Márciusban jön Jón Kalman Stefánsson új könyve!

Márciusban jön Jón Kalman Stefánsson új könyve!

A Menny és pokol-trilógia szerzőjének új regénye, az Ásta, egy izgalmas felnövéstörténet, amely egyszerre szól a szeretet sürgető vágyáról és az arra való képtelenségről.

Fotó: Németh Dániel

fk | 2021. február 17. |
Márciusban érkezik Jón Kalman Stefánsson új regénye, az Ásta - adta hírül a Jelenkor. A kiadó Facebook-oldalán megosztotta, hogyan kezdődik, és miről fog szólni a Menny és pokol-trilógia szerzőjének új könyve, valamint azt is, hogy néz ki a borítója, amelyet Tillai Tamás tervezett:

JÖN! JÖN! JÖN! „Egy pillanat, és el is mondom, hogyan kapta Ásta a nevét. Hogy miért ezt választották a szülei, miért...

Közzétette: Jelenkor Kiadó – 2021. február 16., kedd
„Egy pillanat, és el is mondom, hogyan kapta Ásta a nevét. Hogy miért ezt választották a szülei, miért nem inkább a Sigríðurt, Maríát, Gunnþórunnt, Auðurt, Svavát, Jóhannát, Guðrúnt vagy Fríðát; hiszen mindannyian névtelenül születünk, s azonnal vagy kis idő múlva már el is neveznek bennünket valaminek, hogy nehezebb dolga legyen a kaszásnak, ha el akarna ragadni minket. Adj nevet, és a halálnak meggyűlik veled a baja. De vajon mesélhetünk-e egy emberről anélkül, hogy az őt körülvevő életre rátapintsunk, erre az atmoszférára, mely az eget támasztja; indokolható-e ez?”
Jón Kalman Stefánsson
Ásta
Ford: Egyed Veronika, Jelenkor, 2021, 516 oldal
Jón Kalman Stefánsson: Ásta

Így kezdődik az izlandi Jón Kalman Stefánsson új regénye, az Ásta (Egyed Veronika fordítása). Reykjavíkban az 1950-es évek elején az Ásta nevet adja Sigvaldi és Helga másodszülött lányuknak. „Ásta léte a szeretetből fakad, és szeretetben nevelkedik majd” – gondolják a szülők, hiszen a kislány az izlandi irodalom egyik nagy hősnéjének nevét viseli, ráadásul az ást szeretetet jelent. 

Azonban az idill nem sokkal később szertefoszlik: Helga elhagyja férjét és lányait. Ásta nevelőanyához kerül. Mamácskával egészen a kamaszkor beköszöntéig csendesen élnek, ám ekkor a lány nyugtalánná, pimasszá és izgágává válik. Egy iskolai incidens után, tizenhat évesen a fővárosból egy tanyára küldik, hogy ott töltse a nyarat. Itt, a Nyugati-fjordokban talál rá először a szerelemre Jósef oldalán. Ez az új érzés segíthet Ástanak, hogy áttörje a gátakat, és beteljesítse sorsát, amit a nevében hordoz. Ez a lírai, érzékeny, sok hangon megszólaló új Stefánsson-regény – mely kirakósként áll össze a szereplők emlékeiből és az érzéseikhez kapcsolódó költői asszociációkból – egyszerre szól a szeretet sürgető vágyáról és az arra való képtelenségről. Ahogy a Deutschlandfunk írta: olyan ez a könyv, mint egy szomorú Chet Baker-jazzballada. 

Jón Kalman Stefánsson Menny és pokol-trilógiáját nagyon szerettük (kritikánk ITT), annyira, hogy 2019-ben az év legjobb könyvének választottuk. Akkor azt írtuk róla: „Az év legvarázslatosabb olvasmányélménye volt ez a háromkötetes, ezeregyszáz oldalas, szinte disztópikus történet, ami az olvasás, a nyelv, az irodalom szerepéről úgy mesél, hogy a cselekménybe is beépíti." 

Az íróval abban az évben interjúztunk is, a nők társadalmi helyzetéről, a felnőtté válásról, és az irodalom szabadságáról beszélgettünk vele.   

„Az irodalomban az ember szabad, a szabályok fölött van. Ebben rejlik az olvasás szépsége is. Ott csak te vagy és a szöveg és semmi nem befolyásol, kizárólag és teljes egészében magaddal vagy. Azoknak okoz nehézséget az olvasás, az irodalom, akik nem akarnak magukkal lenni, magukkal találkozni. Ha jó irodalmat olvasol, minden érzékeddel, akkor behatolhatsz önmagad mélyére és felfedezheted önmagad" - mondta. 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jón Kalman Stefánsson: A jó irodalom váratlan és kontrollálhatatlan

...
Podcast

Jón Kalman Stefánsson: Az nem jó könyv, ami nem mozgat meg

Jón Kalman Stefánsson egy csapásra meghódította a a magyar olvasókat. A Menny és Pokol-trilógia a természet, a halál és az irodalom regénye. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon az izlandi emberekről, a vallásról és a skáldskapur-ról is mesélt a szerző. Podcast.

...
Kritika

Izlandon az ember összeolvad a küzdelemmel, amit a természet erőivel folytat

2019-ben a Könyves Magazin a Menny és Pokol-trilógiát választotta az év könyvének. A kritikából kiderül, miért döntöttünk így.

...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

...
Ruff Orsolya

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

Olvass!
...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!