.konyves.

Dél-koreai művész nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

astrid_lindgren-emlékdíj baek_heena dél-korea illusztrátor

A dél-koreai Baek Heena kapta az egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerést, az Astrid Lindgren-emlékdíjat. A díjazott nevét rendszerint a bolognai könyvvásáron hirdetik ki, a rendezvény viszont a koronavírus miatt elmaradt, így azt online jelentették be.

Baek Heena hazája legismertebb gyerekkönyv-illusztrátorai közé tartozik, hírnevét kézzel készített miniatűr figuráival szerezte, a zsűri mostani értékelése pedig külön kiemelte az anyagok, arckifejezések és gesztusok iránti különleges érzékét. Szerintük Baek Heena a könyveiben ajtót nyit a varázslat és a csoda birodalmába, eredeti technikája és művészi megoldásai pedig új életet visznek a műfajba. Kitértek arra is, hogy rendkívül időigényes, ahogyan dolgozik, hiszen nagy figyelmet kell szentelni a tervezésnek, az alakok megalkotásának éppúgy, mint a világításnak. Eddig tizenhárom képeskönyve jelent meg, amelyek nagyon népszerűek Ázsiában.

Az Astrid Lindgren-emlékdíj az egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerés a világon. Az ötmillió svéd koronával járó díjat (~ félmillió dollár) a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek. A díjra Magyarország tavaly Csukás Istvánt és Zalán Tibort jelölte, ám rajtuk kívül még két magyar származású alkotónak szurkolhattunk, hiszen Románia – mások mellett – Kürti Andrea illusztrátort, Olaszország pedig Szulyovszky Sarolta illusztrátort is jelölte.