Mesés idegenvezető a sötétben

Mesés idegenvezető a sötétben

Az éjszaka félelmetes: a sötétség sok gyerekben szorongást vagy frusztrációt vált ki, de legalábbis rossz érzést kelt. A szörnyek előbújnak rejtekükből, és sosem tudhatjuk, mi néz velünk farkasszemet. Ezt a gyermekkori félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

Könyves Magazin | 2021. június 23. |
Korhatár nélkül
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.

Kertész Erzsi új meseregényében nyomozásra invitálja az olvasót Spontán Teória és Korrekt Tódor társaságában. A két detektív semmiben sem hasonlít egymásra: Teória a gyermeki kíváncsiságot, Tódor az önmagát nagyon komolyan vevő „felnőttséget” testesíti meg. Mindketten a legjobb detektívnek mondják magukat, ez pedig próbára is tétetik, amikor Senora Cupapanas („ejtsd: Szenyora Csupapanasz”) „öles, bár kissé botladozó léptekkel” felkeresi őket azzal, hogy valaki meglopta őt. A probléma súlyos, hisz nem más tűnt el a kertjéből, mint a dísztó. Tómedrestől, fülemüleszittyóstól. A nyomok az Éjszakai Kertbe vezetnek, arra a rejtelmes, sötét helyre, ahová csak az igazán bátrak mernek belépni.   

Kertész Erzsi
Éjszakai Kert
Ill.: Zsoldos Réka, Cerkabella, 2021, 111 oldal
-

Minden előítéletünket lerombolva tárul elénk az Éjszakai Kert. Kapujában Noxnoktisz, a kertmester üdvözli a nyomozókat. „Kérem, csak semmi pánik! Engedjék el magukat! Nyugalom! Tekintsenek úgy rám, mint egy idegenvezetőre, aki az Éjszakai Kert minden zegét-zugát, lényeges pontját, fontos lakóját bemutatja önöknek.” Amíg körbevezeti őket az Éjszakai Kertben, a kertmester rövid történeteket, anekdotákat mesél a titokzatos kert lakóiról Teóriának és Tódornak. Az Árnyékban Bujkálókról, a Ködcsapolókról vagy a Sziromszámlálóról, és másokról.

A különös alakok valamennyien szeretetreméltó lények, akiknek a történetét kíváncsisággal fogjuk olvasni (vagy a kisebbek: hallgatni) Tódor és Teória oldalán. Találkozunk a Kőkoptatóval, aki a Kert köveit csiszolja simára, Varjúvigasztalókkal, akik mély együttérzéssel vigasztalják a varjakat. Nem kell attól tartanunk, hogy bármelyik történet is befejezetlen maradna, Teória helyettünk is megkérdezi az el-elkalandozó Noxnoktisztól: mi történt azután?

Teória lelkes kérdéseire Tódor komolykodó és szakértő hangú megjegyzései feleselnek. Tódor ugyanis időpazarlásnak tartja a sok mesét, mindenáron a nyomozással akar foglalkozni. A séta végére viszont ő sem marad az, aki volt. Ahogyan Noxnoktisz is megjegyzi:

a Kertben igen könnyű átalakulni.

Az Éjszakai Kertben az idő kiszámíthatatlanul telik. Néha meg-megáll, cammog, de sosem siet. Az éjszaka pedig sokkal hosszabb, mint a nappal: a kísértetiesség barátságossá válik. Ezek az első információk, amiket megoszt Noxnoktisz hallgatóival a kertről. A karakterek életútja sokszor szomorkás, de a boldog befejezés végül nem marad el.

A meseregény nyelve könnyed, humoros és közvetlen, és ezt már az első mondatai is érzékeltik az olvasóval: „Hogy megértsük, mi az oka Senora Cupapanas elképedt, sőt, buta pillantásának, pontosan magunk előtt kell látnunk a Tisztasor utca 3. szám alatti épületet, mely ikerházként funkcionál. Mi sem lehetne azonban különbözőbb, mint ennek az ikerháznak a két fele! Az ember még csak testvérnek, sőt távoli unokatestvérnek sem gondolná a két házrészt, nemhogy ikreknek!”

-

A könyv borítóján a Rezzenéstelen Pillantású Macska néz „farkasszemet” az olvasóval – hiába csupán epizodistája a meseregénynek, jól érzékelteti a könyv fanyar, olykor melankolikus humorát. De nemcsak az ötletes, sötétben világító borító emeli ki a kötetet a gyerekkönyvek sorából; a kötet képi világa kreatív, az Éjszakai Kert világát nagy mértékben éppen a fekete-fehér, szürkeárnyalatos képek építik. Zsoldos Réka illusztrációi részletgazdagok, olykor bájosak, a „színhiány” pedig, a misztikummal karöltve, magával ragadó élményt ad nemcsak a gyerekolvasónak, de a felolvasó szülőnek is. A kiadó nyolc éven felülieknek ajánlja a könyvet, de a felnőtt és az óvodás korosztály is örömét lelheti benne, ha nem is az olvasásában, a hallgatásában és a képek nézegetésében biztosan.  

Szerző: Kaiser Zsanett

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Kampány indult azért, hogy a műfordítók neve is szerepeljen a könyvborítókon

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást