Itt a nagy karácsonyi gasztroajánló

Itt a nagy karácsonyi gasztroajánló

Karácsonyi könyvajánló sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokatpszichológiai könyveketvilágirodalmi köteteket, karácsonyi témájú gyerekkönyveket és ajándéknak valókat, tényirodalmat és magyar irodalmi újdonságokat. Mivel a karácsony és az ünnepi készülődés egyik központja természetesen a konyha, ezért arra gondoltunk, hogy mutatunk párat a friss szakács- és gasztrokönyvek közül is.

Könyves Magazin |

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Annie Gray
A hivatalos Dowton Abbey szakácskönyv
21. Század, 2021, 263 oldal
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található meg, a Crawley-háztartás étkezéseit utánozhatjuk le a kötet segítségével az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjei alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban. Az ételek elkészítési módja mellett Annie Gray ételtörténész izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek. Mindemellett pedig sok-sok képet és háttérinformációkat is kapunk a sorozatról.

A 6 évados sorozat a Netflixen elérhető. A sorozat alapján készülő második film az összes eredeti szereplővel 2022 tavaszán érkezik. 

Fördős Zé: Brutális kaják

Fördős Zé
Brutális kaják
Street Kitchen, 2021, 256 oldal
Fördős Zé: Brutális kaják

Megjelent Fördős Zé legújabb könyve, a BRUTÁLIS KAJÁK! Az egészben sült húsok mellett a vitamin-, a folyadék- és a cukorbevitelt is szem előtt tartva zöldségköretek, levesek és desszertek is helyet kaptak a Street Kitchen szakácskönyvében. “Cuccos” tepsis kaják és brutális desszertek éppúgy vannak a könyvben, mint a legkülönbözőbb rántottságok vagy levesek. 

Borbás Marcsi: Magyarország finom - határon túl és azon is túl - Erdély

Borbás Marcsi
Magyarország finom - határon túl és azon is túl - Erdély
StratComm, 2021, 274 oldal
Borbás Marcsi: Magyarország finom - határon túl és azon is túl - Erdély

Borbás Marcsi lelkes visszajáró vendég Erdélyben, ahogy írja “mindig örömmel kelek útra, majd fájó szívvel jövök vissza, mert az ottlét sosem elég. Örökké akad még egy város, amit be akarok járni, még egy falu, ahol megaludnék, és természetesen még egy étel, amit kóstolni vágyok. Idővel gyűjtögetni kezdtem, s hazahoztam magammal azt, amit tudtam: sok szeretetet és néhány tucat jó fogást.”

A Magyarország finom című receptkönyves sorozatában bebarangolta már hazánk nyugati és keleti fertályát, a képekkel és személyes vallomásokkal megtűzdelt harmadik kötetben pedig egy újabb olyan tájegységre invitál, amihez szorosan kötődik. 

Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei

Parti Nagy Lajos
Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei
Magvető, 2021
Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei

Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga, és élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatja szerint ő is írt egy szakácskönyvet, ám az soha nem jelent meg, a folyamatos halogatásra végül az első világháborút követő válságos időszak tett pontot. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került, évtizedekkel később a ház új tulajdonosa találta meg. A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelenik az annak idején gondosan összeállított szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig.

Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg Kner Piroska élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján, ami bepillantást ad egy kiemelkedő nőalak és családja, a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába is.

Jóbarátok- a hivatalos szakácskönyv

Amanda Yee
Jóbarátok - a hivatalos szakácskönyv
21. Század, 2021,  175 oldal
Amanda Yee: Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv

Ha már egy ideje tervezed, hogy összehozol egy Jóbarátok-bulit, akkor ez a szakácskönyv neked való. A kötetben több mint száz receptet találsz. Előételek, főfogások, italok és desszertek - minden egyes fejezet olyan ikonikus fogásokat tartogat, mint Monica Hálabarát Lakomája, Rachel Hagyományos Angol Rakott Krémdesszertje, a Joey-kedvence Sült Krumpli – vagy a Chandler-féle „Tej, amit elrágsz”, de Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Hidratáló Szendvics is helyet kapott a hivatalos szakácskönyvben, ami bármely Jóbarátok-rajongónak jó ajándék lehet.

Dan Buettner: A hosszú élet ízei - 100 recept, hogy 100 évig élj

Dan Beuttner
A hosszú élet ízei
Open Books, 2021, 303 oldal
Dan Buettner: A hosszú élet ízei

Az On the Spot alkotói, Cseke Eszter és S. Takács András ajánlásával érkező kötet a Föld úgynevezett Kék Zónáiba kalauzol, ahol a világon a leghosszabban élnek az emberek. A szerző és munkatársai közel két évtizede járják a világot az egészséges öregedés titkait kutatva. Ilyennek találták Szardíniát, a Costa Rica-i Nicoya-félszigetet, egy apró görög szigetet, Ikariát, a kaliforniai Loma Lindát és a japán Okinava-szigeteket. A receptek alapján olyan könnyű és izgalmas ételeket készíthetünk, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto, amikkel megerősíthetjük az immunrendszerünket, meghosszabbíthatjuk az életünket, és a mi konyhánkba is beköltözhet a főzés felhőtlen öröme.

Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói - Aranygaluskától zserbóig 

Tóthné Libor Mária
Limarad vendégvárói
Csipet, 2021, 176 oldal
Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói

A Limara Péksége blog alapítója új könyvében a vendégváró falatokra, sósakra, édesekre, krémesekre, ropogósokra koncentrál. A 63 receptet tartalmazó kötetben találunk tortát, kelt édességet, folyamatosan eszegethető aprósüteményt, bor- és sörkorcsolyákat, így biztosan mindenki talál a fogára valót. 

Borsa Brown: Sava-Borsa - Regényes ízek a világ körül 

Borsa Brown
Sava-Borsa - Regényes ízek a világ körül
Álomgyár, 2021, 192 oldal
Borsa Brown: Sava-Borsa

Borsa Brown neve leginkább a romantikus regényekkel kapcsolatban lehet ismerős, noha a szerzőnek jelent már meg mesekönyve és katonai albuma is. Regényeinek szereplői rendszeresen asztalhoz ülnek, és az evést mint egyfajta szentséget élik meg. Legyen édes vagy sós, natúr vagy csípős, folyékony vagy szilárd, egy biztos: a szerző ígérete szerint az így elkészített ételek segítségével könnyen valamelyik regényhelyszínre képzelhetjük magunkat, legyen szó akár az Arab-félszigetről vagy épp Szicíliáról.

Kovács Helga: Cukormentes sütemények 

Kovács Helga 
Cukormentes sütemények
Hvg Könyvek, 2021, 151 oldal
Kovács Helga: Cukormentes sütemények

A kötet szerzője, a Sugarfree Dots blogot vezető Kovács Helga szerint elkészíthetjük kedvenc süteményeinket az egészségtudatosság jegyében cukor és fehér liszt nélkül is. Az életmódváltás ugyanis nem jelenti azt, hogy végleg tiltólistára kerülnek a desszertek, néha elég pár hozzávalót egészségesebb verzióra cserélni. A változatos és könnyen elkészíthető desszertek - édes és sós sütemények, kelt tészták, sütés nélküli édességek - között az inzulinrezisztenseken kívül a legkülönfélébb diéták követői is megtalálhatják a számukra megfelelőt, hiszen a könyvben minden receptnél feltüntették a tápanyagértékeket, és szép számmal akadnak olyanok is, amelyek vegánok, tej-, laktóz- és gluténérzékenyek számára is megfelelőek.

Yotam Ottolenghi és Ixta Belfrage: Zamat - Több zöldség, több íz

Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage
Több zöldség, több íz
Gabo, 2021, 320 oldal
Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage: Zamat

Yotam Ottolenghi és Ixta Belfrage egészen új szinten közelíti meg a zöldségeket, és a főzés alapjait három meghatározó elemre bontja: ez a technika, a társítás és a termény. Bemutatják, mennyire meg tudják változtatni a gondolkodásunkat a főzésről az olyan egyszerű technikák, mint a szenesre sütés vagy az infuzálás. A szerzők több mint száz, növényi alapú recepten keresztül igyekeznek feltárni, hogyan jön létre és fokozható az ételek zamata. A kötetben minden étkezésre és a hét minden napjára találunk recepteket, köztük a csípős gombalasagnét és a romano paprika schnitzelt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Karácsonyi gasztro-mustra – 5 szuper receptkönyv az ünnepekhez

...
Nagy

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

...
Gyerekirodalom

Kalas Györgyi gasztrotörténeti kalandozásra hívja a gyerekeket

A Sandwich grófja és a nápolyi pizza című kötet olyan nagy közönségkedvencek történetének jár utána, mint a paprikás krumpli, a rántott hús vagy a pattogatott kukorica. Kalas Györgyit kísérletezésről, a válogatás szempontjairól és saját kedvenceiről is faggattuk.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.