Bosch világa, Beck@Grecsó, 451 Fahrenheit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Zenés irodalmi pódiumest, színházi bemutató és interaktív kiállítás az e heti programajánlónkban.

fk |

451 Fahrenheit

-

Május 8-án mutatják be a Radnóti Színház legújabb előadást, Ray Bradbury nagysikerű regényének színpadi adaptációját. 451 Fahrenheitből készült darabban Pál András, Béres Márta, László Zsolt, Gazsó György, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf szerepel, az előadást Nagy Péter István rendezte.

451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetett papírra a University of California Los Angeles-i könyvtárának alagsori írógépszobájában, 1950-ben. A novella még A tűzoltó címet viselte, Bradbury akkor döntött a 232,8°C-os forróságot jelentő fenti cím mellett, amikor a történetet regénnyé bővítette. Nemzetközi sikerét François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnótiban Kárpáti Péter 2015-ben írt színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, egy abszurd humorú előadásban kerül színre a 451 Fahrenheit.

Mikor? május 8. 19:00. Hol? Radnóti Színház. Részletek ITT.

Honeckertől a Hetedikig – Falra fel! 7.0 plakátaukció

-

A 7-es szám gyakran a teljességet jelenti, nem véletlenül jelenik meg olyan markánsan az élet minden területén a vallástól a sporton és a kultúrán át a tudományokig. A május 12-i, 7. Falra fel! plakátaukció összeállítása során a szervezők hasonlóképpen törekedtek a teljességre: filmek, zenekarok, reklámok, sport, kultúra, társadalom és politika, minden terület képviselteti magát és a 7 természetesen a filmcímekből sem maradhatott ki. A hét mesterlövész, a Hófehérke és a hét törpe, a Hetedik vagy a Hétévi vágyakozás kötelező darabok, de ezeken kívül még rengeteg válogatni való akad mind a magyar, mind pedig a nemzetközi porondról.

Mikor? május 12. 19:00 Hol? R51 Atelier Budapest. Részletek ITT (az esemény regisztráció-köteles).

KirakART! - Budapest kirakatai - kortárs művészettel újratöltve

-

Május 13. és 15. között rendezik meg a második kirakART kortárs előadóművészeti fesztivált, mely a főváros elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakait tölti fel kortárs művészek előadásaival, akcióival és alkotásaival. A programok 14 különböző helyszínen, 3 napon át zajlanak majd, közel 50 kortárs alkotó közreműködésével.

A kirakART ötlete a tavalyi, a járványhelyzet okán gyakorlatilag ellehetetlenített színházi évad sorsából bukott ki: Budapest független befogadóhelyei úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és a helyzethez alkalmazkodva, innovatív formában teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására. A nagysikerű fogadtatásnak köszönhetően májusban újratöltve várja vissza az érdeklődőket a fővárosi minifesztivál. A műsor idei fókuszeleme a fény: természetes és mesterséges; nappali és éjszakai; hideg és meleg; sarki és alagút végi; komoly, vicces, vidám vagy éppen szomorú; táncos, zenés, színház(i)as, sokszereplős; installációs.

Mikor? Május 13-15. Hol? Trafó, Stúdió K. Facebook-esemény ITT.

IGEN, NEM! - interaktív bábkiállítás a nemiségről a FREESZEMLÉN

-

Tested lelked szőröstül-bőröstül? A játszótéri bábkiállítás a látogatókkal közösen térképezi fel a test érési folyamatainak jelenségeire adott közösségi, társadalmi válaszok hatásait az egyénre. A hagyományos tudásátadás keretein kívül eső tapasztalat és információ megosztása megtörténik így is, úgy is, ellenőrizetlen elképzelések mentén is. Mert amiről beszélni lehet, arról beszélni kell.
A kiállítás a résztvevőkkel együtt a test és lélek kérdéseire keresi választ. Az alkotók közös játékra hívják a látogatókat bábbal és báb nélkül.

Mikor? május 10. 17:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

Beck@Grecsó - Hoztunk valamit magunkból // Budaörs Fesztivál

-

Fotó: Pamuki Krisztián

Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások egy időutazós esten, ahol megidéződnek a mesterek, zene és irodalom találkozik és kiderül, milyen közösek a gyökereik. Az interaktív zenés irodalmi pódiumesten a nézők is megmutathatják, milyen, mikor életre kel egy próza. Az írónál gitár van. A zenész meg felolvas. Grecsó Krisztián és Beck Zoli beszélgetnek, mert barátok, olvasnak, mert írnak, zenélnek, mert vannak dalaik.

Mikor? május 11. 19:00 Hol? PostART Kulturális Színtér. Facebook-esemény ITT.

Online előadások – Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

-

Hieronymus Bosch rejtélyes világába vezet be a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum online előadása, amelyen a korszakához kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a hallgatók. Az esemény következő alkalmán Marina Eszter fog Bosch világáról és valóságáról mesélni.

Mikor? május 11. 19:00 Hol? Online. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hogyan történt?, Harcosok klubja, Slam Poetry, Frida [PROGRAMAJÁNLÓ]

Könyvbemutatók, slam, színház és webinárium az e heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Friss Kakas, Termőtestek, Katatiki és Gyugyu [PROGRAMAJÁNLÓ]

Animációs fesztivál, női törekvések a reformkorban és horrorgombák az e heti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Húsvét a művészetben, Simon Márton, gyerekirodalom-kutatás [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyönyörűen komponált film a festészetben visszatükröződő húsvéti történetről, versek a szabadságról és a gyerekirodalom-kutatás legfrissebb eredményei az e heti programajánlónkban. 

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.