A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

Míg a Vajon Nagyi és az aranyásók egy viszonylag jól körülhatárolt esemény és környezeti probléma köré épült (ez volt a verespataki cianidos bányászat, pontosabban annak megakadályozása), folytatása, a Vajon Nagyi és a száguldó város cselekményét nehezebben lehet egyetlen jól megfogható témára ráhúzni, így hiába dinamikus maga a plot, a történet kicsengése sokkal filozofikusabb, mint az első részé volt.

Ruff Orsolya | 2021. május 07. |

Szabó Róbert Csaba második mesekötete rögtön egy nagy váltással indít: a vidéken élő Vajon Nagyi sok év után visszatér a nyüzsgő nagyvárosba, Kolozsvárra, ahol mindenki rohan és ideges és türelmetlen, és maga a város is változóban, alakulóban van, hiszen régi épületek tűntek el, és újak jelentek meg a helyükön. Szóval, egy óriási káosz az egész, amin az sem segít, hogy Vajon Nagyi nem ismeri a körforgalom működését, és kisebb közlekedési gubancot okoz a vezetési manővereivel.

Szabó Róbert Csaba
Vajon Nagyi és a száguldó város
Ill.: Orosz Annabella, Gutenberg, 2020, 80 oldal
-

Egy lüktető, zsizsegő jelenettel indít tehát a kötet, és már rögtön a kezdet kezdetén felbukkan az első rész főbb szereplői közül három: a nagymamán kívül a hegyre vigyázó két manó, akik epizodistákból itt kulcsfigurákká válnak. Az ő utazási motivációik jobbára homályban maradnak, míg a nyolcvanas éveiben járó nagyiról tudni lehet, azért jött, hogy Ferkó nevű unokájára vigyázzon, amíg a szülők külföldön turnéznak. De van egy ennél nyomósabb oka is: valamiképp meg akarja változtatni a Szabályt, ami szerint tizennégy éves kortól az ember varázstalan lesz (~ kifogy a varázslatból), ami azt jelenti, hogy Ferkó sem láthatja többé a manókat.

Megérkezésük után viszont szokatlan események kezdődnek. Mintha valaki úton-útfélen akadályozná, gáncsolná abban, hogy elérje célját. Hamarosan kiderül, hogy gyanakvása nem volt alaptalan, a manók (a már ismerteken kívül egy belassult antikvárius, valamint a botanikus kert Rúfusz nevű manója) mind készülnek valamire: egy másik dimenzióba akarnak lépni. A mesének talán ez a legingoványosabb része; sokáig csak utalások történnek rá, de nem igazán egyértelmű, mi is forog itt kockán, mi ennek az utazásnak az igazi tétje. Nagy döccenőt csak azért nem okoz, mert közben sodornak tovább az események, amelyek nem szűkölködnek a meta- és popkulturális utalásokban.

-

Szereplőink kapásból saját könyveik celebjeivé válnak, egy környezetvédelmi tüntetésen ugyanis kiderül, hogy az első részből megismert történet már mesekönyvként is kapható, híresek lettek, igazi mesehősök, még ha az antikvárius igyekszik is lehűteni a nagyi lelkesedését:

„Ne becsüld túl a szerepedet (…) Elvégre nem vagy több egy mesehősnél.

(…)

Éppen azért! Mesehősnek lenni a legnagyobb hatalom a világon. A gyerekek odavannak értük.

(…) Ugyan, ébresztő! A mai gyerekek tizennégy éves kor fölött nem hisznek manókban, feltámadó Aranyhegyben és más ilyenekben.”

A könyvnek fontos toposza a felnőtté válás, pontosabban az a mezsgye vagy határterület,

amikor a gyerekkor átbillen a fiatal felnőttkorba,

és mindazok, amik és akik addig fontosak voltak (jelen esetben a mesék, a fantáziavilág kellékei és szereplői) egyszeriben jelentőségüket veszítik. A nagymama ezt akarja megmenteni az unokája számára, aki szemlátomást már más dolgok iránt érdeklődik – emlékeiből kikopnak az első rész varázseseményei, nem mindig ismeri fel a varázslényeket, kétkedve fogadja a róluk szóló történeteket. Erőteljesen kamaszodik, megváltoznak a kapcsolatai – például az első részből megismert Zsuzsi is többet jelent már neki egyszerű játszópajtásnál („Nagyinak nem kerülte el a figyelmét, hogy a kezük finoman összeér. No, meg hogy kissé mindketten elpirultak.”).

A két világ között a nagyi a kulcsfigura, aki nem veszítette el a varázslátás képességét: a könyv ebből a szempontból

egyfajta hommage a nagyszülők előtt, akik mindig az unokáik cinkos- és játszótársai, bizalmasai lesznek.

A nagyi egy szuper figura, akiről az első kötet óta tudjuk, hogy sok-sok éve egyedülálló anyaként költözött vidékre, és bányamérnökként, majd polgármesterként dolgozott évtizedekig a kisvárosban. Nagy kár, hogy a mesebeli jelenben jobbára csak sodródik az eseményekkel, és amikor igazi aktorként tudna fellépni, valódi fordulatot akkor sem tud elérni.

-

Muszáj szót ejteni még a kötet popkulturális utalásairól: a Mátrix-rajongók itt előnyben lesznek, Szabó Róbert Csaba mesekönyve ugyanis valódi főhajtás a Wachowski testvérek 1999-es filmje előtt: van itt minden, belassulás, kék és piros pirula, és Morpheus/Rúfusz, aki egy adott ponton ellenállhatatlannak tűnő ajánlatot tesz az egyik szereplőnek:

„Választhatsz, hogy továbbra is itt éled le a napjaidat és igyekszel jó válaszokat adni, vagy velem jössz és megtanulod, hogy milyen mély a nyúl ürege… Ó, a csodába! Ez egy filmből volt.”

De viszonylag ritka a piacon az olyan gyerekkönyv is, amelyben Fatboy Slim szólna, ezenkívül felcsendül benne a Mátrix-tracklistjén is megtalálható Propellerheads-szám, a tüntetés közben A nagy szépség című film egyik dala szól, és fontos szerep jut nagyi kedvencének, Beethoven negyedik zongoraversenyének is. A kötetet Orosz Annabella illusztrálta: rajzai egyszerre adják vissza a nagyváros nyüzsgését, hektikusságát, rohanását, míg a belső terek rajzai tobzódnak a böngésznivaló részletekben. A hipszter favágónak tűnő manók telitalálatok, és helyükön vannak a mátrixos utalások is. A kötet ráadásul egy alternatív Kolozsvár-könyvnek is felfogható, például egy városi sétához, bár a könyvbeli eseményekhez képest az olvasónak ahhoz mindenképp muszáj lesz belassulnia.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.

...
Gyerekirodalom

Az indiánosdinál csak a barátság lehet fontosabb

A holland Erna Sassen eredetileg színésznő volt, 2004-ben debütált gyerekkönyvíróként, a következő évben pedig hátat is fordított a színpadnak. Magyarul az Egy indián, mint te meg én az első könyve, amely egyszerre óda a gyermeki fantáziához, és ad mesés fogódzót a valóság feltérképezéséhez.

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva olyan gyerekeknek írt, akikből felnőtt lesz és olyan felnőtteknek, akik gyerekek voltak egyszer

Már a sokadik generáció nő fel Janikovszky Éva könyvein, aki éppen ma lenne 95 éves. Írót valószínűleg ennél nagyobb öröm nem érhet, és Janikovszky is azt vallotta, nincs nagyobb elismerés annál, minthogy a gyerekek és a szülők, nagyszülők ismerik a könyveit.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

...
Hírek

Fábián Janka: Nem dolgom utólag beleavatkozni a történelembe

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

...
Hírek

Bérczesi Róbert szerint az élet legtöbb kérdésére az a válasz, hogy mindegy

...
Hírek

Szűcs Péter: Regényben lehet a legjobban elmesélni egy történetet

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.