Készülj fel az őszi bekuckózásra!
Promóció

Készülj fel az őszi bekuckózásra!

Mi mással, mint egy jó könyvvel.

Promóció |

Szerencsére szó sincs arról, hogy az olvasás időjáráshoz kötött időtöltés lenne, de az kétségtelen, hogy vannak olyan időszakok, amikor kevesebb lehetőség van mást is csinálni, ami elrabolná a könyvekre szánt időt. Tavasszal az éledő természetben piknikezni, elnyúlni a fűben egy jó könyv társaságában éppen olyan jó, mint a nyári hőségben egy tó partján olvasni a már hetek óta várt regényt. Talán nem nagy újdonság ezek után, hogy ősszel és télen is különösen örömteli, ha bekuckózhatunk, és tehetjük mindezt egy jó könyv társaságában.

Teremtsd meg a hangulatot!

A dán hygge kifejezéstől sokaknak borsódzik a háta, unos-untalan hallhatjuk karácsony környékén, de elég csak bemenni egy üzletbe, ahol gyertyákat is árulnak, ahol szintén nehéz lesz más felirattal találkoznunk. Népszerűségének ellenére nem véletlenül használják ezt a (közel) legboldogabb északiak. És nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a szóhoz sem, létezik ma már sokféle elnevezés arra, hogy kicsit vegyünk vissza az őrült tempóból, csendesedjünk le, és mindeközben próbáljuk élvezni a pillanatot, a szeretteinkkel való együttlétet. Ezek alapvetően elég jó dolgok, amiket bizonyos eszközökkel mi magunk is elősegíthetünk – aztán pedig nevezhetjük, ahogy jólesik. Lehet akár gyertyákkal, prémes zoknikkal és bolyhos takaróval is, de akár egy csésze tea és egy jó könyv is megteszi. Nincs arra egységes recept, hogy mik a legjobb könyvek az ilyen alkalomra, hiszen ugye mindenki másban leli igazán örömét.

A választás öröme?

Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan bőségeben élünk, ahol szinte lehetetlen nem elveszni a könyvek között. De mégis mi alapján találjuk meg az új darabot? Ha többnyire nem a könyvesboltokban töltjük a szabadidőnket, akkor célszerű a sikerlisták mellett a könyvajánlókat is figyelni, hiszen a tanácstalanságot gyorsan felszámolhatjuk, akár egy néhány soros ismertető segítségével is. Egy újabb közhely, de ebben az esetben különösen igaz, hogy aki keres, az bizony talál is, ezért akár ajándéknak, akár magunknak keressük a megfelelő könyvet, fordítsunk rá némi időt!

A fotó forrása:
PV productions / Shutterstock.com

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel