10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, ezúttal olyanokat, amelyeknél a feldolgozás alapját képező könyv magyarul is olvasható.

Ruff Orsolya |

Nyolcvanas évek, külvárosi dráma, időutazás és természetfeletti rejtélyek – a Paper Girlsben minden van, mi szem-szájnak ingere. A hatkötetes képregényt Brian K. Vaughan írta és Cliff Chiang rajzolta, az adaptációja pedig az Amazon és a Legendary közös produkciójában készült. A Paper Girlst Kleinheincz Csilla, a Gabo Kiadó szerkesztője korábban így jellemezte: „A Paper Girls misztikus sci-fi képregény-sorozat első kötete, a nyolcvanas években indul, egy csapat biciklis újságkihordó lányról szól, akik különös, időutazással kapcsolatos bonyodalmakba keverednek. Bár természetfeletti szálak szövik majd át a történeteket, de az alapok azonosak: a lányok egyediek, fontosak, erősek, határozottak és példaértékűek.” A sorozat premierje a napokban volt, így már nézhető az Amazon Prime Videón.

Augusztus 5-én a Netflixen debütál a Neil Gaiman kultikus képregényéből készült tízrészes sorozat: a Sandman mérföldkő volt az angolszász képregény történetében, korábban ezt írtuk róla: „Gaiman kicsit olyan, mint Tarantino, legalábbis a munkamódszerét tekintve: gátlástalanul lop mindenhonnan, két pofára zabálja a mitológiai történeteket, Shakespeare-t, a kortárs horrort, a képregényeket, a sci-fit meg a klasszikus fantasyt. Mindent megemészt, aztán kéjesen visszaböfögi. A végeredmény viszont soha nem egy hommage-ektől és kikacsintásoktól roskadozó, műfaji katyvasz lesz, hanem egy magasabb szintre emelt, végletekig letisztult, tolkieni igényességgel és alázattal kidolgozott világ egy csomó fura karakterekkel.” A feldolgozásában Tom Sturridge (Távol a világ zajától) látható Álom/Morpheus szerepében, de felbukkan majd a szériában Gwendoline Christie (Lucifer), Stephen Fry (Gilbert), Charles Dance (mágus), Jenna Coleman és Boyd Holbrook is.

Augusztus végén a Fehér zaj premierjével nyílik meg a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a film Don DeLillo azonos című regényét dolgozza fel Noah Baumbach rendezésében (ő írta a forgatókönyvet is). Fehér zajban egy fiktív egyetem Hitler-tanszékének németül egyáltalán nem tudó vezetőjének a családját ismerhetjük meg, és az akadémiai élet kifigurázásán túl belecsúszunk egy vegyi katasztrófába és az amerikaiak gyógyszerfüggőségébe is. A professzort Adam Driver játssza, a feleség szerepében Greta Gerwig látható.

-

A Vámpírakadémia filmes feldolgozása után itt a sorozat: a Peacockon szeptember közepén debütáló tízrészes széria két barát, a félvámpír Rose Hathaway és a vámpír hercegnő Lissa Dragomir kalandjait követi nyomon, akiknek a Szent Vlagyimir Akadémia falain belül viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkózniuk. Ugyanakkor mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk. Az adaptáció Richelle Mead népszerű könyvsorozatán alapul.

A kilencvenes évek nagy filmsikere volt az Interjú a vámpírral, olyan színészek főszereplésével, mint Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas és Kirsten Dunst. A tavaly elhunyt Anne Rice könyveinek filmjogai az AMC-nél vannak, amely október elején mutatja be a nyolcrészes Interjú a vámpírral sorozatot Jacob Andersonnal és Sam Reiddel. Mivel a csatorna 2020-ban további 17 Anne Rice-könyv megfilmesítési jogát szerezte meg, ezért a következő években adaptációs dömpingre lehet számítani.

Ugyancsak októberben debütál a Christopher Pike azonos című misztikus horrorregényét feldolgozó Midnight Club - Éjféli klub. A történet színhelye egy tizenévesek számára létrehozott hospice-ház: itt minden éjjel gyűlést tart egy csapat fiatal, akik izgalmas és rémítő történeteket mesélnek egymásnak. Mígnem egy este megegyeznek, hogy aki legelőször meghal, mindent megtesz majd, hogy kapcsolatba lépjen a többiekkel... a síron túlról. A nyolcrészes sorozat a Netflixen lesz látható.

Szintén őszi premier lesz a Jók és Rosszak Iskolája: a fantasy-sorozat két barát, Sophie (Anne Caruso) és Agatha (Sofia Wylie) megpróbáltatásokkal és varázslatokkal teli történetét meséli el. A két lány hamarosan egy modern tündérmese két ellentétes oldalán találják magukat, amikor az élet egy elvarázsolt iskolába sodorja őket, ahol fiatal hősöket és gonoszokat képeznek ki, hogy ne boruljon fel a Jó és a Rossz egyensúlya. A netflixes filmben olyan színészek bukkannak még fel, mint Charlize Theron és Kerry Washington. ITT bele tudtok olvasni az első részbe.

Martin Scorsese az igaz történeten alapuló Megfojtott virágok című regényt dolgozta fel a Killers of the Flower Moon című új filmjében, amelynek várhatóan novemberben lesz a bemutatója az Apple TV-n. Könyvében David Grann a múlt század elején Oklahomában történt sorozatgyilkosságok nyomába eredt: az 1920-as években Amerika leggazdagabb emberei közé tartoztak az Oklahomában élő Osage indiánok, miután kiderült, hogy földjeik alatt hatalmas olajmezők húzódnak. Gazdagságukért azonban hatalmas árat fizettek: sorra gyilkolták meg őket. A filmben a főbb szerepeket Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Jesse Plemons alakítja.

-

Roald Dahl Matildájából 1996-ban készült film Danny DeVito rendezésében, decemberben pedig a Netflixre érkezik a meseklasszikus musicalváltozata, amelyben a félelmetes Dorong kisasszonyt Emma Thompson alakítja, a kedves Czukor kisasszonyt pedig Lashana Lynch (Marvel kapitány, Nincs idő meghalni). 

A Szerencse lányában Mila Kunis alakítja a sikeres magazinszerkesztőt, Anit, aki látszólag a kiváltságosok és tökéletesek életét éli. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom - ám múltja kimondhatatlan titkot rejt. Jessica Knoll regényét többször hasonlították már a Holtodiglanhoz vagy a Lány a vonaton könyvekhez, az adaptáció bemutatója pedig az év második felében várható a Netflixen.

-

Júniusban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált Goda Kriszta tévéfilmje, a Gárdonyi Géza azonos című regényét feldolgozó Ida regénye, amely a legjobb tévéfilm díját vihette akkor haza. A regény központi alakja egy fiatal nő, akit kicsapnak az apácazárdából, így kénytelen hazaköltözni. Apja viszont korántsincs ettől elragadtatva, és elhatározza, hogy hamar férjhez adja a lányt - a leendő vőlegényt pedig apróhirdetés útján reméli megtalálni. Az Ida regényének ez a  harmadik filmes feldolgozása, korábban 1934-ben Székely István vitte filmre (Ágay Irén és Jávor Pál főszereplésével), de tévéfilm is készült már belőle 1974-ben, Venczel Verával a főszerepben. Goda Krisztina filmjében (forgatókönyv: Divinyi Réka) Mentes Júlia, Rohonyi Barnabás és Hevér Gábor alakítja a főszerepeket. A tévés premiernek egyelőre nincs publikus dátuma.

Forrás: TR

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Daniel Brühl főszereplésével jön a Remarque-klasszikus feldolgozása

2022 második felében mutatja be a Netflix Erich Maria Remarque egyik leghíresebb háborúellenes regényének adaptációját. A Nyugaton a helyzet változatlan eredetileg 1929-ben jelent meg, és egy fiatal katona szemszögéből mutatja meg az első világháború borzalmait.

...
Szórakozás

Szerelemmel, intrikával átszőtt politikai thriller lesz a Tündérkert

„Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – ígéri a jelenleg forgó sorozat rendezője.

...
Szórakozás

Don DeLillo Fehér zajának adaptációja nyitja a Velencei Filmfesztivált

Noah Baumbach White Noise (Fehér zaj) című drámájával nyílik meg augusztus 31-én a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. 

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

...

Tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?

...

Farkasházi Réka: Olyan pillanatokat élek át, raktározok el, amiket öntudatlanul beleviszek a mesékbe

...

Jean-Claude Mourlevat csak történeteket akar írni, és nem a nagy, nemes témákat követi

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

...
Gyerekirodalom

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

A Mágikus állatok iskolája című sorozatból eddig 12 kötet jelent meg magyarul, a szerző, Margit Auer pedig novemberben Budapestre látogat. Interjúnkban gyerekkori olvasásélményeiről és gyerekeknek szóló írástippekről kérdeztük, közben pedig kiderül az is, ő maga milyen mágikus állat bőrébe bújna a legszívesebben.

Hírek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

...
Hírek

Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

...
Hírek

Jane Austent tartják a legjobb brit szerzőnek

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

...
Hírek

Máris megfilmesítik az amerikai Nemzeti Könyvdíjat elnyert regényt

...
Könyves Advent

5 verseskötet, amivel meglepheted a szeretteidet karácsonykor

...
Könyves Advent

Gerlóczy Márton aparegénye apa nélkül maradt

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?