Bosch világa, Beck@Grecsó, 451 Fahrenheit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Zenés irodalmi pódiumest, színházi bemutató és interaktív kiállítás az e heti programajánlónkban.

fk |

451 Fahrenheit

-

Május 8-án mutatják be a Radnóti Színház legújabb előadást, Ray Bradbury nagysikerű regényének színpadi adaptációját. 451 Fahrenheitből készült darabban Pál András, Béres Márta, László Zsolt, Gazsó György, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf szerepel, az előadást Nagy Péter István rendezte.

451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetett papírra a University of California Los Angeles-i könyvtárának alagsori írógépszobájában, 1950-ben. A novella még A tűzoltó címet viselte, Bradbury akkor döntött a 232,8°C-os forróságot jelentő fenti cím mellett, amikor a történetet regénnyé bővítette. Nemzetközi sikerét François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnótiban Kárpáti Péter 2015-ben írt színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, egy abszurd humorú előadásban kerül színre a 451 Fahrenheit.

Mikor? május 8. 19:00. Hol? Radnóti Színház. Részletek ITT.

Honeckertől a Hetedikig – Falra fel! 7.0 plakátaukció

-

A 7-es szám gyakran a teljességet jelenti, nem véletlenül jelenik meg olyan markánsan az élet minden területén a vallástól a sporton és a kultúrán át a tudományokig. A május 12-i, 7. Falra fel! plakátaukció összeállítása során a szervezők hasonlóképpen törekedtek a teljességre: filmek, zenekarok, reklámok, sport, kultúra, társadalom és politika, minden terület képviselteti magát és a 7 természetesen a filmcímekből sem maradhatott ki. A hét mesterlövész, a Hófehérke és a hét törpe, a Hetedik vagy a Hétévi vágyakozás kötelező darabok, de ezeken kívül még rengeteg válogatni való akad mind a magyar, mind pedig a nemzetközi porondról.

Mikor? május 12. 19:00 Hol? R51 Atelier Budapest. Részletek ITT (az esemény regisztráció-köteles).

KirakART! - Budapest kirakatai - kortárs művészettel újratöltve

-

Május 13. és 15. között rendezik meg a második kirakART kortárs előadóművészeti fesztivált, mely a főváros elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakait tölti fel kortárs művészek előadásaival, akcióival és alkotásaival. A programok 14 különböző helyszínen, 3 napon át zajlanak majd, közel 50 kortárs alkotó közreműködésével.

A kirakART ötlete a tavalyi, a járványhelyzet okán gyakorlatilag ellehetetlenített színházi évad sorsából bukott ki: Budapest független befogadóhelyei úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és a helyzethez alkalmazkodva, innovatív formában teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására. A nagysikerű fogadtatásnak köszönhetően májusban újratöltve várja vissza az érdeklődőket a fővárosi minifesztivál. A műsor idei fókuszeleme a fény: természetes és mesterséges; nappali és éjszakai; hideg és meleg; sarki és alagút végi; komoly, vicces, vidám vagy éppen szomorú; táncos, zenés, színház(i)as, sokszereplős; installációs.

Mikor? Május 13-15. Hol? Trafó, Stúdió K. Facebook-esemény ITT.

IGEN, NEM! - interaktív bábkiállítás a nemiségről a FREESZEMLÉN

-

Tested lelked szőröstül-bőröstül? A játszótéri bábkiállítás a látogatókkal közösen térképezi fel a test érési folyamatainak jelenségeire adott közösségi, társadalmi válaszok hatásait az egyénre. A hagyományos tudásátadás keretein kívül eső tapasztalat és információ megosztása megtörténik így is, úgy is, ellenőrizetlen elképzelések mentén is. Mert amiről beszélni lehet, arról beszélni kell.
A kiállítás a résztvevőkkel együtt a test és lélek kérdéseire keresi választ. Az alkotók közös játékra hívják a látogatókat bábbal és báb nélkül.

Mikor? május 10. 17:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

Beck@Grecsó - Hoztunk valamit magunkból // Budaörs Fesztivál

-

Fotó: Pamuki Krisztián

Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások egy időutazós esten, ahol megidéződnek a mesterek, zene és irodalom találkozik és kiderül, milyen közösek a gyökereik. Az interaktív zenés irodalmi pódiumesten a nézők is megmutathatják, milyen, mikor életre kel egy próza. Az írónál gitár van. A zenész meg felolvas. Grecsó Krisztián és Beck Zoli beszélgetnek, mert barátok, olvasnak, mert írnak, zenélnek, mert vannak dalaik.

Mikor? május 11. 19:00 Hol? PostART Kulturális Színtér. Facebook-esemény ITT.

Online előadások – Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

-

Hieronymus Bosch rejtélyes világába vezet be a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum online előadása, amelyen a korszakához kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a hallgatók. Az esemény következő alkalmán Marina Eszter fog Bosch világáról és valóságáról mesélni.

Mikor? május 11. 19:00 Hol? Online. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hogyan történt?, Harcosok klubja, Slam Poetry, Frida [PROGRAMAJÁNLÓ]

Könyvbemutatók, slam, színház és webinárium az e heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Friss Kakas, Termőtestek, Katatiki és Gyugyu [PROGRAMAJÁNLÓ]

Animációs fesztivál, női törekvések a reformkorban és horrorgombák az e heti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Húsvét a művészetben, Simon Márton, gyerekirodalom-kutatás [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyönyörűen komponált film a festészetben visszatükröződő húsvéti történetről, versek a szabadságról és a gyerekirodalom-kutatás legfrissebb eredményei az e heti programajánlónkban. 

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.