A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

Míg a Vajon Nagyi és az aranyásók egy viszonylag jól körülhatárolt esemény és környezeti probléma köré épült (ez volt a verespataki cianidos bányászat, pontosabban annak megakadályozása), folytatása, a Vajon Nagyi és a száguldó város cselekményét nehezebben lehet egyetlen jól megfogható témára ráhúzni, így hiába dinamikus maga a plot, a történet kicsengése sokkal filozofikusabb, mint az első részé volt.

Ruff Orsolya | 2021. május 07. |

Szabó Róbert Csaba második mesekötete rögtön egy nagy váltással indít: a vidéken élő Vajon Nagyi sok év után visszatér a nyüzsgő nagyvárosba, Kolozsvárra, ahol mindenki rohan és ideges és türelmetlen, és maga a város is változóban, alakulóban van, hiszen régi épületek tűntek el, és újak jelentek meg a helyükön. Szóval, egy óriási káosz az egész, amin az sem segít, hogy Vajon Nagyi nem ismeri a körforgalom működését, és kisebb közlekedési gubancot okoz a vezetési manővereivel.

Szabó Róbert Csaba
Vajon Nagyi és a száguldó város
Ill.: Orosz Annabella, Gutenberg, 2020, 80 oldal
-

Egy lüktető, zsizsegő jelenettel indít tehát a kötet, és már rögtön a kezdet kezdetén felbukkan az első rész főbb szereplői közül három: a nagymamán kívül a hegyre vigyázó két manó, akik epizodistákból itt kulcsfigurákká válnak. Az ő utazási motivációik jobbára homályban maradnak, míg a nyolcvanas éveiben járó nagyiról tudni lehet, azért jött, hogy Ferkó nevű unokájára vigyázzon, amíg a szülők külföldön turnéznak. De van egy ennél nyomósabb oka is: valamiképp meg akarja változtatni a Szabályt, ami szerint tizennégy éves kortól az ember varázstalan lesz (~ kifogy a varázslatból), ami azt jelenti, hogy Ferkó sem láthatja többé a manókat.

Megérkezésük után viszont szokatlan események kezdődnek. Mintha valaki úton-útfélen akadályozná, gáncsolná abban, hogy elérje célját. Hamarosan kiderül, hogy gyanakvása nem volt alaptalan, a manók (a már ismerteken kívül egy belassult antikvárius, valamint a botanikus kert Rúfusz nevű manója) mind készülnek valamire: egy másik dimenzióba akarnak lépni. A mesének talán ez a legingoványosabb része; sokáig csak utalások történnek rá, de nem igazán egyértelmű, mi is forog itt kockán, mi ennek az utazásnak az igazi tétje. Nagy döccenőt csak azért nem okoz, mert közben sodornak tovább az események, amelyek nem szűkölködnek a meta- és popkulturális utalásokban.

-

Szereplőink kapásból saját könyveik celebjeivé válnak, egy környezetvédelmi tüntetésen ugyanis kiderül, hogy az első részből megismert történet már mesekönyvként is kapható, híresek lettek, igazi mesehősök, még ha az antikvárius igyekszik is lehűteni a nagyi lelkesedését:

„Ne becsüld túl a szerepedet (…) Elvégre nem vagy több egy mesehősnél.

(…)

Éppen azért! Mesehősnek lenni a legnagyobb hatalom a világon. A gyerekek odavannak értük.

(…) Ugyan, ébresztő! A mai gyerekek tizennégy éves kor fölött nem hisznek manókban, feltámadó Aranyhegyben és más ilyenekben.”

A könyvnek fontos toposza a felnőtté válás, pontosabban az a mezsgye vagy határterület,

amikor a gyerekkor átbillen a fiatal felnőttkorba,

és mindazok, amik és akik addig fontosak voltak (jelen esetben a mesék, a fantáziavilág kellékei és szereplői) egyszeriben jelentőségüket veszítik. A nagymama ezt akarja megmenteni az unokája számára, aki szemlátomást már más dolgok iránt érdeklődik – emlékeiből kikopnak az első rész varázseseményei, nem mindig ismeri fel a varázslényeket, kétkedve fogadja a róluk szóló történeteket. Erőteljesen kamaszodik, megváltoznak a kapcsolatai – például az első részből megismert Zsuzsi is többet jelent már neki egyszerű játszópajtásnál („Nagyinak nem kerülte el a figyelmét, hogy a kezük finoman összeér. No, meg hogy kissé mindketten elpirultak.”).

A két világ között a nagyi a kulcsfigura, aki nem veszítette el a varázslátás képességét: a könyv ebből a szempontból

egyfajta hommage a nagyszülők előtt, akik mindig az unokáik cinkos- és játszótársai, bizalmasai lesznek.

A nagyi egy szuper figura, akiről az első kötet óta tudjuk, hogy sok-sok éve egyedülálló anyaként költözött vidékre, és bányamérnökként, majd polgármesterként dolgozott évtizedekig a kisvárosban. Nagy kár, hogy a mesebeli jelenben jobbára csak sodródik az eseményekkel, és amikor igazi aktorként tudna fellépni, valódi fordulatot akkor sem tud elérni.

-

Muszáj szót ejteni még a kötet popkulturális utalásairól: a Mátrix-rajongók itt előnyben lesznek, Szabó Róbert Csaba mesekönyve ugyanis valódi főhajtás a Wachowski testvérek 1999-es filmje előtt: van itt minden, belassulás, kék és piros pirula, és Morpheus/Rúfusz, aki egy adott ponton ellenállhatatlannak tűnő ajánlatot tesz az egyik szereplőnek:

„Választhatsz, hogy továbbra is itt éled le a napjaidat és igyekszel jó válaszokat adni, vagy velem jössz és megtanulod, hogy milyen mély a nyúl ürege… Ó, a csodába! Ez egy filmből volt.”

De viszonylag ritka a piacon az olyan gyerekkönyv is, amelyben Fatboy Slim szólna, ezenkívül felcsendül benne a Mátrix-tracklistjén is megtalálható Propellerheads-szám, a tüntetés közben A nagy szépség című film egyik dala szól, és fontos szerep jut nagyi kedvencének, Beethoven negyedik zongoraversenyének is. A kötetet Orosz Annabella illusztrálta: rajzai egyszerre adják vissza a nagyváros nyüzsgését, hektikusságát, rohanását, míg a belső terek rajzai tobzódnak a böngésznivaló részletekben. A hipszter favágónak tűnő manók telitalálatok, és helyükön vannak a mátrixos utalások is. A kötet ráadásul egy alternatív Kolozsvár-könyvnek is felfogható, például egy városi sétához, bár a könyvbeli eseményekhez képest az olvasónak ahhoz mindenképp muszáj lesz belassulnia.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.

...
Gyerekirodalom

Az indiánosdinál csak a barátság lehet fontosabb

A holland Erna Sassen eredetileg színésznő volt, 2004-ben debütált gyerekkönyvíróként, a következő évben pedig hátat is fordított a színpadnak. Magyarul az Egy indián, mint te meg én az első könyve, amely egyszerre óda a gyermeki fantáziához, és ad mesés fogódzót a valóság feltérképezéséhez.

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva olyan gyerekeknek írt, akikből felnőtt lesz és olyan felnőtteknek, akik gyerekek voltak egyszer

Már a sokadik generáció nő fel Janikovszky Éva könyvein, aki éppen ma lenne 95 éves. Írót valószínűleg ennél nagyobb öröm nem érhet, és Janikovszky is azt vallotta, nincs nagyobb elismerés annál, minthogy a gyerekek és a szülők, nagyszülők ismerik a könyveit.

Hírek
...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

...
Hírek

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Olvass!
...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.