Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Bármerre is visz az utad Magyarországon, csodás felfedezni valók várnak. Cini, a széncinege mesés tájakat, izgalmas épületeket és építményeket, világraszóló kulturális és természeti értékeket mutat neked. Kezdődhet a nagy kaland? Olvass bele!

Könyves Magazin |
Rozgonyi Sarolta
Mi MICSODA Olvasó - Magyarország
Ill. Kelemen Czakó Rita, Babilon, 2022, 64 oldal
-

Mekkora Magyarország és hányan lakják? Melyek Magyarország tájai? Hol a legnagyobb és hol a legkisebb a népsűrűség? Melyik tavunk száradt ki már többször is? Mi az erdőrezervátum? Hol van a Boszorkány tanösvény?Mi a világörökség, és mik azok a műemlék épületek? Tarts Cinivel, a széncinegével, és fedezd fel Magyarországot!

„Rengeteget kirándulunk a férjemmel, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy az egész országot bejártuk. Legszívesebben mindent megmutattam volna a könyvben, ami persze lehetetlen, de szerettem volna, ha minél több gyerek találna benne legalább egy helyet vagy dolgot, amit felismer, kötődik hozzá, fontos neki.”  Rozgonyi Sarolta szerkesztő, ismeretterjesztő könyvek szerzője, 2011 óta tart élménypedagógiai foglalkozásokat, családi és gyereksétákat is.

-

Rozgonyi Sarolta: Mi MICSODA Olvasó - Magyarország (részlet)

Illusztrálta: Kelemen Czakó Rita

Titkos történetek

Rejtély, hogy kik mutathattak be áldozatot Fertőrákos határában, a Mithrász-szentélyben. Az osztrák határt hosszú évekig szigorúan tilos volt megközelíteni. A szögesdrót kerítésből és aknamezőből álló vasfüggöny 1989-ig vágta ketté Európát. Ma bicikliút vezet a nyomvonalán.

A természet ereje

Az óriási felszínformáló erők sok millió éven át törték, süllyesztették, emelték a Dunántúli-középhegység rétegeit. A Bakonyban és a Vértesben kiterjedt bauxit- és barnakőszéntelepek alakultak ki. A Velencei-hegységben találod az ingóköveket. Az érdekes formájú gránittömböket a fagy, a hó, a szél formálta. A Gerecsében magas sasbérceket mászhatsz meg.

Tanúhegyek

A Balaton-felvidéki tanúhegyeket 4-5 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések hozták létre. A tanúhegyek kiemelkednek a környezetükből. Nem koptatta le őket az idő. Kúpos vagy koporsó alakjukat a kiömlő láva formálta. A hegyoldalakban megszilárdult lávaoszlopok úgy néznek ki, mint egy-egy gigantikus orgona sípjai.

Bakonyi dinók

Iharkúton 85 millió éves dinómaradványokat találtak. A Bakonydraco repülő ősgyík szárnyfesztávolsága 4 méter lehetett. A növényevő Hungarosaurus testét páncéllemezek borították.

Szegek és szerek

A Dunántúli-dombság népsűrűsége alacsony. Zalában mégis sok az aprófalu. Göcsejben a települések nevében a szeg utal arra, hogy a dombok tetején fekszenek. A szomszédos Őrségben szernek nevezik a dombok magaslatain elszórt házakból álló településrészeket.

Szurdikok

A Dél-Dunántúlon sokfelé láthatsz sárgás, laza kőzetet. Ez a lösz, népies nevén sárgaföld. A lösz a jégkorszakban keletkezett. A szél terítette szét.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A csodálatos géppel összezsugorított fiú kalandos utazásokat tesz az emberi testben, és megismeri a titkait

A kis medikus ifjúsági regénysorozatot az elismert szerző és orvos Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer írta. A történet főhőse Nano, aki összezsugorítva kalandos utazást tesz a test belsejében. A történet 1-2. része egy kötetben. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A mágikus állatkereskedésben minden a feje tetejére áll egy titokzatos levél érkezése után

Mirjam minden vágya, hogy ő is tagja legyen a mágikus közösségnek, kapjon egy mágikus állatot. Vajon teljesül, amit szeretne? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

...
Gyerekirodalom

Kütyüzés helyett barátokat szerez és saját fantáziájában merül el egy képregény hőse

...
Gyerekirodalom

Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil

...
Gyerekirodalom

Magyarországon lehet ketchupot tenni a pizzára! - Külföldön élő magyar gyerekek történetei

...
Gyerekirodalom

Egy éjjelente megelevenedő játékmackó titkos világba kalauzolja kis gazdáját

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az Agymanók és Albert Barille nyomdokain – a lélek megértésében segít Barcs Kriszta könyve
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon.