Könyves Séták: Budapest Dunája, a Duna Budapestje

Könyves Séták: Budapest Dunája, a Duna Budapestje

Könyves Séták címmel új programot indítunk Budapest felfedezésére, melyhez klasszikus és irodalmi művek adják az illusztrációt. Első sétánk október 17-én és 18-án, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében kerül megrendezésre, „úticélja” pedig a Duna.

Szeder Kata | 2020. október 11. |

Könyves Séták címmel az ősszel elindulnak városi sétáink. Az év folyáman többféle tematikával is készülünk, mesélünk majd a kávéházakról, Budapest aranykoráról, a századforduló társasági életéről, ismerkedési szokásairól, gasztronómiájáról, a város máig híres vagy épp méltatlanul elfeledett szereplőiről. Valamennyi utunkkal azt szeretnénk megmutatni, mennyi sok színe, íze, rétege, olvasata van ennek a városnak, ezek hogyan épülnek egymásra, milyen ok-okozati összefüggések alakították régen és formálják még ma is.  Mindehhez klasszikus és kortárs irodalmi művek adják majd az illusztrációt.

Első sétánk „úticélja” a Duna. Európa második leghosszabb és a világ „legnemzetközibb” folyója. 10 országon és 4 fővároson át 2850 kilométernyi víz – és minden, ami ezzel jár: „A Duna mint emlékezés. Újrafölfedezése az összetartozás mozzanatának. Népeket összekötő országút. Dunának, Oltnak egy a hangja. A Duna mint Európa sine qua nonja. A kulturális sokszín folyékony kódja. A kontinens ütőere. Történelemfolyó. Időfolyó. Kultúrfolyó. Szerelemfolyó. Népeket összekötő béklyó. Szabadságbilincs.” (Esterházy Péter: Hahn-Hahn grófnő pillantása)
És mit jelent a Duna Budapestnek, vagy fordítva, a Dunának Budapest? Miként formálták, alakították egymást – hol kérve, hol kéretlen?
Október 17-én és 18-án, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében szervezett Könyves Sétáinkon a város és folyó viszonyáról, illetve ennek kulturális, irodalmi lenyomatairól mesélünk, felelevenítve keltákat és rómaiakat, törököket, Habsburgokat, árvizeket, háborúkat, grandiózus építkezéseket, aranykorokat, közben pedig megidézve Karinthyt, Krúdyt, Kosztolányit, Szép Ernőt, József Attilát, Nádas Pétert, Vámos Miklóst, Esterházyt és még sokakat. (Facebook-esemény, Jegyvásárlás a következő linken>>)

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.