Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

A felnőtt olvasók után ezúttal a gyerekeknek ajánlunk könyveket: a legfrissebbek közül tíz olyan kötetet választottunk ki, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek. A listában a legkisebbek felől haladunk a nagyobbak felé.

ro |

Hannelore Dierks: Meséld el nekem a karácsony történetét

Hannelore Dierks
Meséld el nekem a karácsony történetét
Ford.: Érsek-Obádovics Mercédesz, Scolar, 2021, 24 oldal
-

Ebből a lapozóból a legkisebbek is megismerhetik a világ legismertebb történetét: Máriának és Józsefnek hosszú utat kell megtenniük, hogy eljussanak Betlehembe, de ott nem találnak szállást. Egy istállóban, az állatkák társaságában megtörténik a karácsonyi csoda: megszületik a kis Jézus.

Marék Veronika: Boribon karácsonya

Marék Veronika
Boribon karácsonya
Pagony, 2021, 40 oldal
-

Boribon mindenkinek szuper ajándékokat talál ki, egyedül a legnagyobb doboz marad üresen. Vajon minek örülne leginkább Annipanni? Ráadásul az angyal keze is megsérült - hogy lesz így karácsony? Szerencsére Bence és Boribon gyorsan megvigasztalják a kislányt, a karácsonyfát pedig együtt díszítik fel. Végül a mackó is rájön, mi lenne a tökéletes ajándék Annipanninak: ő maga bújik bele a dobozba, hiszen Annipanni Boribont szereti a legjobban.

Klasszikus zenemesék: A diótörő

Klasszikus zenemesék: A diótörő
Ford.: Horváth Zsófi, HVG Könyvek, 2021, 24 oldal
-

Most bárki végigkövetheti Marika varázslatos kalandjait a klasszikus balett meséjén alapuló történetben: meglesheti Diótörő herceg és az Egérkirály csatáját, találkozhat Cukortündérrel, és elutazhat Cukorországba, ahol sok csoda és csupa izgalom vár rá. Ráadásul minden oldalon megnyomhatunk egy hangjegyet, így Csajkovszkij A diótörő című darabja lapozgatás közben életre kel. A könyvet illusztrálta: Jessica Courtney-Tickle.

Tóth Krisztina: Várjuk a karácsonyt! - Malac és Liba 5.

Tóth Krisztina
Várjuk a karácsonyt! - Malac és Liba 5.
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2021, 52 oldal
-

Malac és Liba már nagyon várják a karácsonyt, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél. Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tóth Krisztina sorozatának legújabb mesekönyvéből ez is kiderül. A kalandokat ezúttal is Hajba László illusztrálta.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ​karácsonya

Kiss Judit Ágnes
Babaróka ​karácsonya
Ill.: Egri Mónika, Pagony, 2021, 31 oldal
-

Babarókáéknál tökéletes a karácsony, pedig igazából semmi sem tökéletes: lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit - de Kiss Judit Ágnes meséjében nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. Mert Babaróka karácsonya mégis úgy varázslatos, ahogy van; drága kellékek nélkül, tele szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok karácsonyi csodával. A mesét Egri Mónika illusztrálta.

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról

Lackfi János
Igaz mese a Mikulásról
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2021, 26 oldal
-

A Mikulás sok-sok mese hőse, de vajon melyik az igazi? Ráadásul a Mikulásnak is több neve van, hiszen valahol Télapónak, máshol Hóapónak hívják. Lackfi János szívmelengető meséjében mindenesetre most azt idézi fel, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe. Olvass bele a mesébe ITT!

Beatrix Potter: Nyúl Péter adventi kalendáriuma

Beatrix Potter
Nyúl Péter adventi kalendáriuma
Ford.: Szabó T. Anna, Manó Könyvek, 2021, 142 oldal
-

A gyerekek most Nyúl Péterrel együtt készülhetnek a karácsonyra. Péter szerint ugyanis itt az ideje a hónyúl építésnek, az ünnepi illatoknak, a finom csemegéknek és az ajándékcsomagolásnak - nem csoda, ha azt vallja: a december a legizgalmasabb, legszebb része az évnek. Beatrix Potter hősével együtt pedig a gyerekek is most meseolvasással és vidám kézműveskedéssel tölthetik az adventi várakozást.

Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Sven Nordqvist
A kobold karácsonyi titka
Ford.: Dobosi Beáta, General Press, 2021, 32 oldal
-

Új fordításban jelenik meg ismét az elsősorban a Findusz-történetekről ismert Sven Nordqvist karácsonyi mesekönyve: Koboldapó már nagyon várja a karácsonyt, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki neki az emberek, ezzel köszönve meg a koboldoknak az egész éves munkájukat. Ám ezúttal ezt az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Koboldanyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását.

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

Zágoni Balázs
Karácsonyi kitérő
Ill.: Szabó-Nyulász Melinda, Móra, 2021, 120 oldal
-

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy - a gondos szervezésnek hála - idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít. A kötetet Szabó-Nyulász Melinda illusztrálta. Olvass bele ITT!

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

J. K. Rowling
A karácsonyi malac
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 317 oldal
-

A Harry Potter-sorozat óta A karácsonyi malac az első történet, amelyet J. K. Rowling kifejezetten gyerekeknek írt. Főhőse a hétéves Jack, aki mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer - épp szenteste napján - az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból, és hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet. Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A mesét Jim Field illusztrálta.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

Olyan könyveket gyűjtünk csokorba, amik társaid lehetnek az önismereti úton, illetve tágíthatják a pszichológiai tudásodat, esetleg konkrét tanácsokkal szolgálnak.

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

Közeleg a karácsony, a hétvégén már advent második vasárnapja lesz. Hogy segítsük az ünnepi készülődést, most tíz olyan világirodalmi újdonságot gyűjtöttünk össze, ami jó ajándék lehet. 

...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

Beléptünk az ünnepi időszakba, a hétvégén már advent első vasárnapja lesz. Tematikus könyvajánló sorozatunkban a karácsonyi készülődésben szeretnénk segíteni. Első alkalommal spekulatív irodalmi újdonságokat gyűjtöttünk.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből