Meseterasz címmel videókritika-sorozatot indított az IGYIC

.konyves. | 2020. április 08. |

Fotó: Bach Máté/IGYIC-PIÜ

A Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) a héten Meseterasz néven indított gyerekirodalmi videókritika-sorozatot a Youtube-on. Az 5-7 perces kisfilmekben az IGYIC vezetője, Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József kritikus vitatnak meg egy-egy könyvet. Ezek között mindig lesz egy friss megjelenés és egy újraolvasott, régebbi könyv is, amelyek valamilyen módon összekapcsolhatók.

Az IGYIC szerint a műsor célja "a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése, az olvasásnevelés". A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek, újra kiadott művek is helyet kapnak. Az első két adásban Várszegi Adél Gibbon és makákó című könyvét és a Tilos az Á rendszerváltós antológiáját, az Ezentúl lesz banán! című kötetet mutatták be.

Az epizódokat ITT lehet megnézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Új gyerekirodalmi központ indult januárban

...
Gyerekirodalom

Hallgass harminc napig mesét David Walliamstől!

Bár az írók és olvasóik közötti személyes találkozóknak a karantén miatt egyelőre befellegzett, a szerzők igyekeznek utat találni a rajongókhoz. A Gengszternagyi szerzője, David Walliams például harminc napig fog felolvasni A világ legrosszabb gyerekeiből.

...
Szívünk rajta

Horváth Ildi: A népmesék tele vannak szimbólumokkal, rejtvényekkel

Egyszerre klasszikus és modern az a mesekönyv, amely Benedek Elek legszebb meséit fogja össze. A kötet a hónap kiemelt könyve lett a Szívünk rajta program zsűrije szerint. Az illusztrátort kérdeztük.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.