Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Bármerre is visz az utad Magyarországon, csodás felfedezni valók várnak. Cini, a széncinege mesés tájakat, izgalmas épületeket és építményeket, világraszóló kulturális és természeti értékeket mutat neked. Kezdődhet a nagy kaland? Olvass bele!

Könyves Magazin |
Rozgonyi Sarolta
Mi MICSODA Olvasó - Magyarország
Ill. Kelemen Czakó Rita, Babilon, 2022, 64 oldal
-

Mekkora Magyarország és hányan lakják? Melyek Magyarország tájai? Hol a legnagyobb és hol a legkisebb a népsűrűség? Melyik tavunk száradt ki már többször is? Mi az erdőrezervátum? Hol van a Boszorkány tanösvény?Mi a világörökség, és mik azok a műemlék épületek? Tarts Cinivel, a széncinegével, és fedezd fel Magyarországot!

„Rengeteget kirándulunk a férjemmel, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy az egész országot bejártuk. Legszívesebben mindent megmutattam volna a könyvben, ami persze lehetetlen, de szerettem volna, ha minél több gyerek találna benne legalább egy helyet vagy dolgot, amit felismer, kötődik hozzá, fontos neki.”  Rozgonyi Sarolta szerkesztő, ismeretterjesztő könyvek szerzője, 2011 óta tart élménypedagógiai foglalkozásokat, családi és gyereksétákat is.

-

Rozgonyi Sarolta: Mi MICSODA Olvasó - Magyarország (részlet)

Illusztrálta: Kelemen Czakó Rita

Titkos történetek

Rejtély, hogy kik mutathattak be áldozatot Fertőrákos határában, a Mithrász-szentélyben. Az osztrák határt hosszú évekig szigorúan tilos volt megközelíteni. A szögesdrót kerítésből és aknamezőből álló vasfüggöny 1989-ig vágta ketté Európát. Ma bicikliút vezet a nyomvonalán.

A természet ereje

Az óriási felszínformáló erők sok millió éven át törték, süllyesztették, emelték a Dunántúli-középhegység rétegeit. A Bakonyban és a Vértesben kiterjedt bauxit- és barnakőszéntelepek alakultak ki. A Velencei-hegységben találod az ingóköveket. Az érdekes formájú gránittömböket a fagy, a hó, a szél formálta. A Gerecsében magas sasbérceket mászhatsz meg.

Tanúhegyek

A Balaton-felvidéki tanúhegyeket 4-5 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések hozták létre. A tanúhegyek kiemelkednek a környezetükből. Nem koptatta le őket az idő. Kúpos vagy koporsó alakjukat a kiömlő láva formálta. A hegyoldalakban megszilárdult lávaoszlopok úgy néznek ki, mint egy-egy gigantikus orgona sípjai.

Bakonyi dinók

Iharkúton 85 millió éves dinómaradványokat találtak. A Bakonydraco repülő ősgyík szárnyfesztávolsága 4 méter lehetett. A növényevő Hungarosaurus testét páncéllemezek borították.

Szegek és szerek

A Dunántúli-dombság népsűrűsége alacsony. Zalában mégis sok az aprófalu. Göcsejben a települések nevében a szeg utal arra, hogy a dombok tetején fekszenek. A szomszédos Őrségben szernek nevezik a dombok magaslatain elszórt házakból álló településrészeket.

Szurdikok

A Dél-Dunántúlon sokfelé láthatsz sárgás, laza kőzetet. Ez a lösz, népies nevén sárgaföld. A lösz a jégkorszakban keletkezett. A szél terítette szét.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A csodálatos géppel összezsugorított fiú kalandos utazásokat tesz az emberi testben, és megismeri a titkait

A kis medikus ifjúsági regénysorozatot az elismert szerző és orvos Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer írta. A történet főhőse Nano, aki összezsugorítva kalandos utazást tesz a test belsejében. A történet 1-2. része egy kötetben. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A mágikus állatkereskedésben minden a feje tetejére áll egy titokzatos levél érkezése után

Mirjam minden vágya, hogy ő is tagja legyen a mágikus közösségnek, kapjon egy mágikus állatot. Vajon teljesül, amit szeretne? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. Olvass bele!

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

...
Gyerekirodalom

Kortárs versek keltik életre megkövesedett klasszikusainkat

...
Gyerekirodalom

Az állatvilág sokszínűségét nem lehet elég korán megmutatni a gyerekeknek

...
Gyerekirodalom

A kérésztől a halhatatlan medúzáig - avagy meddig élnek az állatok?

...
Gyerekirodalom

Az Amigos tagjai játékosan kalauzolják végig a gyerekeket a világ országain

...
Gyerekirodalom

Így lett Petőfiből irodalmi sztár

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban
...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.