Valakinek 800 ezer forintot ért egy díszkötet az Országházról
Hírek

Valakinek 800 ezer forintot ért egy díszkötet az Országházról

Az antikvarium.hu vasárnap este zárult online könyvaukcióján aktív licitálás mellett több egyedi tétel és különleges díszkötetek találták meg gazdájukat: 800 ezret fizettek az Országház monumentális díszkötetéért, Székely Aladár egyedülálló Ady fotósorozata több mint 600 ezret ért. Az árverésen összesen 472 tétel szerepelt.

ld | 2022. december 19. |

A 800 ezer forintért elkelt rekorder is egy igazi különlegesség: A Magyar Országház – Steindl Imre alkotása című díszkötet 1906-ból a frissen elkészült magyar Országházat mutatta be. A kötet a magyar királyi kormány megbízásából készült, szerkesztője pedig Pilisi Ney Béla, építész, miniszteri tanácsos volt, a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet tiszteleti tagja, aki minisztériumi munkássága során olyan nagy budapesti építkezések műszaki ellenőrzését vezette többek között, mint Fővámházét, a Műegyetemét. A legjelentősebb azonban kétségtelenül az volt, amikor az építkezés műszaki ellenőrzésének vezetőjeként kísérhette végig az Országház elkészültét.

A díszmű egyik legfontosabb bemutatása az Országház építésének, iparművészeti kialakítása pedig párját ritkító.

A három (magyar–német–francia) nyelvű díszalbum a helyszínrajzoktól a fűtő- és szellőztető berendezésekig 53 tételben veszi végig a parlamenti épület minden részletét.

Az aukció talán legexkluzívabb tétele az az Ady fotósorozat volt, amit Székely Aladár készített. Székely több művészfotója is hamar kultikus státuszra tett szert, ezek közül kiemelkednek az Ady Endréről készült képei. A költővel jó barátságban lévő fényképész annak halála után egy reprezentatív albumot tervezett megjelentetni az Adyról készült portréfotókból, ez azonban hivatalos formában soha nem jelenhetett meg, mivel a költő öccse, Ady Lajos tiltakozott a kiadvány Móricz Zsigmond által írt előszava miatt. Az albumban hét felvétel szerepel: hat Ady Endrét, a költőt ábrázolja, a hetedik a költő érmindszenti szülőházát. Az eredeti fényképfelvételt tartalmazó album Móricz Zsigmond előszavával megjelenésekor „szélesebb körű forgalmazásba” nem került, csupán szűk körben terjesztették. A fotómappa végül csak 1926-ban került – feltehetően csak az Ady-tisztelők és Székely Aladár baráti, ismeretségi körében – terjesztésre. Most 650 ezer 200 forintot fizetett érte a legkitartóbb licitáló.

-

Több mint 602 ezret fizettek a 21 kötetes Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben sorozatért (kiadás éve:1901). „Időtálló könyv-cziklusa marad ez a magyar könyvnyomtatásnak, mivel alapos papírra vetett többkötetes bemutatványa lett a gyönyörű és hatalmas Monarchiának" - írta a kötetről Pulszky Ödön. A sorozat könyvdíszekkel és iniciálékkal, illetve rengeteg képpel és rajzzal veszi végig a Monarchia országait és tájait.

Emellett több mint félmillióért (550 ezer 500 forint) Széchenyi István Hitel című könyve illetve a Klasszikus Arany Biblia első kiadása. Az először 1897-ben megjelent Klasszikus Arany Biblia volt az első olyan hazai bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak: többek között híres festőművészek (Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo Da Vinci, Rembrandt) bibliai eseményeket megjelenítő képeivel, a páratlan díszmű címlapja pedig a legszebb Korvin kódexek egyikének hű mása.

-

A kínálat változatosságára jellemző, hogy több százezret fizettek régi méhészeti könyvritkaságokért is, így például a 250 éves Erdéllyi méhecskéért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elképesztően sokat érnek Jane Austen regényeinek első kiadásai

Nem kevesebb mint 181 000 fontért (73,6 millió forint) vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy gloucestershire-i aukción.

...
Hírek

Árverésre ajánlotta fel Nobel-érmét a menekültek javára a Novaja Gazeta főszerkesztője

Árverésre ajánlotta fel a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője az elismeréssel járó Nobel-érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére.

...
Hírek

Dedikált könyvek, képek árverésével segítenék az ukrajnai menekülteket

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum, a MISZJE - Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, illetve az EOGY - Evangélikus Országos Gyűjtemény jótékonysági árverést rendez az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Hírek
...
Hírek

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

A Carmen Mola írói álnév mögött rejtőző három spanyol szerző mesélt extrém gyilkossági ötletekről, a közös alkotási folyamat előnyeiről és kihívásairól, valamint a jövőbeli terveikről is.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja.