Ebben a gyógyszertárban pirulák helyett verseket írnak fel

Ebben a gyógyszertárban pirulák helyett verseket írnak fel

.konyvesblog. | 2020. január 10. |

verspatika.jpg

Megnyílt a világ egyik első olyan gyógyszertára a nyugat-angliai Shropshire-ben, ahol pirulák helyett verseket adnak a „betegeknek”. A verspatika ötlete egy költőtől, Deborah Almától származik, aki személyesen írja fel a gyógyverseket a betérő „pácienseknek”.

A költő gyógyszertárának koncepciója azon az elképzelésen alapul, hogy a költészet számos érzelmi probléma kezelésében segíthet, kezdve a stressztől vagy a kimerültségtől, egészen a szerelmi bánatig. Ehhez igazodva Deborah az üzletben hangulatok szerint rendezte el a könyveket.

verspatika1_1.jpg

A verspatika „gyógyszerésze” persze nem találomra adja a betérő vendégek kezébe a versesköteteket. Költészeti workshopokat, illetve konzultációkat is tart, és ezek alatt méri fel, hogy kinek pontosan milyen versekre is van szüksége.

verspatika2.jpg

„Amikor adok egy verset valakinek, az utána az övé lesz – ráragaszthatja a hűtőjére és az utána bátorítja, boldogabbá teszi őt” – vallja Deborah Alma. A költő egyébként éveken át dolgozott demens betegekkel. Elmondása szerint ekkor figyelte meg, hogy a versek milyen hatással vannak az emberekre. Azóta hisz abban, hogy a költészet képes megváltoztatni az emberek hangulatát és lekötni a figyelmüket.

Forrás: Sky News/Transindex

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.