Alan Turing mítosza szinte kitakarja az egykor élt matematikust, így az unokaöccse hiteles portrét írt róla
Dermot Turing
Az igazi Alan Turing
Ford. Gyárfás Vera, Typotex, 2022, 308 oldal
-

Alan Turing mítosszá vált figurája szinte kitakarja az egykor élt matematikust. Ebben a könyvben nyomon követhetjük, ahogy a talpraesett, de nehezen barátkozó gyerek azzá a különc tudóssá válik, aki majd döntő szerepet játszik a második világháború végkimenetelének alakításában. Megtudhatjuk, hogy bár valójában soha nem volt professzor, hogyan ragadt rá a „Prof” becenév, szó esik Neumann Jánoshoz fűződő viszonyáról, és nem utolsósorban úttörő kódfejtői és számítástechnikai munkájáról. Az életrajz bemutatja azt is, hogy Turing abban az időben bűncselekményként értelmezett homoszexualitása milyen tragikus pillanatokhoz vezetett az életében, olvashatunk az ellene indított eljárásokról és meghurcoltatásáról. A könyv kitér a halálát övező bizonytalanságokra is. A szerző színes és részletes portrét fest az esendő emberként ábrázolt, de kivételes életutat bejáró, sőt túlzás nélkül zseninek nevezhető Alan Turingról.

Dermot Turing ügyvéd, író, Alan Turing unokaöccse. Évek óta foglalkozik Alan Turing életének és munkásságának kutatásával, és nagy energiákat fektet abba, hogy ismeretterjesztő munkássága révén közelebb hozza a közvéleményhez Turing munkásságát, illetve hogy a minél tisztább és a történetileg leghívebb információkat tegye elérhetővé.

Dermot Turing: Az igazi Alan Turing (részlet)

Fordította Gyárfás Vera

TUDOMÁNY A PINCÉBEN

1923 nyarán rövid ideig Rouenban nyaraltak egy bizonyos Madame Godier házában. John már járt a Godier családnál. Nem kis teljesítmény, hogy egyedül utaztak Franciaországba:

Anya semmit nem bízott a véletlenre, és egész köteg intelmet írt nekünk, ezeket Alannel „erkölcsi maximáknak” hívtuk. Folyton mantráznunk kellett, hogy „jegyek, pénz, útlevél, kulcsok”; nem kevés utazó került bajba e hasznos tanács híján. Az öcsém persze hamar kidolgozta a saját úti módszereit, és nem sokat törődött anyánk erkölcsi maximáival. Egy ízben Svájcba utaztak, és valahol Dover felé Anya megkérte Alant, hogy dobja ki az ablakon a szemetet. Felkapta a jegyeket, pénzt, útlevelet és kulcsokat tartalmazó csomagot, és az ablakhoz indult, még meg is jegyezte, hogy reméli, senkit nem talál fejen. Anya rémülten közbelépett, hajszálon múlt a katasztrófa.

Az első roueni útra John a biciklijét is vitte, ami bajba sodorta a francia vámellenőrzésnél – erre az eshetőségre nem készítették fel Anya erkölcsi maximái. „Másodszor kerek perec nemet mondtam a biciklire. Nem mintha féltem volna az újabb vámellenőrzéstől, hanem Alan öcsém éppen akkor tanult meg biciklizni, és az ő biciklijét is vinnünk kellett volna. Megrémültem a gondolatra, hogy nekem kell kalauzolnom az ingatag Alant a francia forgalomban, a csúszós macskaköveken.” John hamarosan rájött, hogy hibát követett el, mert lehetetlenné vált, hogy vidékre szökjön Madame Godier-vel, és ami még rosszabb, Madame Godier valósággal rajongott Alanért:

Ezzel jó kis kutyaszorítóba kerültem.

Ha Alan nem mosott fület (márpedig soha nem mosott, legfeljebb fenyegetés hatására), engem dorgáltak meg, amiért nem figyeltem rá; ha véletlenül megmosta a fülét, jött a „comme il est charmant”. Azt azért el kell ismernem, hogy Alan a végsőkig kitartott mellettem. Madame Godier szívét azonban ez sem lágyította meg, és átkoztam magam, amiért Angliában maradtak a biciklik.

1923-ban John azt kérte a szüleitől, hogy elköltözhessen a Ward családtól. Akkor már tíz éve ott éltek, és Ethel beleegyezett, hogy a nyári szünettől kezdve másik nevelőcsaládnál lakhassanak. A Rouenban töltött három hét leteltével a fiúk a Meyer család hertfordhsire-i paplakjába kerültek, egy anglikán lelkészhez és a családjához, ahol sokkal nyugodtabb légkör fogadta őket, mint a katonásan működő Baston-kúriában.

Vajon milyen lesz? [írta John.] Szörnyű hibát követtem el, amikor rávettem Anyát, hogy költözzünk el a Ward családtól? Ami-kor megérkeztünk, rögtön tudtam, hogy nincs itt semmiféle hiba. A napfény csillogott a rózsabokrokon és a teniszpályán. Életem legboldogabb napjait töltöttem a Meyer családnál; még Alan is jól beilleszkedett, pedig gyűlölt minden sportot, és igazi nonkomformista volt. Alan ázsióját jelentősen növelte, amikor egy templomi ünnepségen egy cigányasszony közölte Mrs. Meyerrel, hogy ifjabb istápoltja zseni. Mrs. Meyer javára legyen mondva, félig el is hitte!

John szerint a Meyer család titka abban állt, hogy „ha betartjuk a minimális higiéniai szabályokat, pontosan ülünk asztalhoz, és szépen eszünk, nagyjából azt csinálunk, amit akarunk”. Ethel szerint John és Alan „csodásan beilleszkedett a család életébe, Alan biciklivel járta a környéket, és mindenféle kísérleteket végzett a közeli erdőben. A levelekben az áll, hogy koromfeketén érkezett vissza, és megperzselte a szempilláját, amikor meggyújtotta saját készítésű agyagpipáját. Mrs. Meyer később úgy fogalmazott, hogy 

»folyton veszélybe sodorja magát«”.

A Meyer családdal töltött napsugaras élet sajnos hamar véget ért. Szép és jó a nagy szabadság, a tudomány és az önkísérletezés, de ha Alan tovább akar lépni a Hazelhurstből, kénytelen lesz sikeres felvételi vizsgát tenni.

1924-ben Julius Turing hirtelen haragjában otthagyta az indiai közszolgálatot, és a Turing szülők végleg visszatértek Európába. 1924 húsvétjától kezdve tehát szigorúbb rend uralkodott a szünidőben is. Meg kellett oldani a kézírás komoly problémáját. Ethel szerint „[Alan] olyan csúnyán írt, hogy az 1924-es húsvéti szünetben, amikor már majdnem tizenkét éves volt, együtt kísérletet tettünk az írásképe átalakítására, és Alan egy darabig küszködött is, sokkal szebben írt, már-már a felismerhetetlenségig, de az év végére az a visszajelzés érkezett, hogy »még mindig nagyon csúnyán ír«.” A Turing család még abban az évben kibérelt egy Ker Sammy nevű házat egy észak-franciaországi kisvárosban, Dinard-ban, ott töltötték a telet és a tavaszt, hogy „ne kelljen kifizetni a botrányos brit jövedelemadót, amelyet akkoriban jelentősen megemeltek”. Dinard-ban számos létesítmény várta a visszavonult, kevésbé tehetős indiai közalkalmazottakat: golf-pálya, frissítő tengervizes medence és egy anglikán templom. A Ker Sammyben John teniszütővel a kézben próbált lányokat becserkészni, Alan pedig kémiai kísérleteket végezhetett a pincében a karácsonyra kapott felszerelésével, és természettudományt tanulhatott egy shrewsbury iskolaigazgatótól, Mr. Rolftól. Az édesanyjuk pedig folytatta a franciatanítást. Nem kellett volna izgulnia: „1925-ben felvételizett a Marlborough-ba, és megszokott vizsgarutinjával hatalmas sikert aratott”. Alan útnak indulhatott a középiskolába.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

A Szöszi végigvezet minket Norma Jeane magányos gyermekkorán, kisiklott kamaszkorán és „Marilyn Monroe” megszületésének a folyamatán. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

A ragyogásban, mocsokban és dicsőségben gazdag részletekkel teli könyv újrateremti az 1970-es évek New Yorkjának belvárosát, ahol a Blondie a Ramonesszel, a Televisionnel, a Talking Headszel, Iggy Poppal és David Bowie-val szerepelt együtt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré