Amerikában képeskönyv készül a járványügyi fődokiról

Amerikában képeskönyv készül a járványügyi fődokiról

Amerikában a koronavírus-járvány alatt valóságos médiasztár lett Anthony Fauci járványügyi főtanácsadóból, akinek életéről hamarosan gyerekkönyv jelenik meg. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha Magyarországon Müller Cecília életéről készülne egy gyerekkönyv.

ro | 2021. március 26. |

Alapesetben Anthony Fauci nevét csak egy viszonylag szűk szakmai kör ismerné, de a koronavírus-járvány miatt az amerikai közvélemény hamar megtanulta az infektológus nevét, aki Ronald Reagan óta valamennyi amerikai elnököt segítette a tanácsaival. A legnehezebb dolga vitán felül Donald Trump idején volt, aki a covid-járvány kitörésekor és azt követően először elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, majd időről időre egészen hajmeresztő gyógymódokat javasolt nagy nyilvánosság előtt. Kettejük viszonya olyannyira megromlott, hogy az elnöki kampányában Trump még azt is belengette, hogy újraválasztása esetén kirúgná a járványügyi főtanácsadót, és emlékezetes az a kép is, amikor Fauci egy 2020-as sajótájékoztatón a tenyerébe temette az arcát, miközben az akkori amerikai elnök beszélt.

-

A januárban beiktatott új elnök, Joe Biden ugyanakkor ragaszkodott Faucihoz, és nagyban számít a tanácsaira a koronavírus elleni küzdelemben. Fauci amúgy komoly hatást gyakorol a popkultúrára is - a Saturday Night Live paródiájában például nem más játszotta a tudóst, mint Brad Pitt, ami egy Emmy-jelölést is hozott a színésznek.

Anthony Fauci életútjával most a gyerekek is megismerkedhetnek: a SimonKids tegnap jelentette be, hogy Dr. Fauci: How a Boy from Brooklyn Became America's Doctor (~ Dr. Fauci: Hogyan vált egy brooklyni fiúból Amerika orvosa) címmel képeskönyvet jelentet meg, amely a híres infektológus életútját követi végig. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha Magyarországon Müller Cecíliáról készülne egy gyerekkönyv.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SimonKIDS (@simonkids) által megosztott bejegyzés

A Fauci-könyvhöz hasonló sorozat amúgy Magyarországon is létezik: a Naphegy pár éve kezdett el olyan köteteket kiadni, amelyek híres, inspiratív emberek - például Szabó Magda vagy Kós Károly - életét mutatják be, sok-sok képpel, kimondottan a gyerekolvasókra hangolva.

A Fauci életéről szóló képeskönyv, amelyet Kate Messner írt és Alexandra Bye illusztrált, várhatóan június végén jelenik meg Amerikában.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az első magyar orvosnő igazából nem is lázadni, csak gyógyítani akart

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni

„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere” – írja A jóslás algoritmusa – Hogyan befolyásolható a jövő a tudomány segítségével című kötetről a szintén világhírű magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László. Vespignani járványügyi modelljei segítik jelenleg az egész világon a Covid-19 elleni védekezést. A magyarul most megjelenő, rendkívül aktuális könyvről online beszélgetett Barabási és kollégája, Vespignani.

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!