Mesés idegenvezető a sötétben

Mesés idegenvezető a sötétben

Az éjszaka félelmetes: a sötétség sok gyerekben szorongást vagy frusztrációt vált ki, de legalábbis rossz érzést kelt. A szörnyek előbújnak rejtekükből, és sosem tudhatjuk, mi néz velünk farkasszemet. Ezt a gyermekkori félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

Könyves Magazin | 2021. június 23. |
Korhatár nélkül
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.

Kertész Erzsi új meseregényében nyomozásra invitálja az olvasót Spontán Teória és Korrekt Tódor társaságában. A két detektív semmiben sem hasonlít egymásra: Teória a gyermeki kíváncsiságot, Tódor az önmagát nagyon komolyan vevő „felnőttséget” testesíti meg. Mindketten a legjobb detektívnek mondják magukat, ez pedig próbára is tétetik, amikor Senora Cupapanas („ejtsd: Szenyora Csupapanasz”) „öles, bár kissé botladozó léptekkel” felkeresi őket azzal, hogy valaki meglopta őt. A probléma súlyos, hisz nem más tűnt el a kertjéből, mint a dísztó. Tómedrestől, fülemüleszittyóstól. A nyomok az Éjszakai Kertbe vezetnek, arra a rejtelmes, sötét helyre, ahová csak az igazán bátrak mernek belépni.   

Kertész Erzsi
Éjszakai Kert
Ill.: Zsoldos Réka, Cerkabella, 2021, 111 oldal
-

Minden előítéletünket lerombolva tárul elénk az Éjszakai Kert. Kapujában Noxnoktisz, a kertmester üdvözli a nyomozókat. „Kérem, csak semmi pánik! Engedjék el magukat! Nyugalom! Tekintsenek úgy rám, mint egy idegenvezetőre, aki az Éjszakai Kert minden zegét-zugát, lényeges pontját, fontos lakóját bemutatja önöknek.” Amíg körbevezeti őket az Éjszakai Kertben, a kertmester rövid történeteket, anekdotákat mesél a titokzatos kert lakóiról Teóriának és Tódornak. Az Árnyékban Bujkálókról, a Ködcsapolókról vagy a Sziromszámlálóról, és másokról.

A különös alakok valamennyien szeretetreméltó lények, akiknek a történetét kíváncsisággal fogjuk olvasni (vagy a kisebbek: hallgatni) Tódor és Teória oldalán. Találkozunk a Kőkoptatóval, aki a Kert köveit csiszolja simára, Varjúvigasztalókkal, akik mély együttérzéssel vigasztalják a varjakat. Nem kell attól tartanunk, hogy bármelyik történet is befejezetlen maradna, Teória helyettünk is megkérdezi az el-elkalandozó Noxnoktisztól: mi történt azután?

Teória lelkes kérdéseire Tódor komolykodó és szakértő hangú megjegyzései feleselnek. Tódor ugyanis időpazarlásnak tartja a sok mesét, mindenáron a nyomozással akar foglalkozni. A séta végére viszont ő sem marad az, aki volt. Ahogyan Noxnoktisz is megjegyzi:

a Kertben igen könnyű átalakulni.

Az Éjszakai Kertben az idő kiszámíthatatlanul telik. Néha meg-megáll, cammog, de sosem siet. Az éjszaka pedig sokkal hosszabb, mint a nappal: a kísértetiesség barátságossá válik. Ezek az első információk, amiket megoszt Noxnoktisz hallgatóival a kertről. A karakterek életútja sokszor szomorkás, de a boldog befejezés végül nem marad el.

A meseregény nyelve könnyed, humoros és közvetlen, és ezt már az első mondatai is érzékeltik az olvasóval: „Hogy megértsük, mi az oka Senora Cupapanas elképedt, sőt, buta pillantásának, pontosan magunk előtt kell látnunk a Tisztasor utca 3. szám alatti épületet, mely ikerházként funkcionál. Mi sem lehetne azonban különbözőbb, mint ennek az ikerháznak a két fele! Az ember még csak testvérnek, sőt távoli unokatestvérnek sem gondolná a két házrészt, nemhogy ikreknek!”

-

A könyv borítóján a Rezzenéstelen Pillantású Macska néz „farkasszemet” az olvasóval – hiába csupán epizodistája a meseregénynek, jól érzékelteti a könyv fanyar, olykor melankolikus humorát. De nemcsak az ötletes, sötétben világító borító emeli ki a kötetet a gyerekkönyvek sorából; a kötet képi világa kreatív, az Éjszakai Kert világát nagy mértékben éppen a fekete-fehér, szürkeárnyalatos képek építik. Zsoldos Réka illusztrációi részletgazdagok, olykor bájosak, a „színhiány” pedig, a misztikummal karöltve, magával ragadó élményt ad nemcsak a gyerekolvasónak, de a felolvasó szülőnek is. A kiadó nyolc éven felülieknek ajánlja a könyvet, de a felnőtt és az óvodás korosztály is örömét lelheti benne, ha nem is az olvasásában, a hallgatásában és a képek nézegetésében biztosan.  

Szerző: Kaiser Zsanett

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan