Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Bármerre is visz az utad Magyarországon, csodás felfedezni valók várnak. Cini, a széncinege mesés tájakat, izgalmas épületeket és építményeket, világraszóló kulturális és természeti értékeket mutat neked. Kezdődhet a nagy kaland? Olvass bele!

Könyves Magazin |
Rozgonyi Sarolta
Mi MICSODA Olvasó - Magyarország
Ill. Kelemen Czakó Rita, Babilon, 2022, 64 oldal
-

Mekkora Magyarország és hányan lakják? Melyek Magyarország tájai? Hol a legnagyobb és hol a legkisebb a népsűrűség? Melyik tavunk száradt ki már többször is? Mi az erdőrezervátum? Hol van a Boszorkány tanösvény?Mi a világörökség, és mik azok a műemlék épületek? Tarts Cinivel, a széncinegével, és fedezd fel Magyarországot!

„Rengeteget kirándulunk a férjemmel, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy az egész országot bejártuk. Legszívesebben mindent megmutattam volna a könyvben, ami persze lehetetlen, de szerettem volna, ha minél több gyerek találna benne legalább egy helyet vagy dolgot, amit felismer, kötődik hozzá, fontos neki.”  Rozgonyi Sarolta szerkesztő, ismeretterjesztő könyvek szerzője, 2011 óta tart élménypedagógiai foglalkozásokat, családi és gyereksétákat is.

-

Rozgonyi Sarolta: Mi MICSODA Olvasó - Magyarország (részlet)

Illusztrálta: Kelemen Czakó Rita

Titkos történetek

Rejtély, hogy kik mutathattak be áldozatot Fertőrákos határában, a Mithrász-szentélyben. Az osztrák határt hosszú évekig szigorúan tilos volt megközelíteni. A szögesdrót kerítésből és aknamezőből álló vasfüggöny 1989-ig vágta ketté Európát. Ma bicikliút vezet a nyomvonalán.

A természet ereje

Az óriási felszínformáló erők sok millió éven át törték, süllyesztették, emelték a Dunántúli-középhegység rétegeit. A Bakonyban és a Vértesben kiterjedt bauxit- és barnakőszéntelepek alakultak ki. A Velencei-hegységben találod az ingóköveket. Az érdekes formájú gránittömböket a fagy, a hó, a szél formálta. A Gerecsében magas sasbérceket mászhatsz meg.

Tanúhegyek

A Balaton-felvidéki tanúhegyeket 4-5 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések hozták létre. A tanúhegyek kiemelkednek a környezetükből. Nem koptatta le őket az idő. Kúpos vagy koporsó alakjukat a kiömlő láva formálta. A hegyoldalakban megszilárdult lávaoszlopok úgy néznek ki, mint egy-egy gigantikus orgona sípjai.

Bakonyi dinók

Iharkúton 85 millió éves dinómaradványokat találtak. A Bakonydraco repülő ősgyík szárnyfesztávolsága 4 méter lehetett. A növényevő Hungarosaurus testét páncéllemezek borították.

Szegek és szerek

A Dunántúli-dombság népsűrűsége alacsony. Zalában mégis sok az aprófalu. Göcsejben a települések nevében a szeg utal arra, hogy a dombok tetején fekszenek. A szomszédos Őrségben szernek nevezik a dombok magaslatain elszórt házakból álló településrészeket.

Szurdikok

A Dél-Dunántúlon sokfelé láthatsz sárgás, laza kőzetet. Ez a lösz, népies nevén sárgaföld. A lösz a jégkorszakban keletkezett. A szél terítette szét.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A csodálatos géppel összezsugorított fiú kalandos utazásokat tesz az emberi testben, és megismeri a titkait

A kis medikus ifjúsági regénysorozatot az elismert szerző és orvos Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer írta. A történet főhőse Nano, aki összezsugorítva kalandos utazást tesz a test belsejében. A történet 1-2. része egy kötetben. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A mágikus állatkereskedésben minden a feje tetejére áll egy titokzatos levél érkezése után

Mirjam minden vágya, hogy ő is tagja legyen a mágikus közösségnek, kapjon egy mágikus állatot. Vajon teljesül, amit szeretne? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. Olvass bele!

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

...
Gyerekirodalom

A kosznak bizony története van – A Bookline Kids januári könyvajánlója

...
Gyerekirodalom

Sorozat lesz az ifjúsági regényből, amelyért megőrültek a tiktokerek

...
Gyerekirodalom

Mélyvölgy nem egy hely, hanem az utazás módja - egy felemelő mese a lehúzó betegségről

...
Gyerekirodalom

„Bennem megmaradt a gyerekből valami” [Marék Veronika 85]

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Gaston egy kis unikornis, aki megtanítja kezelni az érzelmeket
...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

2022 legjobb könyvei: TOP 50
...
Nagy

2022 legjobb non-fiction könyvei

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 10-1.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 20-11.