Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

Milyen körülmények között és mikor robbant fel a Margit híd? Hol volt az Újlipótvárosban korcsolyapálya? Kiben merült fel elsőként egy mentőegyesület létrehozásának ötlete? Milyen lehetett cselédnek lenni a huszadik század elején, és mit jelentett tujázni a villamoson? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattak azok, akik részt vettek szombaton egy különleges újlipótvárosi sétán.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kolozsi Orsolya | 2022. október 03. |

Nádas Péter idén októberben lesz nyolcvanéves, és ez alkalomból a Budapest Brand háromnapos fővárosi minifesztivált szervezett szeptember 30. és október 2. között. A Nádas Péter Budapestje elnevezésű rendezvény programjai között a Könyves Magazinnal közösen lebonyolított irodalmi séták is szerepeltek: az egyik a hetedik kerületbe, a Damjanich utca környékére, a másik a Svábhegy emlékezetes helyszíneire, a harmadik pedig Újlipótvárosba kalauzolt. Ez utóbbit, az Újlipótvárosi villanások című sétát Szeder Kata vezette szombat délelőtt a Jászai Mari tértől a Pozsonyi úti református templomig.

A bő másfél órás séta útvonalát a 2017-ben megjelent Világló részletek első kötetének részletei ihlették, az egyes állomásokon az adott helyszínhez, épülethez kapcsolódóan hosszabb-rövidebb szemelvényeket olvasott fel a kötetből a séta vezetője. A gyülekezőhelyen, a Nagy Imre-szobornál a városrész kialakulásának történetéről, majd a Jászai Mari tér túloldalán az egykor a közelben lakó Radnóti Miklósról és közismert, tragikus haláláról is hallottunk néhány szót csakúgy, mint Nádas Péter születéséről. Ezek után a Duna-parton álló, 1911-ben épült hatalmas bérházaknál, az ún. Palatinus házaknál álltunk meg, ahol a század eleji nagypolgári háztartások működésébe tekinthettünk bele. A monumentális Nádas-szövegből felolvasott részletből kiderült, hogyan éltek a polgári családok cselédei, hogyan folyt a főzés, a nagymosás, és kik voltak a lépcsőkön félénken várakozó férfiak, a cselédek szeretői, akkoriban használatos nevükön a bakák.

Nádas Péter: Az ember fejében van a saját horrorja
Nádas Péter: Az ember fejében van a saját horrorja

A hetvenes években kezdett Nádas Péter rémtörténetek néven jegyzeteket írni, amelyek néhéány éve minden más levelezésével, jegyzetével és szövegével együtt Berlinbe kerültek. A Világló részletek hiába volt egyfajta összegzése az író irodalmi programjának, ha a megjelenés után újra írni kezdett. A kritikánkban kiemeltük, hogy a Rémtörténetek nagyon nádasos, de mégis érezhetően felszabadultan készült regény lett, rengeteg feszültséggel, erőszakkal, szinte a thriller műfajt megidéző építkezéssel, és rengeteg borzasztóan szórakoztató karakterrel. Az interjúban Nádas bűnről, erőszakról, a közélet vulgáris nyelvezetéről, a kutyák hűségéről is beszél, valamint arról, hogy két káromkodás között lehet-e részvétet nyilvánítani. 

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A múlt felidézése a Margit híd felrobbantásának felelevenítésével folytatódott, megtudhattuk, hogy a hidat fényes nappal, egy szombati napon, déli 12 óra körül robbantották fel 1944 november 4-én, többszáz ember esett ennek áldozatául. A hidat sokáig pontonhíd pótolta, melyet a helyiek Manci hídnak neveztek. A séta ezek után ahhoz a pincehelységhez vezetett, ahol Nádas Péter édesapja és nagybátyja is rejtőzködött, és részt vettek a civileket védelmező hamis iratok készítésében is. Itt a Nádas-regény mellett előkerült az író nagynénjének visszaemlékezése (Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom), ebből is hangzottak el részletek.

Mutatunk öt fotót Nádas Péter és Aranyossi Magda családi albumából!
Tovább olvasok

Ezután az író első otthonát, a Pozsonyi út 12. szám alatt található háztömböt kerestük fel, majd továbbmentünk, és az egykori Lipótvárosi Sporttelep emlékének felidézése következett, itt felmerült Kresz Géza neve, aki nemcsak Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet alapította meg, de a Pesti Korcsolyázó Egylet atyja is volt. Budapest első francia parkjánál, a Szent István parknál álltunk meg legközelebb, később a 15-ös villamos útvonalát, a rajta uralkodó közlekedési káoszt és a tujázás (az ütközőkön való utazás) jelenségét próbálta meg feleleveníteni a séta vezetője, aki az útvonal utolsó állomásául a Pozsonyi úti református templomot választotta, ahol egykor az írót keresztelték, és amelynek lelkésze, Bereczky Albert, az Auschwitz-jegyzőkönyv (két szökött rab beszámolója alapján készült dokumentum, mely a koncentrációs táborban történteket és az ott uralkodó állapotokat írja le) egyik terjesztője is volt.

Bár a séta elsősorban Nádas Péter életéhez és a Világló részletek szemelvényeihez kapcsolódott, az épületek történetei, az egymásra rétegződő és egymást keresztbe-kasul átszövő históriák, a városrész történelmi gazdagsága miatt egy nagyon bőséges, építészetben, irodalomban, történelemben egyaránt gazdag áttekintést kaphattunk a Pozsonyi útról és környékéről. A séta az őszi Margó ideje alatt, október 15-én újra végigjárható, illetve október 16-án pedig a Svábhegyen lesz lehetőség megismerkedni Nádas Péter életművének fontosabb budai helyszíneivel! (A séták részletei ITT és ITT, valamint a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár honlapján és Facebook oldalán.)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

Hétvégi sétáinkon Nádas Péter szövegein keresztül járjuk be Budapest utcáit, azokat a részeket, amelyek az életmű szempontjából fontosak - a Svábhegyet, Újlipótvárost és Erzsébetvárot.

...
Hírek

Tízezer Nádas-kötetet kapnak a diákok az író 80. születésnapja alkalmából

Nádas Péter idén ünnepli 80. születésnapját. Az évforduló alkalmából jelenteti meg a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvkereskedelmi Kft. az író novelláiból készített egyedi válogatáskötetet. A tízezer példányban megjelenő művet a magyar középiskolások és a felsőoktatásban tanuló diákok kaphatják meg.  

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

Fotópályázatot hirdet a Jelenkor Kiadó és a Budapest Brand Nádas Péter 80. születésnapja alkalmából.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv
...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

Szegedi Katalin illusztrátor műterme egy hatalmas, világos szoba, ahová árad a fény. Íróasztalán a megszokott kellékeken kívül rengeteg apróság, érdekesség található, ezekről kérdeztük.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.