Valakinek 800 ezer forintot ért egy díszkötet az Országházról
Hírek

Valakinek 800 ezer forintot ért egy díszkötet az Országházról

Az antikvarium.hu vasárnap este zárult online könyvaukcióján aktív licitálás mellett több egyedi tétel és különleges díszkötetek találták meg gazdájukat: 800 ezret fizettek az Országház monumentális díszkötetéért, Székely Aladár egyedülálló Ady fotósorozata több mint 600 ezret ért. Az árverésen összesen 472 tétel szerepelt.

ld | 2022. december 19. |

A 800 ezer forintért elkelt rekorder is egy igazi különlegesség: A Magyar Országház – Steindl Imre alkotása című díszkötet 1906-ból a frissen elkészült magyar Országházat mutatta be. A kötet a magyar királyi kormány megbízásából készült, szerkesztője pedig Pilisi Ney Béla, építész, miniszteri tanácsos volt, a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet tiszteleti tagja, aki minisztériumi munkássága során olyan nagy budapesti építkezések műszaki ellenőrzését vezette többek között, mint Fővámházét, a Műegyetemét. A legjelentősebb azonban kétségtelenül az volt, amikor az építkezés műszaki ellenőrzésének vezetőjeként kísérhette végig az Országház elkészültét.

A díszmű egyik legfontosabb bemutatása az Országház építésének, iparművészeti kialakítása pedig párját ritkító.

A három (magyar–német–francia) nyelvű díszalbum a helyszínrajzoktól a fűtő- és szellőztető berendezésekig 53 tételben veszi végig a parlamenti épület minden részletét.

Az aukció talán legexkluzívabb tétele az az Ady fotósorozat volt, amit Székely Aladár készített. Székely több művészfotója is hamar kultikus státuszra tett szert, ezek közül kiemelkednek az Ady Endréről készült képei. A költővel jó barátságban lévő fényképész annak halála után egy reprezentatív albumot tervezett megjelentetni az Adyról készült portréfotókból, ez azonban hivatalos formában soha nem jelenhetett meg, mivel a költő öccse, Ady Lajos tiltakozott a kiadvány Móricz Zsigmond által írt előszava miatt. Az albumban hét felvétel szerepel: hat Ady Endrét, a költőt ábrázolja, a hetedik a költő érmindszenti szülőházát. Az eredeti fényképfelvételt tartalmazó album Móricz Zsigmond előszavával megjelenésekor „szélesebb körű forgalmazásba” nem került, csupán szűk körben terjesztették. A fotómappa végül csak 1926-ban került – feltehetően csak az Ady-tisztelők és Székely Aladár baráti, ismeretségi körében – terjesztésre. Most 650 ezer 200 forintot fizetett érte a legkitartóbb licitáló.

-

Több mint 602 ezret fizettek a 21 kötetes Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben sorozatért (kiadás éve:1901). „Időtálló könyv-cziklusa marad ez a magyar könyvnyomtatásnak, mivel alapos papírra vetett többkötetes bemutatványa lett a gyönyörű és hatalmas Monarchiának" - írta a kötetről Pulszky Ödön. A sorozat könyvdíszekkel és iniciálékkal, illetve rengeteg képpel és rajzzal veszi végig a Monarchia országait és tájait.

Emellett több mint félmillióért (550 ezer 500 forint) Széchenyi István Hitel című könyve illetve a Klasszikus Arany Biblia első kiadása. Az először 1897-ben megjelent Klasszikus Arany Biblia volt az első olyan hazai bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak: többek között híres festőművészek (Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo Da Vinci, Rembrandt) bibliai eseményeket megjelenítő képeivel, a páratlan díszmű címlapja pedig a legszebb Korvin kódexek egyikének hű mása.

-

A kínálat változatosságára jellemző, hogy több százezret fizettek régi méhészeti könyvritkaságokért is, így például a 250 éves Erdéllyi méhecskéért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elképesztően sokat érnek Jane Austen regényeinek első kiadásai

Nem kevesebb mint 181 000 fontért (73,6 millió forint) vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy gloucestershire-i aukción.

...
Hírek

Árverésre ajánlotta fel Nobel-érmét a menekültek javára a Novaja Gazeta főszerkesztője

Árverésre ajánlotta fel a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője az elismeréssel járó Nobel-érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére.

...
Hírek

Dedikált könyvek, képek árverésével segítenék az ukrajnai menekülteket

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum, a MISZJE - Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, illetve az EOGY - Evangélikus Országos Gyűjtemény jótékonysági árverést rendez az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.