsófia, Sipos András, Szalontai Bálint, Zámolyi Eszter 

Az előadásról többet itt tudhatnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.