Mit érdemes most olvasnia egy karanténba kényszerült kamasznak?
Gyerekirodalom olvasás karantén kamasz u_18

Mit érdemes most olvasnia egy karanténba kényszerült kamasznak?

Gyurkó Szilvia | 2020. április 10. |

-

Fotó: Valuska Gábor

Bár már kitört a húsvéti szünet, de a digitális átállás miatt sok gyereknek valószínűleg ez az időszak sem fog pontosan úgy telni, mint máskor. Nagyon fontos viszont a pihenés, ahogy az is, hogy egy kicsit mindenki offline legyen, éppen ezért állandó szerzőnk, Gyurkó Szilvia most öt szuper jó könyvet ajánl a kényszerű szobafogságban tengődő tizenéveseknek.

Annak, akinek sosem elég a tanulásból, Bill Bryson: Otthon - a magánélet rövid története

Bill Bryson
Otthon - a magánélet rövid története
Ford.: Erdeős Zsuzsanna, Akadémiai Kiadó, 2012, 520 oldal
-

Erre a könyvre abszolút igaz, hogy nem szabad a borító alapján megítélni. Egy elég csúnya, tankönyv-típusú fedelet kapott, azonban ennek nem kell bedőlni. Egy szórakoztatóan megírt ismeretterjesztő könyvről van szó. A szerző helyiségenként bemutatja azt a házat, ahol él, és miközben a nappalitól haladunk a fürdőszobáig, megtudhatjuk hogyan találták fel a síküveget, miért fontos régészeti lelet egy török őskori falu, ahol a házaknak nincs ajtaja, és hogy miért pont a só és a bors az a két alapvető fűszer, ami minden európai konyhaasztalon megtalálható. A szerző vicces, és láthatóan nagyon élvezi, hogy miközben el sem hagyja a házat, mégis az egész világot és a civilizáció teljes fejlődését megismerheti az olvasó. A négy fal között maradva “meglátogatjuk” Perut, és a kukorica nemesítő perui indiánokat, az 1851-es londoni világkiállítást, de az Eiffel-torony építését is. Végtelen tudásvágytól fűtött kamaszoknak ideális olvasmány a karantén idejére.

Annak, aki kacérkodik a naplóírással, de azt érzi, hogy a karanténban nem történik vele semmi izgi: Daniel Pennac: Testnapló

Daniel Pennac
Testnapló
Ford.: Tótfalusi Ágnes, Magvető Könyvkiadó, 2014, 419 oldal
-

Egészen izgalmas a könyv kiindulópontja. Egy férfi naplót vezet, de nem az élete eseményeit írja bele, és hogy mi történt vele, hanem a testével kapcsolatos megéléseit, tapasztalatait. Minden, ami biológia, testi működés, változás, érzet és fájdalom, bekerül a naplóba. Egészen elképesztő, fantasztikus és magával ragadó. Mivel a főhős 12 éves korában kezdődik, egy kamaszfiú testi változásai, szexuális útkeresése is része ennek a naplóregénynek. Gyönyörű mondatok és végtelenül hétköznapi gondolatok váltogatják egymást a könyvben. Például: “Ha pontosan leírok mindent, amit érzek, a naplóm hírvivő lesz a lelkem és a testem között. Az érzéseim tolmácsa lesz”, majd “A fogmosás az örökkévalóság előszobája. Ennél jobban csak a misén unatkozom.” Szerintem kamaszfiúknak kötelező irodalom. Mindenki másnak meg erősen ajánlott. (Korábban a hét könyve is volt nálunk.)

Annak, akinek egy új univerzum is kevés lenne ahhoz, hogy ne érezze magát bezárva: Cixin Liu: A Háromtest-trilógia

Cixin Liu
A háromtest-probléma
Ford.: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2018, 404 oldal
-

Egyrészt ez a könyv az utóbbi évek legizgalmasabb és legokosabb sci-fi története, másrészt a három kötet több mint kétezer oldal, szóval elég jól be tudja szippantani és el tudja varázsolni azt a fiatalt, aki majd’ belehal abba, hogy nem közlekedhet szabadon. A könyv ráadásul tele van fizikai, csillagászati és szociológiai gondolatkísérletekkel (akár tanulásnak is felfogható az olvasása). Mivel sci-fi, senkit nem fog meglepni, hogy a történet a jövőben játszódik, és vannak benne földönkívüliek. Itt azonban nagyjából vége is a kiszámíthatóságnak. A könyv tele van izgalmas fordulatokkal, előre nem látható eseményekkel (amikről tényleg egy szót sem lehet elárulni). Vannak azonban elméleti eszmefuttatások is benne, és ezek szerintem megoszthatóak. Az egyik legizgalmasabb gondolatkísérlet például a Sötét Erdő-elmélet. Ennek lényege, hogy az univerzum tele van végtelen számú intelligens élettel. Nem vagyunk egyedül - ez azonban egyáltalán nem jó hír. Mert nem tudjuk, hogy ebben a sötét erdőben (ami a világegyetem), milyen faj és kultúra talál ránk nyilvánvaló véletlenségből, és ő milyen szándékkal érkezik. Így alapvető érdeke minden intelligens lénynek, hogy elrejtőzzön ebben a sötét erdőben. Totális izgalom a könyv: fantasztikusan megmozgatja az agyat, legyűgöz és magával ragad. Szerintem nemcsak hard core sci-fi rajongó fiatalok élvezhetik, hanem minden szobájába rostokoló kamasz.

Annak, akit érdekel a politika, a közélet és a történelem, és meg akarja érteni, hogy miért reagálnak az államok és az emberek pont így erre a járványügyi vészhelyzetre: Yuval Noah Harari: Sapiens - az emberiség rövid története

Yuval Noah Harari
Sapiens - az emberiség rövid története
Ford.: Torma Péter, Animus, 2020, 384 oldal
-

Aki szereti a történelmet, és sokat olvas történelmi könyveket, annak is egészen új megvilágításba helyezi a Sapiens, hogy mi a helyzet az emberi civilizációval, a fejlődésünkkel, a városainkkal, vagy éppen a női egyenjogúsággal. A könyv olyan perspektívát ad a kamasz olvasónak, ahonnan nézve nemcsak azt értheti meg, miért van a gazdag kertvárosi házak előtt szépen nyírt gyep, hanem azt is, miért van több férfi a hatalomban, mint nő. Tökéletes karanténolvasmány világra nyitott tizenéveseknek. (A Hararival tavaly készült interjúnkat ITT olvashatjátok, ITT pedig azt, hogy mit gondol a mostani járványról.)

Annak, aki egyszerűen csak szeretne mindent elfelejteni egy kis időre: Alan Bennett: A királynő olvas

Alan Bennett
A királynő olvas
Ford.: Rakovszky Zsuzsa, Magvető Könyvkiadó, 2009, 152 oldal
-

Több kamasszal is próbát tettem már, és mindegyikük imádta ezt a könyvet, ami pont egy délután alatt kiolvasható, nem menti meg a világot, de tökéletesen kikapcsol és elszórakoztat. A történet még a Meghan és Kate előtti időkben játszódik, és akörül forog, hogy a királynőt újfajta hóbort keríti hatalmába: elkezd olvasni. Megszállottan és elkötelezetten, némiképp megdöbbentve és megbotránkoztatva a Buckingham palota népét. Világrengető gondolatokat ne várjunk ettől az aprócska könyvtől, de szerintem minden kamasznak, aki nehezen vesz a kezébe könyvet, ízelítőt ad abból, hogy miért is szuper dolog az olvasás.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom
A nap, amikor egy színész Dr. Seuss-t rappel Dr. Dre-alapra

Egy igazi műfaji mash-upnak lehet szemtanúja, aki Wes Tank videójára kattint. Örömprodukció gyerekkönyvvel és egy szál mikrofonnal.

...
Hírek
Egymillió példányban adták el A pestist Japánban

A könyvesboltok korlátozzák a vásárlókat, mindenki csak egyet vehet belőle, mert február óta hétszer nyomták újra.

...
Hírek
„Mi vagyunk a Grund” – Karanténban is énekelnek a Pál utcai fiúk

A járványhelyzet és a vesztegzár egyik himnusza lett A Pál  utcai fiúk zenés feldolgozásának legismertebb dala. Most a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei üzentek vele.

Pont neked
...
Hírek
Ha tetszett a Házassági történet - Pont neked! #3

Elindult személyre szóló könyvajánló rovatunk! Ha nem tudod, mit olvass épp, csak írj nekünk, mi örömmel ötletelünk.

...
Hírek
Pont neked! #2

Elindult személyre szóló könyvajánló rovatunk! Ha nem tudod, mit olvass épp, csak írj nekünk, mi örömmel ötletelünk.

...
Hírek
Pont neked! #1

Elindult személyre szóló könyvajánló rovatunk! Ha nem tudod, mit olvass épp, csak írj nekünk, mi örömmel ötletelünk.

Trianon 100
...
Nagy
Ablonczy: Trianon története már elkezdett személyes múltból történelemmé válni

Száz éve írták alá a trianoni békeszerződést, és a korszakról bár sokat tudunk, mégis rengeteg kibeszéletlen története van. Ám volt-e olyan pont, amikor Trianon története egészen más irányt vehetett volna és akkoriban mi sokkolta leginkább az embereket? Ablonczy Balázs történésszel, az Ismeretlen Trianon szerzőjével beszélgettünk.

...
Kritika
Milyen lenne ma magyarnak lenni, ha máshogy alakul Trianon?

Száz év telt el a trianoni békeszerződés aláírása óta, de az emlékezetpolitikát még mindig a „mi lett volna, ha…” kérdés határozza meg. A Nézzünk bizakodva a múltba! szerzői éppen ezért izgalmas novellákban képzelték el, mi kellett volna ahhoz, hogy máshogy alakuljon a magyar történelem. 

...
Beleolvasó
A 100 éve aláírt Trianon mitikus magyarázatai aligha szolgálják a nemzeti önismeretet

Száz éve írták alá a trianoni szerződést. Ablonczy Balázs új kötete arra fókuszál, miként élték meg a történeti Magyarország lakói a háborús összeomlás, a forradalmak, az ellenforradalom és Trianon időszakát.

...
Nagy
Borítópornó: Ablonczy Balázs – Ismeretlen Trianon

Lila, vonatos borítót kapott Ablonczy Balázs új kötete, az Ismeretlen Trianon, amely azt kutatja, hogy a különböző társadalmi csoportok miként élték meg a trianoni békeszerződés éveit. A borítókép kalandos történetéről Hegyi Pétert kérdeztük. 

...
Összekötve
Ungváry Krisztián: Horthyban az a legfélelmetesebb, hogy nem értett semmit - Összekötve 

Ungváry Krisztiánnal Horthy Miklós – A kormányzó és felelőssége 1920-1944 című legújabb kötete kapcsán most saját Horthy-képének átalakulásáról, az egykori kormányzó elhibázott politikájáról, illetve ennek történelmi következményeiről beszélgettünk.

...
Hírek
Hányasra értékeli Ungváry és Szakály a Horthy-korszakot?

Száz éve választották kormányzóvá Horthy Miklóst, aki a mai napig az egyik legvitatottabb megítélésű történelmi személyiség Magyarországon. Ungváry Krisztián új könyvében Horthy felelősségét firtatja, erről és a kormányzó megítéléséről pedig a héten Szakály Sándor történésszel vitázott.

Hírek
...
Hírek
Lionel Shriver szerint nem a vírus, hanem a gazdasági válság miatt kell aggódnunk

Lionel Shriver A Mandible család című regényében már megírta, mit tenne a világgal egy nagyobb gazdasági krízis. Az író most attól tart, hogy a könyve valósággá válik. Szerinte ugyanis most nem a vírus a legfélelmetesebb, hanem az, ami a világgazdasággal fog történni.  

...
Hírek
Lehet, hogy Homérosz eposzai száz évvel korábbiak, mint eddig hittük

Az eddig véltnél száz évvel korábban lehetett a homéroszi kor és az ókori görög művészet más korai korszakai egy új, radiokarbonos kormeghatározáson alapuló kutatás szerint. 

...
Hírek
John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

...
Hírek
Életrajzi film készül az Üvöltő szelek szerzőjéről

Emma Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.

...
Hírek
Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak.

...
Hírek
Adaptációt készít A tetovált lányból az Amazon

Tévésorozat lesz Stieg Larsson kultikus Millennium-sorozatából. Az adaptáció nem egy az egyben a könyvek cselekményén alapul majd, de a középpontjában a cyberpunk hackerlány, Lisbeth Salander figurája fog állni.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom
Rowling régi-új gyerekkönyve ingyenesen letölthető

A Harry Potter szerzője bejelentette, hogy több részben fogja megjelentetni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A mese ingyenesen letölthető lesz, novemberben pedig könyv alakban is megjelenik.

...
Gyerekirodalom
Ilyennek képzelték az illusztrátorok az Alice Csodaországbant!

Az Alice Csodaországban már 155 éve bűvöli el az olvasókat, és izgatja az illusztrátorok fantáziáját. Mutatunk párat az elmúlt évtizedek Alice-grafikáiból.

...
Gyerekirodalom
Hányféle Hófehérke létezik a világban?

Hófehérke meséjét a legtöbben a Grimm-könyvből vagy a Disney-filmből ismerik, pedig világszerte számtalan változata kering.