Szívünk rajta – Matricát kaptak a kreativitást segítő és a világ működését megértő könyvek
Szívünk rajta gyerek ifjúsági d:book

Szívünk rajta – Matricát kaptak a kreativitást segítő és a világ működését megértő könyvek

.konyvesblog. | 2018. február 28. |

joga.JPG

A Szívünk rajta programban az értékelő által kiemelt könyvön kívül mindig több olyan kiadvány is szerepel, melyek az adott hónapban matricát kapnak. Februárban így a matricás könyvek közé került többek között egy sakkozós és egy jógakönyv, egy nyomozós és egy szellemes mese is.

Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Bookline, 2017, 42 oldal, 2499 HUF

 

Salinger Richárd az elmúlt években elég sok műfajban kipróbálta magát, az Erdei jógakaland viszont az első, kimondottan kicsiknek szóló könyve, amely valójában egy egész szerzői alkotócsapat (Salinger Richárd, Bánhidi Dóra, valamint Széll Adrienn illusztrátor és Csíki Mariann gyermekjóga-oktató) alkotása. Ebben a kötetben a szerzők az erdő lakói és a köréjük szőtt mesés sztorik, kalandok segítségével vezetik be a gyerekeket a jóga és a játékos gyakorlatok világába.

Polgár Judit: Sakk és matt – 6 éves kortól

Bookline, 2017, 134 oldal, 3499 HUF

 

Szintén a gyerekek képességeit fejleszti Polgár Judit Sakk és matt – 6 éves kortól című kötete, amelynek előző része már korábban matricás lett. A sakknagymester szerző ebben a kötetben is azt próbálja bizonyítani, hogy a sakk nemcsak egy játék, hanem egy komplett gondolkodásmód, amely már egészen kicsi korban játékosan elsajátítható, arról nem is beszélve, hogy a sakk a kreativitást is nagyban segíti.

David Macaulay: Hogy működik?

Fordította: Boross Anna, Kállai Tibor, Manó Könyvek, 2017, 400 oldal, 9990 HUF

 

Ugyancsak a Fejleszt kategóriában szerepel David Macaulay Hogy működik? című nagyméretű képes albuma, amely a legegyszerűbb(nek tűnő!) műszaki kérdésekre keresi a választ. Nagyjából minden szülő belefutott már olyan kérdésbe, hogy hogyan működik a telefon vagy az internet (vagy a talicska, vagy épp a szélmalom), és ha netán eddig nem volt pontosan tisztában a válasszal, akkor a rengeteg részletgazdag kép segítségével most ez is menni fog.

Caleb Krisp: Állítsátok meg Ivyt! – Ivy Pocket 2.

Fordította: Pék Zoltán, Kolibri Kiadó, 2017, 308 oldal, 2499 HUF

 

Ugyancsak matricát kapott – a Mesél kategóriában – az Ivy Pocket-sorozat második része, az Állítsátok meg Ivyt! (olvass bele ITT). Caleb Krisp gyerekregényét 10 éves körül ajánlják, hőse pedig egy habókos, magát roppant eszesnek gondoló szobalány, akinek többek között saját koporsókészítő nevelőszüleivel, egy örökké kérdező könyvtárosnővel és egy grófnő szellemével is meggyűlik a baja, miközben egy eltűnt lány után nyomoz.

Kántor Kata: Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2.

Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2017, 112 oldal, 1699 HUF

 

Szintén egy folytatás, a Nózi nyomoz második része kapott még matricát: Kántor Kata Tolvajtempó című meseregényében az ékszerrablás felgöngyölítésében jeleskedő apró rendőrkutya kalandjai folytatódnak, ezúttal pedig egy betörésen szimatol ki valami fontosat.

Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek

Fordította: Petrikovics Edit, Kolibri, 2017, 370 oldal, 2999 HUF

 

A kicsit nagyobbakhoz szól Lars Joachim Grimstad regénye, amelyben a taxisofőrből lett miniszterelnököt különös ajándékkal lepi meg egy távoli ország diktátora: neki ajándékozza az egyik fiát. Az Eltűnt gyerekek (olvass bele ITT) nem nélkülözi a sötét humort és a metsző társadalomkritikát sem, kritikusai sokban a Doktor Proktor-sorozat könyveihez hasonlítják, ami talán nem véletlen, hiszen Grimstad és Nesbo az életben is haverok.