F. Scott Fitzgerald életében visszadobták, most megjelenik az alkoholista íróról szóló novellája

.konyvesblog. | 2015. augusztus 06. |

Hetvenöt évvel F. Scott Fitzgerald halála után egy olyan novelláját publikálta a The Strand Magazine, amelyet Andrew Gulli, a lap szerkesztője fedezett fel a Princeton Egyetem archívumában. A Temperature című írás sehol máshol nem jelent még meg korábban, a megfogalmazás és a letisztázott gépirat ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az archívumban talált példányt már egy végső változatnak szánta Fitzgerald. "Van benne némi féktelen komédia, némi wodehouse-i párbeszéd, némi romantika, és még egy kis tragédia is" - mesélte róla Gulli, aki hozzátette azt is, hogy A nagy Gatsby írója nevét hallva hajlamosak vagyunk a tragikus regényekre gondolni, holott Fitzgerald nagyon tehetséges novellaíró is volt.

A Temperature hőse egy keményen alkoholizáló író, Fitzgerald ugyanakkor már a történet legelején leszögezte, hogy ha olvasói hasonlóságot vélnek felfedezni bármely élő személlyel, az a maga részéről egyáltalán nem volt szándékos. A novella 1939 júliusában íródott; Fitzgerald hollywoodi forgatókönyvírói karrierje akkortájt éppen a mélyponton volt, és abban bízott, hogy szépíróként újra sikeres lehet. Maga a novella egyébként tele van mozis kifejezésekkel, fordulatokkal, igaz, magának az írónak ekkor már tényleg kevés esélye volt Hollywoodban, miután az MGM-mel kötött forgatókönyvírói szerződése lejárt, és alkoholizmusa miatt 1939-ben kétszer is kórházba került.

Fitzgerald ebben az időben szakított az ügynökével is, emiatt az író maga küldte el írását a The Saturday Evening Postnak, amely azonban visszadobta a novellát. Az író 1940 decemberében hunyt el, nekrológjában a New York Times úgy jellemezte, hogy "brilliáns pályafutásának ígérete soha nem teljesedett be".

Forrás: Guardian, AP