Készülj fel az őszi bekuckózásra!
Promóció

Készülj fel az őszi bekuckózásra!

Mi mással, mint egy jó könyvvel.

Promóció |

Szerencsére szó sincs arról, hogy az olvasás időjáráshoz kötött időtöltés lenne, de az kétségtelen, hogy vannak olyan időszakok, amikor kevesebb lehetőség van mást is csinálni, ami elrabolná a könyvekre szánt időt. Tavasszal az éledő természetben piknikezni, elnyúlni a fűben egy jó könyv társaságában éppen olyan jó, mint a nyári hőségben egy tó partján olvasni a már hetek óta várt regényt. Talán nem nagy újdonság ezek után, hogy ősszel és télen is különösen örömteli, ha bekuckózhatunk, és tehetjük mindezt egy jó könyv társaságában.

Teremtsd meg a hangulatot!

A dán hygge kifejezéstől sokaknak borsódzik a háta, unos-untalan hallhatjuk karácsony környékén, de elég csak bemenni egy üzletbe, ahol gyertyákat is árulnak, ahol szintén nehéz lesz más felirattal találkoznunk. Népszerűségének ellenére nem véletlenül használják ezt a (közel) legboldogabb északiak. És nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a szóhoz sem, létezik ma már sokféle elnevezés arra, hogy kicsit vegyünk vissza az őrült tempóból, csendesedjünk le, és mindeközben próbáljuk élvezni a pillanatot, a szeretteinkkel való együttlétet. Ezek alapvetően elég jó dolgok, amiket bizonyos eszközökkel mi magunk is elősegíthetünk – aztán pedig nevezhetjük, ahogy jólesik. Lehet akár gyertyákkal, prémes zoknikkal és bolyhos takaróval is, de akár egy csésze tea és egy jó könyv is megteszi. Nincs arra egységes recept, hogy mik a legjobb könyvek az ilyen alkalomra, hiszen ugye mindenki másban leli igazán örömét.

A választás öröme?

Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan bőségeben élünk, ahol szinte lehetetlen nem elveszni a könyvek között. De mégis mi alapján találjuk meg az új darabot? Ha többnyire nem a könyvesboltokban töltjük a szabadidőnket, akkor célszerű a sikerlisták mellett a könyvajánlókat is figyelni, hiszen a tanácstalanságot gyorsan felszámolhatjuk, akár egy néhány soros ismertető segítségével is. Egy újabb közhely, de ebben az esetben különösen igaz, hogy aki keres, az bizony talál is, ezért akár ajándéknak, akár magunknak keressük a megfelelő könyvet, fordítsunk rá némi időt!

A fotó forrása:
PV productions / Shutterstock.com

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]