Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

Milyen körülmények között és mikor robbant fel a Margit híd? Hol volt az Újlipótvárosban korcsolyapálya? Kiben merült fel elsőként egy mentőegyesület létrehozásának ötlete? Milyen lehetett cselédnek lenni a huszadik század elején, és mit jelentett tujázni a villamoson? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattak azok, akik részt vettek szombaton egy különleges újlipótvárosi sétán.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kolozsi Orsolya | 2022. október 03. |

Nádas Péter idén októberben lesz nyolcvanéves, és ez alkalomból a Budapest Brand háromnapos fővárosi minifesztivált szervezett szeptember 30. és október 2. között. A Nádas Péter Budapestje elnevezésű rendezvény programjai között a Könyves Magazinnal közösen lebonyolított irodalmi séták is szerepeltek: az egyik a hetedik kerületbe, a Damjanich utca környékére, a másik a Svábhegy emlékezetes helyszíneire, a harmadik pedig Újlipótvárosba kalauzolt. Ez utóbbit, az Újlipótvárosi villanások című sétát Szeder Kata vezette szombat délelőtt a Jászai Mari tértől a Pozsonyi úti református templomig.

A bő másfél órás séta útvonalát a 2017-ben megjelent Világló részletek első kötetének részletei ihlették, az egyes állomásokon az adott helyszínhez, épülethez kapcsolódóan hosszabb-rövidebb szemelvényeket olvasott fel a kötetből a séta vezetője. A gyülekezőhelyen, a Nagy Imre-szobornál a városrész kialakulásának történetéről, majd a Jászai Mari tér túloldalán az egykor a közelben lakó Radnóti Miklósról és közismert, tragikus haláláról is hallottunk néhány szót csakúgy, mint Nádas Péter születéséről. Ezek után a Duna-parton álló, 1911-ben épült hatalmas bérházaknál, az ún. Palatinus házaknál álltunk meg, ahol a század eleji nagypolgári háztartások működésébe tekinthettünk bele. A monumentális Nádas-szövegből felolvasott részletből kiderült, hogyan éltek a polgári családok cselédei, hogyan folyt a főzés, a nagymosás, és kik voltak a lépcsőkön félénken várakozó férfiak, a cselédek szeretői, akkoriban használatos nevükön a bakák.

Nádas Péter: Az ember fejében van a saját horrorja
Nádas Péter: Az ember fejében van a saját horrorja

A hetvenes években kezdett Nádas Péter rémtörténetek néven jegyzeteket írni, amelyek néhéány éve minden más levelezésével, jegyzetével és szövegével együtt Berlinbe kerültek. A Világló részletek hiába volt egyfajta összegzése az író irodalmi programjának, ha a megjelenés után újra írni kezdett. A kritikánkban kiemeltük, hogy a Rémtörténetek nagyon nádasos, de mégis érezhetően felszabadultan készült regény lett, rengeteg feszültséggel, erőszakkal, szinte a thriller műfajt megidéző építkezéssel, és rengeteg borzasztóan szórakoztató karakterrel. Az interjúban Nádas bűnről, erőszakról, a közélet vulgáris nyelvezetéről, a kutyák hűségéről is beszél, valamint arról, hogy két káromkodás között lehet-e részvétet nyilvánítani. 

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A múlt felidézése a Margit híd felrobbantásának felelevenítésével folytatódott, megtudhattuk, hogy a hidat fényes nappal, egy szombati napon, déli 12 óra körül robbantották fel 1944 november 4-én, többszáz ember esett ennek áldozatául. A hidat sokáig pontonhíd pótolta, melyet a helyiek Manci hídnak neveztek. A séta ezek után ahhoz a pincehelységhez vezetett, ahol Nádas Péter édesapja és nagybátyja is rejtőzködött, és részt vettek a civileket védelmező hamis iratok készítésében is. Itt a Nádas-regény mellett előkerült az író nagynénjének visszaemlékezése (Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom), ebből is hangzottak el részletek.

Mutatunk öt fotót Nádas Péter és Aranyossi Magda családi albumából!
Tovább olvasok

Ezután az író első otthonát, a Pozsonyi út 12. szám alatt található háztömböt kerestük fel, majd továbbmentünk, és az egykori Lipótvárosi Sporttelep emlékének felidézése következett, itt felmerült Kresz Géza neve, aki nemcsak Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet alapította meg, de a Pesti Korcsolyázó Egylet atyja is volt. Budapest első francia parkjánál, a Szent István parknál álltunk meg legközelebb, később a 15-ös villamos útvonalát, a rajta uralkodó közlekedési káoszt és a tujázás (az ütközőkön való utazás) jelenségét próbálta meg feleleveníteni a séta vezetője, aki az útvonal utolsó állomásául a Pozsonyi úti református templomot választotta, ahol egykor az írót keresztelték, és amelynek lelkésze, Bereczky Albert, az Auschwitz-jegyzőkönyv (két szökött rab beszámolója alapján készült dokumentum, mely a koncentrációs táborban történteket és az ott uralkodó állapotokat írja le) egyik terjesztője is volt.

Bár a séta elsősorban Nádas Péter életéhez és a Világló részletek szemelvényeihez kapcsolódott, az épületek történetei, az egymásra rétegződő és egymást keresztbe-kasul átszövő históriák, a városrész történelmi gazdagsága miatt egy nagyon bőséges, építészetben, irodalomban, történelemben egyaránt gazdag áttekintést kaphattunk a Pozsonyi útról és környékéről. A séta az őszi Margó ideje alatt, október 15-én újra végigjárható, illetve október 16-án pedig a Svábhegyen lesz lehetőség megismerkedni Nádas Péter életművének fontosabb budai helyszíneivel! (A séták részletei ITT és ITT, valamint a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár honlapján és Facebook oldalán.)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

Hétvégi sétáinkon Nádas Péter szövegein keresztül járjuk be Budapest utcáit, azokat a részeket, amelyek az életmű szempontjából fontosak - a Svábhegyet, Újlipótvárost és Erzsébetvárot.

...
Hírek

Tízezer Nádas-kötetet kapnak a diákok az író 80. születésnapja alkalmából

Nádas Péter idén ünnepli 80. születésnapját. Az évforduló alkalmából jelenteti meg a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvkereskedelmi Kft. az író novelláiból készített egyedi válogatáskötetet. A tízezer példányban megjelenő művet a magyar középiskolások és a felsőoktatásban tanuló diákok kaphatják meg.  

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

Fotópályázatot hirdet a Jelenkor Kiadó és a Budapest Brand Nádas Péter 80. születésnapja alkalmából.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.