A kis vombatnak remek ötlete támad az ausztrál nyárban: elindul Lappföldre a Mikuláshoz

A kis vombatnak remek ötlete támad az ausztrál nyárban: elindul Lappföldre a Mikuláshoz

Vombi, a vombatkölyök örökké izzad az ausztrál hőségben. Milyen jó volna, ha elutazhatna Lappföldre! Ott aztán nagyokat hemperegne a hóban, megnézné a rénszarvasokat, még a Mikulással is találkozna! A bátor kisvombat felkerekedik. Olvass bele!

Könyves Magazin |
Hiltrud Baier
Vombat a hóban
Ford. Magyari Andrea, Móra, 2022, 103 oldal
-

Egyedül talán nem jutna messzire, ám útközben barátokra talál, akik segítenek neki – a mókás kacsacsőrű emlős, a félénk őz, a kedves borzanyuka és a hallgatag lékhorgász mind-mind azt szeretnék, ha teljesülne a kisvombat nagy álma. 

Odaér Vombi Lappföldre karácsonyig? És találkozik a Mikulással? A kedves történet az adventi időszak mind a 24 napjára kínál egy-egy izgalmas fejezetet. 

Hiltrud Baier: Vombat a hóban - Karácsonyi mese 24 fejezetben (részlet)

Fordította Magyari Andrea

December 1.

- Anyu, olyan melegem van!

A kisvombat lerúgja magáról a takarót, és a vizespalack után nyúl. Olyan mohón kortyol, hogy a víz kifolyik a szájából, a vízcseppek pedig eltűnnek a vastag bundájában.

Vombi csak nyeli, nyeli a vizet, míg a palack végül kiürül. A víz most már a hasában lötyög, ő azonban még mindig izzad.

Egy kicsit gondolkodik, majd kikel az ágyából, átmászik az anyukájához, és odabújik hozzá. Hátha itt nincs olyan meleg, gondolja. De a mamája bundája még az övénél is vastagabb, így csak még inkább melege lesz

– Anyu, segíts! – suttogja Vombi az anyukája fülébe, de ő csak a másik oldalára fordul, és halkan hortyog tovább. „Ha Anyu alszik, akkor alszik. Nincs mese. Ilyenkor még a segélykérő suttogás sem segít.”

Ez így nem lesz jó. Vombi felkel, és az ablakhoz megy. Kint mindjárt világosodik, és nemsokára még melegebb lesz. Most mit tegyen?

Hm. Esetleg lenyírhatná a bundáját!

Anyu a konyhaszekrény fiókjában tartja az ollót, azzal vág a ragtapaszból, amikor Vombi megsebzi magát. Márpedig ez elég gyakran előfordul. Legutóbb épp tegnap, amikor megbotlott egy farönkben, és lehorzsolta a térdét. Anyu levágott egy szép nagydarab tapaszt, leragasztotta vele a sebet, majd a szőrös, puha karjába vette Vombit, hogy megvigasztalja.

Vombi nem boldogul az ollóval. Az ujjai túl kicsik, folyton kicsúsznak a lyukból. De különben is, mit szólnának a többiek, ha levágott bundával menne az óvodába? „Nézzétek már, a Vombi meztelenül jött oviba!” Biztos kicsúfolnák. Azt pedig igazán nem szeretné.

Milyen jó volna, ha kint esne a hó, ő pedig belehempereghetne a vastag bundájával! Az ám, hó! A nagymamája már mesélt neki a hóról: hideg és fehér, és ha meghempergünk benne, jól lehűti a bőrünket. Úgy, hogy libabőrösek leszünk tőle. Libabőr. Milyen szép szó! Vombi még sosem volt libabőrös, és már csak attól, hogy rágondol, mintha kevésbé kínozná a meleg. A kisvombat újra bemászik anyu ágyába.

– Anyu, mikor fog már esni a hó?

– Vombi, nálunk sohasem esik hó! – nyög fel álmosan Vombi anyukája.

Miért nem?

– Mert Ausztráliában élünk. Itt csak homok, napsütés meg hőség van.

– Hó nincs?

– Hó nincs.

– De akkor hol van hó?

– A Mikulásnál – mormolja anyu, és a másik oldalára fordul.

– A Mikulás hol lakik? – rángatja meg az anyukája bundáját a kisvombat, anyu azonban már nem válaszol. Alszik, mint a tej.

Vombi nézi, ahogy a látóhatár szélén előbukkan a nap. Jaj, csak ezt ne! Nem akar még nagyobb hőséget! Havat szeretne! A homlokát ráncolva gondolkodik, aztán valami eszébe jut.

-

December 2.

Vombi a könyvespolcán megtalálja a nagy könyvet, amiből nagyi a múlt karácsonykor felolvasott neki. A borítón egy ősz hajú, piros kabátos férfi mosolyog. Nagy szakálla van, és kerek szemüvege. Mellette egy hatalmas, sötét szemű állat, sajnos Vombi elfelejtette, hogy is hívják pontosan. Valamilyen rém… Rémszarvas? Vagyis inkább rénszarvas. A szarvas szánkót húz, a szánkó a havon siklik. Mindent hó borít: a földet, a fákat, a Mikulás kabátját, még a rénszarvas piros orrát is. Vombi kuncog. A behavazott piros rénszarvasorr olyan furán néz ki! Vombi megérinti a saját orrát. Puha és szürkésbarna. Vajon ha az ő orra lenne havas, az is ilyen viccesen nézne ki?

Vombi átlapozza a könyvet.

A rénszarvas és a Mikulás útra kelnek, a szarvas húzza a szánt, a Mikulás mellette ballag.

Mindent vastag hótakaró borít, az ágak meghajlanak a hó súlya alatt. És ez micsoda? Egy nyúl! Vombi látott már nyulat, de ez itt fehér. Fehér nyulat pedig még sohasem látott, és itt – nicsak! – egész csapatnyi fehér nyúl hógolyózik. Nahát! Vombi összecsapja a könyvet, a csattanástól összerezzen. Anyu persze meg se hallja. Mélyen, nyugodtan alszik.

– Havat akarok! Meg hógolyócsatát! És rénszarvast sem láttam még, meg a Mikulást sem – dünnyögi maga elé Vombi. – Ez egy buta könyv! – Bevágja inkább a sarokba.

Anyu a másik oldalára fordul.

Vombi duzzogva biggyeszti le a száját. Igenis, a hóban akar hemperegni, és hógolyócsatát akar vívni! Mint a nyulak, a fehér hónyulak. Hóvombat akar lenni!

A homlokát ráncolva sokáig gondolkodik, aztán remek ötlete támad.Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Kerekítő manó mondókákkal, olvasással segít ráhangolódni a gyerekeknek az ünnepre

A Kerekítő manó adventi mondókatárának célja, hogy segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre: hogy a család minden tagja meg tudja élni a jelent, és az egymásra figyelés jegyében várják a karácsonyt, melyet a lelki ráhangolódás tesz igazán teljessé.

...
Könyves Advent

Az ükapa titkos receptjéből készülő forró csokoládék megváltoztatják a történelem menetét

Az életben maradásért, a boldogságért és a szerelemért küzdenek egy grúz család tagjai az orosz–grúz és szovjet 20. századi történelem viharaiban. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.