Az orosz jelen, Apák és fiúk, Az ajtó [Programajánló]

Kerekasztal-beszélgetés az orosz jelenről, beszélgetés apákról és fiúkról, Szabó Magda-premier és Mészöly-könyvmebutató az e heti programajánlónkban. 

fk |

Az orosz jelen – Kerekasztal-beszélgetés

Mire képes a Kreml manipulatív kommunikációs gépezete Oroszországban és azon túl? Hová vezet a kremlini kleptokrácia? Hogyan törhet előre a hatalom az információs térben? Miért kerül valaki börtönbe egy korrupcióellenes tüntetésen való részvételért? Milyen kommunikációs manőverekhez jön jól egy trollhadsereg? Miként lehetetlenül el az ellenzéki politizálás? Hogyan kell könyveket betiltani? Egy szóval: melyek azok az oroszországi mintázatok, amelyeknek a halványabb formái a magyar politikában is kirajzolódnak?

Résztvevők: Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője, Krekó Péter szociálpszichológus politológus, a Political Capital igazgatója, Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média tanszékvezetője

Mikor? március 10. 17:00 Hol? ELTE BTK. Facebook-esemény ITT.

Navalnij sajtótitkára regényben írta meg, hogyan lehet Moszkvában ártatlanul rács mögé kerülni

Kira Jarmis Alekszej Navalnij sajtótitkára. A Zárka című első regényének főszereplője Ánya, akit Moszkvában, egy korrupcióellenes tüntetésen a rendőrség őrizetbe vesz, majd egy alig negyedórás tárgyalás után börtönbe viszik. Olvass bele!

Tovább olvasok

Apák, fiúk, történetek – Irodalmi est

-

Az irodalmi est vendége Nagy Gerzson, a Délután apámmal című könyv szerzője, és Mohácsi Árpád, akinek nemrég jelent meg Párizsi befutó című kötete. Az est moderátora: Gurubi Ágnes.

Mikor? március 10. 18:30. Hol? Zsengélő Café. Facebook-esemény ITT.

Nagy Gerzson: A szöveg érlelése szinte egyenértékű az írással
Nagy Gerzson: A szöveg érlelése szinte egyenértékű az írással

Idén már hatodik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Halmai RóbertBabarczy EszterCzakó Zsófia, Szelle Ákos, Zsembery PéterHegyi Ede, Gáspár-Singer AnnaNyáry Luca és Harag Anita után Nagy Gerzson mesélt a szöveg érlelésének fontosságáról, az alkotói munkát beindító saját élményekről, és arról, miért örült a női olvasóktól jött reakcióknak. A legjobb első prózakötetnek járó elismerést október 15-én az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át a Várkert Bazárban.

Fotó: Ladjánszki Máté

Tovább olvasok

Haász János: Apám óriás lesz

-

Lehet-e magunknak apát építeni emlékekből? Haász János egybefüggő történetté összeálló novellákkal jelentkezik. Megindító kötete időutazás a folyton velünk lévő múltba, keserédes időkapszula a kopottas, más szempontból életteli, mobilok és internet nélküli ’80-as évek rakétamászókás, télifagyiízű világából. Rozsdás hidak és futballpályák, matchboxok és gombfocik, balatoni vágyálmok, ismerkedés Edda-koncerten, kisvárosi és budapesti kalandok – és mindennek középpontjában egy apa, akit hőssé nagyít a gyermeki emlékezet. Felnövéstörténet, amelynek fő tétje nem az, milyen felnőtté válunk, hanem hogy miként maradhatunk meg közben gyereknek. A Telex.hu-ról jól ismert tárcaszerző szövegei különleges gyűjteményt alkotnak, akár egy régóta vágyott gombfoci-válogatott tagjai.

A könyv szerzőjével Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója, a Könyves Magazin főszerkesztője beszélget.

Mikor? március 21. 17:00 Hol? Írók Boltja. Facebook-esemény ITT.

Haász János novelláiban az apát hőssé nagyítja a gyermeki emlékezet
Haász János novelláiban az apát hőssé nagyítja a gyermeki emlékezet

Haász János szinte már fordított felnövésregényként is olvasható kötete valójában nem a gyerekkor evidenciáiból fejti meg a felnőttkort, inkább a felnőttkor eszével próbál visszamenőlegesen emlékeket kreálni. Megjelenik benne a dollárbolt, felbukkannak a Rejtő- és Delfin-könyvek, kiderül, min lehet jól gombfocizni, és milyen csapat az az Ácsi Milán, de előkerül a cigirágó, a télfifagyi, a hétfői adásszünet a tévében, a Szabó család és persze a hétzenés kvarcóra.

Nyitókép: Ajpek Orsi

Tovább olvasok

Hajógyár x A38 / Kollár-Klemencz László könyvbemutató / Kollár-Klemencz akusztik

-

A Hajógyár és az A38 Hajó Zene x Szöveg programsorozatának középpontjában olyan hazai zenészek állnak, akik maguk is szerzői egy kötetnek, vagy inspirálták egy portrékönyv születését. A sorozat olyan irodalmi, életrajzi alkotásokat dolgoz fel, amelyek vagy zenészek által íródtak, vagy róluk írták - ezáltal is összemosva a zene és a szöveg műfajainak határait.

Az est főszereplője Kollár-Klemencz László zenész, dalszerző, énekes, a Kistehén és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar frontembere, a Budapest Bár állandó énekese. Bemutatásra kerülő kötetek: Öreg Banda, A műanyag kerti székek élete, Miért távolodnak a dolgok?

Mikor? március 22.  20:00 Hol? A38 Hajó. Facebook-esemény ITT.

Dr. Almási Kitti: A TE döntésed – Fahidi Évával

-

Március 16-án 20:00 órakor indul a Nyitott Akadémia YouTube csatornáján Dr. Almási Kitti A TE döntésed című (hamarosan megjelenő könyvéhez kapcsolódó) új sorozatának második évada. Beszélgetőtárs: Fahidi Éva, holokauszt-túlélő.

Facebook-esemény ITT.

Mészöly Miklós: Párbeszédkísérlet - könyvbemutató

-

Mészöly Miklós és Szigeti László beszélgetőkönyvének, a Párbeszédkísérletnek több mint két évtized után jelent meg új kiadása. Az eredeti szöveg elő- és utószóval, valamint széljegyzetekkel egészült ki.

A bemutatón Szigeti László mellett a kötet előszavát jegyző Németh Gábor, a záró tanulmány szerzője, Szolláth Dávid, valamint a marginálisták, Bencsik Orsolya, Gerőcs Péter, Láng Orsolya és Sipos Balázs is részt vesznek.

Mikor? március 21. 19:00 Hol? Nyitott Műhely. Facebook-esemény ITT.

Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert

-

Fotó: Horváth Judit

Március 25-én kerül sor az Örkény Színház legújabb nagyszínpadi bemutatójára: Szabó Magda Az ajtó című regényét Gáspár Ildikó különleges, koncertszínházi formában viszi színre.  A produkcióról a rendező a színháznak adott interjújában elmondta: „Szabó Magda életművét csak részleteiben ismerem. A regényt is csak a Szabó István-féle film után olvastam el, de már akkor is azt láttam meg benne, hogy Emerenc szerepe mintha Pogány Juditnak íródott volna, Magdáé pedig Szandtner Annának. Nem a regény népszerűsége, hanem a színész volt a kiindulópontom”. A produkció zenei szövetét Matisz Flóra Lili szerezte. Az előadás látványvilágát két nagyon erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba díszlettervező Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a fémes repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei ez utóbbira játszanak rá, ezek kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett „space age” divatirányzata képezte.

Bemutató: 2022. március 25., 19:00

További előadások: március 26., 19:00; március 27., 19:00; április 1., 19:00; április 10., 19:00; április 19., 19:00

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Balzac, kis Nicolas és Sophie Marceau a Frankofón Filmnapokon

Március 17-én veszi kezdetét a Frankofón Filmnapok, ahol több adaptáció is látható lesz. Mutatunk hármat!

...
Szórakozás

Baba Jaga, a háború és a politika gyerekszemmel, Donbasz, Kaffka Margit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Eheti programajánlónkban a népmesék világa találkozik a háborúval, a történelmi múlt és jövő pedig az orosz jelennel.

...
Szórakozás

Ben Afflecket megcsalják, de ő egykedvűen tűri

Patricia Highsmith Mélyvíz című pszicho-thrilleréből Ben Affleck és a Tőrbe ejtvéből ismert Ana de Armas főszereplésével készült film, amely március 18-án debütál a Hulun.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől