Téli mesék az odafigyelésről és a csodáról Kínától Skócián át Észak-Amerikáig

A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk gyönyörűen illusztrált könyve téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig.A Szívünk rajta program egyik zsűritagja, Ruff Orsolya újságíró a következőket mondta a kötetről: „...mesék az odafigyelésről, az összetartozásról, a csoda és a szeretet erejéről szólnak, és azzal biztatnak, hogy a sötétség időszaka után mindig felragyog a fény." 

Dawn Casey
Mesék télre
Ford.: Szlukovényi Katalin, Móra, 2021, 96 oldal
-

Dawn Casey: Mesék télre (részlet)

A kis vörösbegy Népmese Skóciából

A vörösbegyet számos országban ismerik, egész évben bármikor felbukkanhat a kertben. Ősszel a madár éneke elfojtott, vágyakozó, karácsonykor azonban megerősödik, mert ilyenkor keres társat. A vörösbegy azon kevés madarak egyike, amelyek egész télen énekelnek. Kíváncsi természetéről híres, és ha kerüljük a hirtelen mozdulatokat – főleg, ha épp ásunk, és így felszínre hozzuk a talajban élő földigilisztákat –, a vörösbegyek az ember közelébe is merészkednek. Ennek, valamint feltűnő, narancspiros begyének köszönhetően a vörösbegy szeretett tollas barátaink közé tartozik.

Élt egyszer egy vörösbegy, egy kicsi, kerek vörösbegy, élénkpiros mellkassal. Karácsony reggel volt. És micsoda gyönyörű reggel! A völgyeket fehéren lepte be a dér, a füvön viszont harmat csillogott.

A bükk és a páfrány melegbarnán ragyogott a napfényben, a föld vékony ködöt lélegzett ki.

A vörösbegyet majd szétfeszítette az öröm, így hát dalra fakadt. Egy csipkebokor ágára telepedve énekelt vidáman. Odalent a tüskés ágak sűrűjében bársonyos talpakon settenkedett egy gyöngyszürke macska.

– Miaú! – nyújtózkodott a macska kéjesen. Hátát felpúpozta, hogy a vörösbegy láthassa rajta a gyönyörű mintázatot. – Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Mmm… méltó utazás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Nézd csak, milyen szép fehér csík húzódik a bundámban a nyakam körül! Gyere közelebb, nézd meg magad!

– Nem, nem, macska asszonyság – felelte a vörösbegy. – Nem megyek, mert láttam, hogy megrémítettél egy egeret, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is megrémíts.

Azzal elrepült. Ágról ágra szállt a zanót és a hanga fölött, mígnem megpihent egy pázsitos folton a szántóföld peremén. Ott szökdécselt föl és le, csőrével a talajban kutatott a bokrok alján.

-

A pázsitfolt túlsó szélén egy héja gubbasztott a kerítés egyik póznáján. Farkát billegetve egyensúlyozott a szélben. A fekete karmú héja a kerítés tetején közelebb araszolt a vörösbegyhez. A kismadár erre odébb szökdelt, mert nem tetszett neki a héja tekintete, ahogy kampós csőre fölül rámeredt. A héja elrendezte palaszürke tollait, hogy a vörösbegy jobban lássa a gazdag, rozsdaszín sávokat a szárnya alatt.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel? – kérdezte a héja.

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Járj szerencsével! De mielőtt továbbmész, gyere fel ide! Megmutatom, milyen érdekes toll van itt a szárnyamon. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, héja úr. Nem megyek, mert láttam, hogy kitépted egy kenderike tollát, és nincs hozzá kedvem, hogy az enyémet is kitépd.

Azzal elrepült. Egy tüskés bokorba szállt, ahova a héja nem követhette. Így hát a héja is felemelkedett, és elrepült a nyílt mező fölött. Amikor már jó messze járt, a vörösbegy továbbindult. Körözött a bogáncs fölött, elhúzott a birkanyáj mellett, végül megpihent egy lapos sziklán. Erősen fújt az északi szél, felborzolta a tollát. A szél pézsmaillatot sodort fölfelé, és a szikla alól egy üregből előbukkant egy hegyes orr, egy reszkető bajusz meg egy pár égnek meredő fül.

-

A róka csoda szép, bundás farkát kérkedő lassúsággal csóválta meg.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Nemes vállalkozás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Megmutatom a fehér foltot a farkam végén. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, róka kisasszony. Nem megyek, mert láttam, hogy elcsíptél egy kisbárányt, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is elcsípj.

Repült, repült a vörösbegy, ágról ágra, tölgyfáról kőrisre, cserjéről tüskebokorra, mígnem elérte a király szürke kőkastélyát. Éppen a királyi hálószoba ablakának párkányára telepedett. A párkány alatti borostyánon már ült valaki, és énekelt. Egy kismadár volt, kerek és barna, égnek meredő, tollas farokkal: egy kis ökörszem. A vörösbegy udvarias biccentéssel és meghajlással köszöntötte. Az ökörszemlány kecsesen pukedlizett.

Együtt fogtak téli dalukba.

A király és a királyné az ablakhoz jöttek, úgy hallgatták, és a téli dal hallatán öröm költözött a szívükbe.

Tél közepén még ma is hallhatod, ha jól figyelsz, a vörösbegy és az ökörszem dalát.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Minden, amit a Pál utcai fiúkról tudni érdemes

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Mészöly Ágnes rajongói kézikönyvéből minden kiderül. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.