Könyves Séták: Budapest Dunája, a Duna Budapestje

Könyves Séták: Budapest Dunája, a Duna Budapestje

Könyves Séták címmel új programot indítunk Budapest felfedezésére, melyhez klasszikus és irodalmi művek adják az illusztrációt. Első sétánk október 17-én és 18-án, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében kerül megrendezésre, „úticélja” pedig a Duna.

Szeder Kata | 2020. október 11. |

Könyves Séták címmel az ősszel elindulnak városi sétáink. Az év folyáman többféle tematikával is készülünk, mesélünk majd a kávéházakról, Budapest aranykoráról, a századforduló társasági életéről, ismerkedési szokásairól, gasztronómiájáról, a város máig híres vagy épp méltatlanul elfeledett szereplőiről. Valamennyi utunkkal azt szeretnénk megmutatni, mennyi sok színe, íze, rétege, olvasata van ennek a városnak, ezek hogyan épülnek egymásra, milyen ok-okozati összefüggések alakították régen és formálják még ma is.  Mindehhez klasszikus és kortárs irodalmi művek adják majd az illusztrációt.

Első sétánk „úticélja” a Duna. Európa második leghosszabb és a világ „legnemzetközibb” folyója. 10 országon és 4 fővároson át 2850 kilométernyi víz – és minden, ami ezzel jár: „A Duna mint emlékezés. Újrafölfedezése az összetartozás mozzanatának. Népeket összekötő országút. Dunának, Oltnak egy a hangja. A Duna mint Európa sine qua nonja. A kulturális sokszín folyékony kódja. A kontinens ütőere. Történelemfolyó. Időfolyó. Kultúrfolyó. Szerelemfolyó. Népeket összekötő béklyó. Szabadságbilincs.” (Esterházy Péter: Hahn-Hahn grófnő pillantása)
És mit jelent a Duna Budapestnek, vagy fordítva, a Dunának Budapest? Miként formálták, alakították egymást – hol kérve, hol kéretlen?
Október 17-én és 18-án, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében szervezett Könyves Sétáinkon a város és folyó viszonyáról, illetve ennek kulturális, irodalmi lenyomatairól mesélünk, felelevenítve keltákat és rómaiakat, törököket, Habsburgokat, árvizeket, háborúkat, grandiózus építkezéseket, aranykorokat, közben pedig megidézve Karinthyt, Krúdyt, Kosztolányit, Szép Ernőt, József Attilát, Nádas Pétert, Vámos Miklóst, Esterházyt és még sokakat. (Facebook-esemény, Jegyvásárlás a következő linken>>)