Sztárok olvasnak fel Roald Dahl mesekönyvéből
Gyerekirodalom

Sztárok olvasnak fel Roald Dahl mesekönyvéből

Egy rakás hollywoodi nagyágyú mesél majd Roald Dahl regényéből, a projekt jótékony célokat szolgál: a felajánlásokat a koronavírus elleni harcra fordítják.

Könyves Magazin | 2020. május 19. |

Chris és Liam Hemsworth, Ryan Reynolds, Meryl Streep, Lupita Nyong’o és Benedict Cumberbatch – csak néhány név azok közül, akik megszólaltatják Roald Dahl James és az óriásbarack című meseregényét. A Guardian cikke szerint a hírességeket Taika Waititi Oscar-díjas rendező fogja össze, aki szintén kiveszi részét a mesélésből. A projekt érdekessége, hogy az egyes részekben más-más színész fogja megszólaltatni ugyanazt a szereplőt – így lehet például, hogy ugyanaz a gonosz Meryl Streep és Chris Hemsworth hangján is meg fog szólalni. Az első két rész már meghallgatható, és minden hétfőn, szerdán és pénteken pakolják fel az új részeket a Roald Dahl YouTube-csatornára.

Az együttműködés abszolút jótékony célt szolgál, a felajánlásokat egy non-profit szervezeten keresztül a koronavírus elleni harcra fordítják majd.

Orrborka és hopfüzsgő - Száz éve született Roald Dahl - Könyves magazin

(Kép forrása) Hívták már a huszadik század egyik legnagyobb mesélőjének és a második világháború utáni Nagy-Britannia egyik legnagyszerűbb írójának is. A gyerekeket ugyanakkor a legkevésbé sem hatják meg a felnőttek által másokra aggatott címkék, és Roald Dahl a marketingszövegtől függetlenül is a gyerekirodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb klasszikusa, egyben olyan mesék alkotója, melyeken nem fog az idő.

A magát felnőtt gyereknek tartó Taika Waititi azt mesélte, hogy a lányainak már rengetegszer olvasta ezt a könyvet, ezért is örült nagyon, hogy a projekt részese lehet, nem mellesleg pedig segíthet a rászorulókon. Waititi amúgy ezenkívül két Roald Dahl-projektben is aktívan részt vesz, íróként, rendezőként és producerként is dolgozik két adaptáción a Netflixnek, az egyik a Karcsi és a csokigyárat dolgozza fel, a másik pedig a meseregényben szereplő umpa-lumpákra koncentrálna.

A résztvevők listája.
Utkarsh Ambudkar, Cate Blanchett, Jamie Cullum, Benedict Cumberbatch, Roman Griffin Davis, Cara Delevingne, Cynthia Erivo, Beanie Feldstein, Josh Gad, Chris Hemsworth, Liam Hemsworth, Mindy Kaling, Nick Kroll, Kumail Nanjiani, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Billy Porter, Gordon Ramsay, Eddie Redmayne, Ryan Reynolds, Ben Schwartz, Meryl Streep, Tessa Thompson, Olivia Wilde, Ruth Wilson és Archie Yates.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Roald Dahl állandó illusztrátora nagyon menőnek képzelte el a felnőtt Matildát

...
Beleolvasó

Agyafúrt róka volt Roald Dahl kedvence

...
Nagy

Orrborka és hopfüzsgő – Száz éve született Roald Dahl

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Jane Austen örök, és ezt új podcastsorozatunkban bizonyítjuk

...
Hírek

Kollár Árpád a saját és családja másságát írta meg Facebookon

...
Hírek

Hajós András: Bármit olvashattam. A szüleim azt mondták, úgyis leteszem, ami nem nekem való

...
Nagy

Totth Benedek: “Ha a zsűri a Sun City-t választja, és valaki sorozatot szeretne fejleszteni az ötletemből, nem fogom kéretni magam”

...
Hírek

Boldizsár Ildikó Párizsba viszi a meseterápiát

...
Hírek

Új elnökséget választott a Szépírók társasága

...
Hírek

Félelemről és támogatásról írt a Micsoda család! szerzője a magyar homofób korlátozások miatt

...
Hírek

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A hét könyve
Kritika
Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?
...
Kritika

Pszichedelikus robotálmok az apokalipszis után

Jacek Dukaj könyvének egy apró részletéből a Netflix készített sorozatot, ami így jócskán eltér az alapanyagtól (úgy hangulatban, mint tartalomban), de izgalomban nem szenved hiányt.